13 проєктів реалізували в сільській школі на Закарпатті за гроші Великої Британії

13 проєктів реалізували в сільській школі на Закарпатті за гроші Великої Британії
Історичний музей, солодка майстерня, куток природознавства — ці та інші проєкти реалізували у ліцеї в селі Великі Лази на Ужгородщині. Їх втілили за гроші Британського уряду під час програми "Активні громадяни". Про це Суспільному 20 вересня розказала пані посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс, яка відвідала школу.

 

У Великолазівському ліцеї на Ужгородщині вже майже 4-й місяць діє солодка майстерня. Проєктом займається вчителька історії та правознавства Ярміла Фленько. Каже: відкрили такий кабінет, аби реалізувати творчі здібності школярів. Клас обладнали технікою. На заняттях учні вчаться пекти.

"У нас тут є все, що нам потрібно для того, аби приготувати випічку, — розповіла Ярміла Фленько. — Єдине, поки нема електричної плити, тому нам позичають із нашої кухні. Але в нас є мікрохвильовка, якою ми можемо скористатися, якщо нам треба щось підігріти. Безпосередньо тут у нас проходить урок. У нас є і література. Діти й самі щось шукають щось цікаве і нове в інтернеті. Якусь простеньку випічку, щоб ми вклалися протягом одного уроку".

"Солодку майстерню" відвідує учениця 10 класу Вікторія Мельник. Дівчина каже: тут цікаво проводити час.

"Багато випікаємо, влаштовуємо ярмарки з продажу випічки нашої і багато чого іншого, якщо чесно. Ну взагалі за 10 років дуже змінилася школа. Багато нових кабінетів і багато змін у старих кабінетах. Дуже крутий і цей кабінет, і кабінет "Швейної майстерні"", — розповіла дівчина.

11-класниця Антоніна Якубич розповіла: за кілька років школа змінилася дуже сильно:

"Взагалі тут нічого не було. Не було навіть натяку на цю площадку. І це з самого нуля почали цей проєкт утілювати і зробили з пустого місця, можна сказати. Ну взагалі нам дуже подобається тут грати, тому що тут така природа, парк. Ми граємо після уроків, перед уроками і, звичайно, на уроках фізкультури".

Волейбольний майданчик, солодка майстерня — це лише два з тринадцятьох проєктів, які реалізували в ліцеї з 2019-року, — каже директорка Віра Данко. Тут організували куток природознавства, є історичний музей. Надворі облаштували класи для проведення уроків просто неба. Також відкрили навчальний хаб із стінописом на британську тематику, де вивчають англійську. А на коридорах розмалювали доріжки. Школа має фасилітаторів (вчителі, які пройшли навчання в Британській Раді і які працюють із громадою), які реалізовують проєкти для учнів.

"Основна діяльність фасилітатора — активізувати громадянськість у наших людях, — пояснила директорка школи, — тому що ми інколи забуваємо, що ми живемо у суспільстві, що ми маємо для суспільства зробити, як активізувати роботу, щоби об’єднати громаду на благо всієї території, на якій ми живемо".

У коридорах ліцею також облаштували простір для учнів. Тут на перервах вони відпочивають від уроків. За словами директорки, з 2019-року на 13 проєктів витратити майже 200 тисяч гривень. Це гроші британського уряду, які спрямували в межах програми "Активні громадяни". Її реалізовують за кордоном та в Україні. На Закарпатті, зокрема, — у десятьох школах, — каже повноважна пані посол Великої Британії в нашій державі Мелінда Сіммонс, яка відвідала ліцей у Великих Лазах.

"Я думаю, що це був дуже яскравий приклад проєкту "Активні громадяни", який виконує Британська Рада в Україні, — сказала пані посол. — На мою думку, головне, що вдалося досягнути під час цього проєкту, це те, що за допомогою нього в серцях та головах учнів, вчителів, а також сімей були посіяні зерна того, що кожен може брати активну участь у житті громади і щось робити для громади".

Мелінда Сіммонс додала: це її перший візит на Закарпаття. Програму "Активні громадяни" у Великолазівському ліцеї реалізовували з 2019 року. Загалом Україні — з 2009-го. Відтоді і дотепер такі проєкти втілили в сорока українських школах. На них, каже, уряд Великої Британії спрямував 3 мільйони гривень.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

21 вересня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів