В Закарпатській обласній лікарні 16-річному хлопцю врятували відрізані пилою пальці руки (ФОТО 18+)

В Закарпатській обласній лікарні 16-річному хлопцю врятували відрізані пилою пальці руки (ФОТО 18+)
У Закарпатській обласній клінічній лікарні імені Андрія Новака успішно проводяться оперативні втручання з реплантації втрачених після одержання травм кінцівок або їх сегментів. Однією з останніх операцій, проведених в лікарні, стала гетеротопічна реплантація кінцівки (орган або тканину пересаджують в інше місце – ред.)

 

В опікове відділення ЗОКЛ ім.А.Новака з одного з районів області був госпіталізований 16-річний хлопець, який під час роботи з циркулярною пилою, відрізав собі всі п’ять пальців на руці.

«Хлопець був доставлений до нас в ургентному порядку. Попередньо нам зателефонували колеги з району, щоб ми мали можливість підготуватися до оперативного втручання. Адже при цих операціях має значення час, який пройшов з моменту отримання травми. Наприклад, якщо ми маємо маленькі сегменти пальців, як в цьому випадку, то це як мінімум 12 годин, якщо йде мова про передпліччя, то це не більше 6-7 годин, щоб відновити кровообіг у кінцівці», – розповідає завідувач опікового відділення Закарпатської обласної лікарні, мікрохірург, кандидат медичних наук Андрій Погоріляк.

Під час огляду травмованої кисті та ампутованих пальців дійшли висновку, що всі пальці пришити буде неможливо.

«З реплантабельних були тільки другий та третій палець. Перший, четвертий та п’ятий ми ніяк не могли пришити, адже вони були дуже сильно травмовані та розчавлені на декількох рівнях циркулярною пилою. Враховуючи те, що нам треба було створити хоча б функцію захвату, ми вирішили поміняти пальці місцями. У цьому випадку ми зробили гетеротопічну реплантацію – відновили, тобто пришили, третій (середній) палець в позицію першого, а другий палець (вказівний) пришили на своє місце», - зазначив Андрій Погоріляк.

За словами лікаря, операція була дуже складною та тривала більше 6 годин, адже потрібно було зшити маленькі судини, артерії та вени, зафіксувати кіски спицями, відновити сухожилки та нерви, розрізані пилою.

«Нам вдалося відновити перші два пальці молодому хлопцю, які в подальшому будуть допомагати йому в функції захвату кисті. Хочу виловити подяку усій бригаді хірургів: Ростиславу Кучінці, Віктору Мишаничу, анестезіологу Миколі Кіш-Вайді та операційній медсестрі Тетяні Сереголі, які самовіддано цілу ніч допомагали у виконанні складної операції», - сказав Андрій Погоріляк.

.

.

Нижче фото

.

.

.

.

Розмовляла Вікторія Андрусяк

 

 

20 січня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів