В Ужгороді створили Лабораторію енергоефективності та відкриють нову спеціальність

В Ужгороді створили Лабораторію енергоефективності та відкриють нову спеціальність
В Ужгороді та румунському місті Сучава створено Лабораторії енергоефективності для громад в Сучаві та Ужгороді та розроблено Спільну Концепцію розумної енергетики у прикордонних регіонах Румунії та України. Про це йшлося на фінальній конференції проекту "Розумна енергія транскордонного співробітництва", що здійснюється в рамках Спільної операційної програми Румунія – Україна 2014 – 2020, за фінансової підтримки ЄС, яка відбулася в Ужгороді.

 

Партнерами проекту є університет Стефана чел Маре у Сучаві( Румунія), Ужгородський національний університет та Міжнародна Асоціація інституцій регіонального розвитку «МАІРР». На базі Ужгородського університету встановлено лічильники з функцією диференціального облікуелектричної енергії з GSM модемом. У наступному роціпланується відкрити спеціальність «Електроенергетика та енергетичний менеджмент», майбутні студенти зможуть отримати професійну освіту в галузі енергетики.

Окремими компонентом проекту є діяльність щодо підвищення свідомості громад Закарпаття щодо необхідності та важливості запровадження дій щодо підвищення енергоефективності, зменшення витрат на енергоносії та запровадження альтернативної енергетики. Більшість овостворенихоб'єднаних громад роблять перші кроки у міжнародному та транскордонномуспівробітництві, перші кроки всфері енергоефективності та енергозбереження, тому частина проекту направлена саме на роботу з громадами.

У результат співпраці в рамках проекту вже здійснені енергоаудити на будівлі соціального сектору у Холмківській, Нересницькій, Тячівській громадах Закарпаття. А також підписані меморандуми про транскордонне партнерство з питань впровадження інноваційних рішень розумної енергії між громадами: Сучавська міська територіальна громада, Сірет міська територіальна громада, громада Мітоцу Драгомірней з румунської сторони та Нересницької, Тячівської та Холмківської громади Закарпатської області.

13-15 грудня відбудеться презентація результатів проекту в Сучаві (Румунія).

Ужгородський Пресклуб

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

13 грудня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів