Закарпатські депутати просять владу встановити мораторій на підвищення цін на компослуги 

Закарпатські депутати просять владу встановити мораторій на підвищення цін на компослуги 
Депутати Закарпатської обласної ради сьогодні під час чергового засідання звернулися до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з приводу «чергового необґрунтованого підвищення комунальних тарифів та цін на енергоносії для населення». «За» проєкт звернення проголосували  депутати. 

 

 Як зазначено у документі,  після тривалого карантину внаслідок коронавірусної інфекції, введення обтяжливих нормативних актів для малого та середнього бізнесу, зростання рівня безробіття, падіння економічних показників в усіх сферах життєдіяльності українців представники центральної влади відкритим текстом анонсують підвищення тарифів для населення.

«НАК «Нафтогаз», використовуючи своє монопольне становище, з 1 червня підвищила ціну на газ для населення на 50 % –  до 12 грн за кубометр. Постачальники в регіонах уже оприлюднили свої ціни на природний газ, який постачатиметься в рамках базової річної пропозиції, і в них усіх вони є вищими, ніж попередні 6,99 гривні за кубометр газу –  приблизно 8 гривень. Проте пропонується цікава новація: люди мають укласти річний контракт, за яким рівномірно платитимуть протягом року. Тобто, спожито –  не спожито газ, а сплатити потрібно. У випадку затримки оплати – накладатимуться  фінансові санкції», - йдеться у зверненні.

Наступне, на чому наголошують обранці: «у тарифі на тепло частка природнього газу становить приблизно 75-80 % собівартості. Підвищення тарифів на газ вдвічі та відповідно зростання ціни на тепло та гарячу воду не витримають 80 % людей в країні! Борги українців за комунальні послуги у підсумку прогнозовано перевищать 100 млрд грн, а тарифи на тепло зростуть на 57 відсотків».

Також депутати наголошують на тім, що різницю у тарифах на послуги ЖКГ, яка виникне внаслідок збільшення ціни на блакитне паливо та електроенергію, намагаються перекласти на місцеві бюджети. З бюджету Закарпаття доведеться витратити понад 31 млн грн на її погашення лише протягом цього року для бюджетних установ і закладів. «Отже, замість розвитку регіону –  ми отримаємо проїдання фінансових ресурсів, які можна було б спрямувати на розвиток краю. Вкрай загрозлива тенденція і для бюджетів місцевих громад, керівники яких вимушені укладати контракти на забезпечення газом тепломереж, – ресурсу оплатити блакитне паливо за новими цінами та різницю у тарифах в бюджетах громад немає», - йдеться в документі.

З огляду на це депутати вважають неприпустимим перекласти відповідальність за оплату житлово-комунальних послуг на місцеві громади і їх бюджети. Це суперечить конституційним засадам розподілу повноважень між органами державної влади й місцевого самоврядування, зводить нанівець досягнення політики децентралізації у наданні громадам реальних можливостей для їх розвитку.

Окрім цього, вартість газу вітчизняного видобутку, за офіційними повідомленнями, становить 2 гривні 30 копійок. НАК «Нафтогаз України» викуповує видобутий всередині держави газ у своїх дочірніх компаній «Укрнафта» та «Укргазвидобування», зокрема в останньої –  за 2,84 гривні. Якщо до цього додати вартість зберігання та транспортування, то отримаємо лише 3,5 –  4 грн за кубометр. Ось це ціна українського державного газу, якого цілком достатньо для населення України та теплокомуненерго.

Середня ціна імпортного газу, який знаходиться сьогодні в українських сховищах і належить українському народу, становить 3,6 гривень. Коли читаємо звіти про рекордне закачування газу –  на сьогодні на 25 % у сховищах більше газу, ніж у минулому році –  тоді як може бути, що там газу більше, а споживачам піднімають ціну? Як так сталося, що НАК «Нафтогаз», структура, яка не видобуває газ, не транспортує газ, проте в неї зростає чисельність персоналу за останній рік у 1,2 рази? Утримання цього монополіста обходиться державі у 3,5 млрд грн на рік!

Переконані, що причиною тарифної кризи стали дії уряду, НАК «Нафтогаз України» і державного регулятора НКРЕКП. Адже нині в Україні НАК «Нафтогаз» є монополістом на енергетичному ринку і встановлює такі ціни на газ, які призводять до накопичення величезних боргів населення та теплокомуненерго. Як наслідок, сотні мільярдів гривень будуть забиратися з кишень українців, а неспроможність заплатити за послуги ЖКГ у майбутньому призведе до соціальних вибухів!

«Як депутати Закарпатської обласної ради ми не можемо стояти осторонь гострих проблем, які хвилюють мешканців нашого краю. Центральні органи влади насамперед мають дбати про своїх громадян, підтримувати бізнес, відновлювати економічну стабільність, віру і надію співвітчизників», - пишуть депутати.

Також, як зазначається у зверненні, за останні два роки практично зруйновано систему нарахування субсидій для населення для компенсації зростання тарифів. Замість автоматичного нарахування субсидій тим, хто цього потребує, відбувається штучне обмеження можливостей для отримання допомоги. Але навіть попри такі обмеження кошти, передбачені на субсидії, витрачено на 90 відсотків.

«На підставі вищевикладеного, враховуючи широкий суспільний резонанс, що призводить до зростання соціальної напруги, висловлюємо категоричне незадоволення необґрунтованим зростанням тарифів для населення та звертаємося до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України втрутитися в ситуацію, що склалася, та:

1. Розглянути можливість введення мораторію на підвищення цін на комунальні послуги для населення.

2. Вжити заходів для протидії монопольному підвищенню тарифів, забезпечити обґрунтований рівень тарифів і не допустити підвищення їх в майбутньому.

3. Відмовитися від перекладання відповідальності за оплату житлово-комунальних послуг на органи місцевого самоврядування; врахувати під час ухвалення Державного бюджету на 2022 рік достатній обсяг коштів для захисту громадян і громад від підвищення тарифів.

4. Спрямувати кошти в сумі не менше 20 мільярдів гривень від допомоги, що надійшла Україні від Міжнародного валютного фонду, на виплати субсидій для громадян на оплату житлово-комунальних послуг, а також забезпечити автоматичне нарахування субсидій тим, хто їх потребує».

https://kiszo.news/

 

 

23 вересня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів