Ужгородські школярки діляться з підлітками своїм досвідом волонтерства і можливостями, що воно відкриває

Ужгородські школярки діляться з підлітками своїм досвідом волонтерства і можливостями, що воно відкриває
У світі волонтерство популярне серед молоді: вони допомагають літнім людям, безпритульним тваринам, хворим дітям тощо. Навіть під час вступу до вищих навчальних закладів за кордоном враховують волонтерський досвід. Бо це формує людину і її цінності. В Україні волонтерський рух отримав потужний поштовх до розвитку з початком війни. Але волонтерство це не тільки про війну. Про можливості та переваги волонтерства для молоді ужгородським школярам розповідають учениці СШ №5 Олеся Ясевич і Аліна Машика. Дівчата долучилися до ініціативи "Шкільні агенти волонтерства" від Української Волонтерської Служби.

 

Завдання Олесі та Аліни – розповісти школярам про суть волонтерства, поділитися своїм волонтерським досвідом, представити можливості, які відкриває волонтерство перед людьми. Передусім тут важливо розуміти, що волонтери виконують добровільну безкорисливу суспільноважливу діяльність.

Аліна та Олеся з командою Української Волонтерської Служби

"Прийшов час розпрощатись з міфами, що волонтерство — це нудно, секта і самопожертва", — йдеться на сайті Української Волонтерської Служби. Ці слова підтверджує й Олеся. Дівчина каже: "Ми прийшли на ці тренінги, тому що знаємо, що волонтерство — це насправді дуже круто! Ми зіштовхнулися зі стереотипами про волонтерство. Наприклад, що громадські організації — це секта чи те, що волонтерство дуже одноманітне і воно тільки про допомогу безхатченкам. Але насправді це не так і волонтерство дуже різностороннє. Тому ми хочемо розвіювати ці міфи і розповідати дітям, що волонтерство дуже класне і в ньому є багато переваг!"

Дівчата провели урок волонтерства для учнів 5 та 8 класів у ЗОШ №20 (ліцей "Лідер") та готуються до зустрічі з учнями СШ №5 та учнівським самоврядуванням Ужгорода "Корзо". На таких уроках розповідають, що таке волонтерство, які є його види і з чого почати, якщо хочеш спробувати. Дівчата зізнаються: найскладніше спланувати час так, щоб провести урок і не пропустити власний. А от спільну мову зі школярами знаходять легко: "Звичайно, є діти, які сиділи відсторонено, але більшість були відкритими, ставили питання і обіймали після уроку", — каже Олеся.

Після одного з уроків про волонтерство з учнями ЗОШ №20 (ліцей "Лідер")

Подруги у волонтерство потрапили через громадську організацію "Фундація регіональних ініціатив" (ФРІ): спочатку громадською діяльністю захопилася Олеся, а тоді ідеєю перейнялася й Аліна. Дівчата відвідували толоки, притулок для тварин, допомагали на фестивалях та форумах тощо.

Зі слів дівчат, волонтерство — це не так сама діяльність, як люди, які тебе оточують, та емоції, які отримуєш від спілкування та спільної корисної справи.

Про власний досвід волонтерства Аліна каже: "Волонтерство в організації ФРІ допомогло мені дуже швидко розвинутися і я почала думати про те, щоб і в майбутньому займатися цією діяльністю. Бо наш осередок — це просто любов назавжди. Адже люди, які є в ньому, завжди надихають і мотивують мене. Саме від них я отримала емоції, які не можна описати словами, їх можна тільки відчути на собі!"

Наостанок дівчата наводять власні ТОП-5 причин спробувати себе у волонтерстві:

  1. Нові знайомства по всій Україні та за її межами
  2. Можливість подорожувати 
  3. Розвиток нових, неочікуваних навичок у собі
  4. Зміна свого середовища, як духовного, так і фізичного
  5. Ну і... мерч — футболки, браслети, шапки й шкарпетки дістаються волонтерам як знак подяки на згадку

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

09 листопада 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів