Сімейна медицина Закарпаття: 86% жителів обрали свого лікаря

Сімейна медицина Закарпаття: 86% жителів обрали свого лікаря
Послуги лікарів первинки стають усе популярнішими серед пацієнтів. За останні три місяці основними причинами звернень є отримання вакцини, кашель, потреба у профілактиці певних захворювань та адміністративні процедури.

 

У Закарпатській області працює 856 лікарів первинної допомоги: це сімейні лікарі, терапевти та педіатри. Із них 55 мають свою приватну практику.

Отримати медичну допомогу на первинній ланці можна у 75 медзакладах області.

Загалом понад 1 млн жителів Закарпатської області вже обрали свого лікаря та уклали з ним декларацію. З лікарями-ФОП декларацію уклала майже 41 тисяча пацієнтів. У приватних центрах сімейного лікаря, терапевта та педіатра обрали понад 23 тисячі жителів області. Всі послуги приватників, які мають договір з НСЗУ, безоплатні для пацієнта.

Перелік безоплатних послуг, які надають сімейні лікарі, терапевти та педіатри чітко визначений і включає: консультації з метою профілактики та контролю основних захворювань, базові дослідження та аналізи, вакцинацію згідно календаря щеплень, створення електронних рецептів на “Доступні ліки”, інсулін та електронних направлень на проведення досліджень чи лікування та ін.

Навантаження на лікарів первинної медичної допомоги велике. Тільки у 2021 році лікарі первинки в Закарпатській області:

? виписали понад 787 тисяч направлень;

? обстежили 227 тисяч пацієнтів;

? створили понад 364 тисячі електронних рецептів на “Доступні ліки” пацієнтам із хронічними захворюваннями.

“Попри шалене зростання навантаження через епідемію COVID-19 лікарі первинки продовжують виконувати свої звичні обов’язки: оглядати пацієнтів, контролювати їхні хронічні хвороби, відправляти на аналізи, обстеження, до вузьких спеціалістів, виписувати рецепти і довідки. Статистика показує, що до сімейних лікарів усе частіше приходять з адміністративними питаннями, такими як отримання COVID-сертифікату. Так, лікар справді може видати сертифікат, але якщо помилок немає, то пацієнт може самостійно згенерувати собі такий сертифікат на порталі чи в застосунку “Дія”. Це заощадить лікарський час, який він зможе витратити на питання здоров’я”, — пояснила директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця.

За даними електронної системи охорони здоров’я, за останні три місяці найпопулярнішими причинами звернень до лікарів первинної ланки є питання імунізації, кашель, потреба у профілактиці певних захворювань та адміністративні процедури.

Загалом у 2021 році НСЗУ уклала договори із понад 2200 надавачами первинної меддопомоги по всій країні та виплатила їм 16,7 млрд грн за надання допомоги пацієнтам. Понад 78% українців уклали декларацію з лікарями, які надають первинну медичну допомогу. А це —  32 млн 528 тисяч громадян

Пресслужба НСЗУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

12 листопада 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів