Бійці Закарпатської бригади знищили з "Джавеліна" й "Корсара" два російські танки і одну БМП

Бійці Закарпатської бригади знищили з "Джавеліна" й "Корсара" два російські танки і одну БМП
«За кілька хвилин ми знищили два російські танки й одну БМП». Анатолій, оператор «Джавеліна» 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади:

 

– Ми з напарником стояли на передовому посту розгортання – на перехресті траси державного значення. Мали протитанкові керовані ракетні комплекси «Фагот» (ще радянського зразка) і три ракети. Командир поставив бойову задачу: у випадку висунення ворожої техніки зробити по ній залп, зупинити й дати можливість нашій артилерії або авіації накрити її вогнем.

Близько 10-ї години на трасу висунулася колона російської бронетехніки – танки Т-72Б3, БТРи, БМП, самохідні артилерійські установки, системи залпового вогню «Град» і вантажівки забезпечення. Я нарахував десь 80 – 100 одиниць техніки, відстань від нас була 2,4 кілометра. На чолі колони йшов передовий загін із однієї БМП-2 й двох танків, за ними на відстані 50 метрів рухалася основна колона.

Я доповів командиру про колону й одразу зробив по ній залп. На жаль, постріли виявилися неприцільними, видно, ракети були старі. Але колона пригальмувала й почала спускатися в балку. А через кілька хвилин по нас відкрили вогонь із танків, мінометів і крупнокаліберних кулеметів. Слава, Богу, їхні коригувальники ще не почали працювати, тому вогонь був неефективним. Ми змогли відійти на іншу позицію, де мене чекав напарник із «Джавеліном». Ми разом проходили фахову підготовку.

Апарат уже був підготовлений, ми просто зайняли позицію й чекали, коли підійде ворог. І буквально за шість хвилин один танк вийшов на пагорб і почав рухатися на нас. Відстань до нього була 1,5 кілометра. Поруч із нами бойову позицію займали оператори протитанкового ракетного комплексу «Корсар» (українського виробництва). Вони зробили перший постріл і влучили. У ворожому танку здетонував боєкомплект, башта відлетіла, екіпаж був знищений. І техніка, що йшла за танком, одразу звернула з траси в той бік, де була моя позиція.

Я побачив через приціл «Джавеліна» теплову сигнатуру цілі – це був ще один танк Т-72Б3. Головка самонаведення була вже охолоджена, тому я просто зробив пуск. І влучив – ворожий танк загорівся. Після цього на пагорб виїхала ще одна російська «коробочка» (БМП). По ній одразу вистрілив наш «Корсар» і теж влучив. За кілька хвилин ми знищили з «Джавеліна» й «Корсара» два російські танки Т-72 і одну БМП.

Після цього росіяни побоялися висувати свою техніку, тільки кинули через лісопосадки піхоту. По ній уже працювала наша арта, яка теж знищила багато ворогів.

З нашого боку обійшлося без втрат – ні поранених, ні загиблих.

128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада - Закарпатський легіон

 

04 квітня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів