В ужгородському театрі ляльок "Бавка" відбулася прем'єра вистави "Зайчикова хатинка" (ФОТО)

В ужгородському театрі ляльок "Бавка" відбулася прем'єра вистави "Зайчикова хатинка" (ФОТО)
30 квітня та 1 травня (субота та неділя) на площі Театральній перед театром ляльок було велелюдно. І справа була не лише у чудовій погоді та розкішному цвітінні сакур, що приваблюють людей помилуватися та зупинити короткочасну мить краси, сфотографувавшись на тлі квітучих дерев. Надзвичайний інтерес викликала прем'єра Інтерактивної вистави за мотивами народної казки для маленьких глядачів «Зайчикова хатинка» у Закарпатському академічному обласному театрі ляльок.

 

Прем'єру чекали. Треба відзначити, що у квітні, коли театр ляльок «Бавка» поновив та активізував  свою творчу діяльність з показу вистав юним глядачам, інтерес до репертуару театру надзвичайно виріс. І причини очевидні — як ужгородські дітлахи заскучали за улюбленим театром, так і велика кількість вимушено переселених родин з дітьми гостро потребують психологічного розвантаження на веселих та сповнених добра лялькових виставах талановитого колективу закарпатських лялькарів.

Українська народна казка «Зайчикова хатинка» проста і безхитрісна, на перший погляд, несе у собі, як і всі казки. що прийшли з давніх-давен, глибоку мудрість  і мораль, адже звертається до архетипічних глибин. Працьовитий Зайчик, який побудував спершу льодяну,  а потім дерев'яну хатинку, потерпає від підступної Лисиці, яка підступно заволоділа його житлом. Але на допомогу приходять друзі, і справедливість тріумфує. 

Хто може розповісти казку в театрі ляльок? Будь-хто відповість: «Артисти». А от у закарпатському театрі казку розповідатимуть не лише Артист, а ще і Клоун. А хіба зможуть вони без допомоги дітей розповісти казку і нічого в ній не переплутати, а головне — не посваритися? Звісно — не можуть. І щоб за допомогою ляльок вони змогли розказати народну казку «Зайчикова хатинка», дітки їм у цьому мають допомагати, а також допомогти Півнику прогнати хитру і підступну Лисицю з Зайчикової хатинки.

Режисерка-постановниця вистави,  заслужена артистка України Наталія Орєшнікова та художниця-постановниця Паола Полуденна доклали максимум зусиль, щоб вистава вийшла яскравою, веселою й дотепною. Важливим моментом у житті закарпатських лялькарів стало то, що творчий склад виконавців поповнився талановитою молоддю. У виставі, окрім досвідченої  чудової актриси Юлії Чеховської, беруть участь молоді артисти: нещодавня випускниця Ужгородського інституту культури і мистецтв Ганна Ліпчей і цьогорічні випускники  Михайло Мокрянин та Богдан Реплюк. Для хлопців робота над виставою була фактично дебютом на професійній сцені, до речі, надзвичайно вдалим. Молодь  — вихованці творчої майстерні Наталії Орєшнікової, яка успішно поєднує творчу роботу в театрі з викладацькою в інституті, таким чином готуючи кваліфіковані кадри для наступної роботи у мистецьких колективах краю. 

Всі чотири прем'єрні вистави пройшли при заповнених залах і викликали активну реакцію дітлахів під час розгортання сюжету п'єси та бурхливі оплески у фіналі. 

Отже, побажаємо виставі «Зайчикова хатинка» довгого творчого життя і вдячних глядачів, Закарпатському академічному обласному театру ляльок  — насиченого творчого життя, усім нам і нашим дітям — жаданої Перемоги та мирного щасливого життя у вільній країні!

Ніна Малишка

 

03 травня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів