Ярослав Глагола: «За нинішніми показниками Ужгород не мав би бути в «жовтій» зоні»

Ярослав Глагола: «За нинішніми показниками Ужгород не мав би бути в «жовтій» зоні»
Вже з понеділка, 20 вересня, Ужгород, як і все Закарпаття, переходить до «жовтої» карантинної зони. Ця новина викликала у соцмережах чимало бурхливих обговорень, найбільше ж людей цікавило, чому вводять додаткові обмеження, якщо щоденна статистика говорить про зовсім невелику кількість нових хворих. Про це та багато іншого «Про Захід» розпитав у начальника міського управління охорони здоров’я та цивільного захисту населення Ярослава Глаголи.

 

– Ярославе Івановичу, то чому Ужгород, в якому щодня фіксують всього по кілька нових хворих, покидає з 20 вересня «зелену» карантинну зону і переходить до «жовтої»?

– Зонування у нас визначає Державна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Рішення про перехід до «жовтої» зони з 20 вересня набуває чинності на всій території України незалежно від того, є там епідеміологічна напруженість чи нема. Ужгород і Закарпатська область за показниками поки що не повинні бути в «жовтій» зоні, у нас, я би сказав, підпороговий рівень наразі, але уже наближаємось до показників «жовтої». Наприклад, ще кілька днів тому фіксували 1-2 хворих (були і дні, коли хворих не виявляли взагалі), вчора було вже 7, а сьогодні – 8 випадків за добу. Серед хворих мешканців міста було виявлено 6 випадків штаму «Дельта». Перебіг цього штаму коронавірусу відрізняється більшою агресивністю, він дуже заразний. Тому можуть бути більші спалахи. Насправді «жовта» зона не щось страшне: все працює, людей не обмежують у пересуванні, особливо тих, які вакциновані. Просто наразі держава діє більше на випередження.

– Багато зараз говориться і про норму для роботи навчальних закладів у «жовтій» зоні, тобто про те, що працювати у звичному, не в онлайн-режимі, дозволять лише тим закладам, де понад 80% вакцинованих працівників.

– Загалом це стосується не лише навчальних закладів, а й усіх трудових колективів. Місцевий бізнес, можу сказати, підготувався до цього непогано, великі підприємства організували вакцинальні кампанії, аби працювати спокійно і не закриватися на карантин. В якості прикладу можу навести відомий будівельний гіпермаркет, який попросив організувати на їхній території тимчасовий пункт вакцинації, аби там могли щепитися і працівники, і відвідувачі. Бізнес боїться знову закритися, тому вакцинація у цій галузі  доволі активна.

– Хто перевірятиме підприємства і заклади на дотримання цих вимог?

– Поліція, муніципальна варта.

– І все ж, як у нас зі школами і садками? Чи багато таких, які не дотягують до вимоги про 80% вакцинованого персоналу?

– По школах ситуація у нас непогана: кілька вже мають необхідну кількість вакцинованих працівників, в більшості інших – 50-60% персоналу щеплені, тобто можна легко надолужити, якщо у вчителів буде таке бажання. Найгірший показник наразі – 29% – показує НВК «Гармонія», 33% вакцинованого персоналу має початкова школа «Веселка», по 38% – ЗОШ № 12 та гімназія № 16. Але мене куди більше непокоять виховні заклади, з 24-х садків лише один – № 29 «Дивосвіт» – має 90% вакцинованого персоналу. Всі інші суттєво не дотягують до потрібних 80%, найгірший показник – у дитсадка № 16 «Зернятко», там із 28 працівників щеплені від коронавірусу лише 3.

– Але ж це не означає, що виховні заклади Ужгорода не працюватимуть в «жовтій» зоні?

– Так, дитсадки в онлайн-режим ми перевести не можемо, тому попри низький рівень вакцинації серед працівників вони працюватимуть, як і раніше. Це стосується і 1-4 класів, тобто початкові школи не переходитимуть на онлайн-режим навчання.  

– Я чула також нарікання на те, що чиновники змушують освітян прививатися, самі ж цього уникають. То як справи з вакцинацією у стінах Ужгородської міської ради, щеплені там 80% персоналу?

– Наразі ні. Потрібно відмітити, що міський голова і усі його заступники, секретар ради та начальники управлінь відповідально поставилися до питання і щепилися, але частина нижчої ланки чиновників ігнорує цей процес. Хоча ми відкрили вже пункт вакцинації прямо в стінах міської ради, аби їм легше було це зробити. Наприклад, у ЦНАП-і з 16 працівників вакциновані наразі лише 4-ро. Два дні тому там виявили хвору працівницю, яка, між іншим, не була вакцинована. Ми провели всі необхідні заходи, продезинфікували робочі місця та помешкання. Всім контактним працівникам цього підрозділу зробили ПЛР-тести. ЦНАП зараз працює і відвідувати його безпечно. Можливо, цей випадок допоможе працівникам підрозділу та їхнім колегам зробити висновок і наважитися на вакцинацію, адже вони щодня спілкуються з великою кількістю людей і легко можуть захворіти. Загалом же відсоток щеплених у міськраді становить близько 60%. І ми далі працюємо над вирішенням цього питання. А от комунальні служби, на жаль, показують дуже низький рівень вакцинації.

– Скільки загалом в Ужгороді вакцинованих від коронавірусу мешканців?

– Наразі в Ужгороді провакциновані 48 633 жителів. Якщо взяти за кількість дорослого населення кількість виборців (89 000), то виходить, що нині вакциновані близько 55% дорослого населення міста.

– Ще одне популярне питання, яке часто можна побачити в соцмережах: чи є серед тих, хто захворів, на коронавірус, щеплені?

– Нема даних про те, що хоча би одна вакцинована особа в області захворіла на коронавірус. Жодного такого випадку не зареєстровано. І це найкраща реклама вакцинації, бо це говорить про те, що щеплення – справді дієвий фактор боротьби з коронавірусом. 

– Чи можете дати якісь прогнози на найближчі місяці? Варто нам чекати «помаранчевої» та «червоної» зон?

– Показники захворюваності однозначно будуть зростати. Десь за тиждень ми прогнозуємо, що кількість хворих зросте настільки, що область досягне порогу «жовтої» зони. За оптимістичного прогнозу думаю, що до «помаранчевого» рівня не дійде, у нас багато вакцинованих і великий показник тих, хто вже перехворів. Ймовірно, кількість хворих потроху зростатиме протягом жовтня, а у листопаді піде на спад.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, «Про Захід»

 

17 вересня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів