Волонтери "Червоного хреста" вчили ужгородців надавати першу медичну допомогу

Волонтери "Червоного хреста" вчили ужгородців надавати першу медичну допомогу
Надавати першу допомогу вчили охочих волонтери товариства Червоного Хреста на Закарпатті. На площі Театральній вони показували, як робити штучне дихання і приводити людей до тями. Захід організували до Всесвітнього дня надання першої медичної допомоги, — розповіла Суспільному медична тренерка Маріанна Кожанова. Його відзначають щороку у другу суботу вересня.

 

Волонтерка "Червоного хреста" Ася Литвиненко показувала, як правильно надавати першу медичну допомогу людині, котра знепритомніла.

"Закидаємо обережно їй голову, відсовуємо їй щелепу, нахиляємося і за принципом "Чую, бачу, відчуваю" слухаємо, чи вона дихає, кладемо їй руку на грудну клітку й дивимося, чи є дихальні рухи 10 секунд, один-два-три… У центрі ставимо руки обов’язково у формі такого замка на рівних витягнутих ліктях, приступаємо до качання. Ми зупиняємося, якщо приїхала швидка, якщо ми стомилися і якщо людина ожила", — розповіла Ася Литвиненко.

Ужгородка Марія спробувала надати першу медичну допомогу на манекені. Вона розповіла: "Думаю, що потрібно проводити такі майстеркласи, бо це дуже цікаво, дуже пізнавально й ніхто не знає, у якій ситуації опиниться кожного дня. Дуже гарно пояснювали, тому мені все було зрозуміло".

Надати першу медичну допомогу спробувала і Надія Дикун.

"Я інколи слухала, але так детально я не знала, що робити, якби була така ситуація. Я не байдужа до інших людей. Це потрібно знати, тим більше, що в мене маленька дитина, бувають різні ситуації. Тому мені було цікаво це спробувати", — прокоментувала Надія Дикун.

Тренерка Школи першої допомоги Закарпатської громадської організації "Товариство Червоний Хрест України" Маріанна Кожанова каже: навчання для ужгородців провели, бо зі 100% тільки 20 знають, як надавати першу допомогу.

"Кожна практична навичка для того, щоб вона використовувалася в житті дуже часто й правильно, вона має бути відпрацьована. На щастя, наші люди, ми з вами теж, стикаємося з критичними випадками в житті не так часто, як нам здається. Коли людина не підготовлена й не має відпрацьованої практичної навички, вона в стані стресу, паніки, починає виконувати зовсім не ті дії, які до того знала. Тобто це інтуїтивно, це на рівні підсвідомості, люди роблять неправильні дії і цим самим можуть не завжди правильно це зробити і нашкодити", — розповіла Маріанна Кожанова.

Тривало навчання півтори години.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

11 вересня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів