У пошуках мініскульптурок: Де знайти 5 маленьких закарпатських солекопів?

У пошуках мініскульптурок: Де знайти 5 маленьких закарпатських солекопів?
Подорож вихідного дня може стати справжнім квестом, якщо знати, що і де шукати. Пропонуємо вирушити маршрутом Соляного шляху, оглянути 5 закарпатських замків, що колись були митними постами й відшукати 5 мініскульптурок солекопів.

 

Кожен із 5 замків уздовж Тиси був обов'язковим пунктом зупинки солекопів – людей, що добували і сплавляли сіль рікою. Це вишківське замчище, хустський замок, королевський замок Нялаб, замок Канків у Виноградові та квасівський замок.

Неподалік кожного замку знайдете мініскульптурки солекопів верхи на мішках із сіллю. Лише одна скульптурка знаходиться безпосередньо на замковій горі. Отже, матимете нагоду і замки побачити, і прилеглі території у пошуках скульптурок подивитися.

Біля кожної скульптурки знайдете меморіальну дошку із інформацією про кожен із замків та їхнє значення у контексті Соляного шляху. 

ДЕ ШУКАТИ СКУЛЬПТУРКИ?

Тепер закарпатці та гості краю можуть влаштувати собі повноцінний тур вихідного дня, а то й екскурсію на вікенд замками історичного Соляного шляху. То де ж їх шукати і як планувати маршрут?

  • Першу скульптурку встановили символічно у Вишкові – саме Вишківське замчище було першим митним постом Соляного шляху. Вишківський солекоп оселився у парку в центрі села.
  • Хустського солекопа зустрінете на пішохідно-паркувальній зоні біля руїн тутешнього замку. 
  • У Королеві скульптурка знаходиться при дорозі, що веде на замок Нялаб.
  • Виноградівський Канків – єдиний, у якому скульптурка встановлена безпосередньо на замковій горі. До речі, канківський солекоп встановлений так, щоб щовечора проводжати сонце над містом.
  • Крайній на українській стороні – замок у Квасові. Цікаво, що у давнину цей митний пост вважався одним із найнебезпечніших, адже розташувався на відшибі й був важкодоступним. Тому, відповідно, тут можна було потрапити у засідку місцевих розбійників. Скульптурка на позначення цієї твердині єдина, яка знаходиться пооддалі – у міському парку Берегова. А там уже й закарпатського вина можна випити.

Ще 5 ідентичних скульптурок встановили по той бік кордону – в Угорщині, де продовжується транскордонний Соляний шлях. Але це вже ідея на наступний вікенд.

Ксенія Шокіна для Uzhgorod.net.ua

 

11 лютого 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів