«Леквар – паті»: у Дерцені варили варення, аби допомогти Павлику Мотичці

«Леквар – паті»: у Дерцені варили варення, аби допомогти Павлику Мотичці
Вересень – час збору слив та приготування варення. Саме тому у Дерцені Мукачівського району вирішили поєднати давні традиції та благодійні наміри в один захід під назвою “СілвоЛеквар – паті”.

 

” Це по факту леквар-паті друзів, які прийдуть сюди, аби спробувати нашу смакоту і залишити Павлику гроші. А ідея варити леквар в мене виникла вже давно. Минулого року не було часу, а цього все вийшло. Мені тут у Дерцені один фермер сказав, що знайде спеціальний пристрій для варіння і от так ми тут зібралися”, – розповідає головний натхненник заходу екскурсовод Максим Адаменко.

Варити леквар потрібно протягом 8 годин, помішуючи без перестанку. А тому, як розповідають місцеві зазвичай до процесу долучають усю родину.

“Коли ми варимо варення, то притримуємося деяких правил. Не можна висипати відразу усі сливи. Їх потрібно закидати поступово. Коли маса стає густою, досипаємо ще порцію свіжих слив”, – розповідає житель Дерцена Юлій.

На “СілвоЛеквар-паті” для приготування десерту використали більше 50 кілограмів слив.

Окрім варення, попіклувались організатори і про інші смакові вподобання. На благодійній вечірці частували баньками з пікницею та слив’янкою.

“Усе, що ми сьогодні зваримо, закатаємо у баночки і виставимо на продаж в інтернет. Гроші також віддамо на лікування Павлика Мотички. От таким от цікавим та смачним способом долучаємо закарпатців до благодійності”, – зазначає Максим Адаменко.

Родина Павлика Мотички поки що зібрала трохи більше 500 тисяч доларів, з необхідних 2 мільйонів.

Ірина Грабко, Карпатський об`єктив

 

05 вересня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів