Мовний закон: як його дотримуються на Закарпатті

Мовний закон: як його дотримуються на Закарпатті
Закарпаття – одна з областей, де зафіксували найменше звернень щодо порушення мовного закону. Про це 19 серпня Суспільному розповів уповноважений Верховної Ради з питань захисту державної мови Тарас Кремінь.

 

очну кількість скарг він не назвав, однак каже: найбільше в нашому краї не дотримуються закону про мову у місцевих радах, а також у сфері обслуговування. Натомість менше порушують його екскурсоводи та працівники культури. Скарги за невиконання закону приймає Уповноважений із захисту державної мови.

Екскурсовод Віктор Опаленик працює гідом 10 років. За словами чоловіка, мовні норми, які почали діяти від 16 липня, а саме щодо проведення екскурсій лише державною мовою для громадян України, ніяк не вплинули на його роботу.

Віктор Опаленик

"Останні, мені здається, 5 років, навіть 6 років, люди, які в побуті спілкувалися російською (тобто замовлення надходили російською), вони писали або телефонували, але вже конкретно на екскурсії просили: "Вікторе, будь ласка, українською". Сміливо буде сказати, але я думаю десь 90-95 % екскурсій – це тепер безумовно українською. Якщо клієнт, гість бажає іноземною мовою, то абсолютно я рівно володію англійською, угорською та російською".

Цього літа на Закарпаття, за словами Віктора Опаленика, 80 % туристів приїздять із Київської, Одеської та Львівської областей.

Львів’янка Світлана Пряділя саме фотографує мініскульптурку "Карпатія" на набережній Незалежності в Ужгороді. За словами жінки, послугами екскурсовода не користувалася цього разу, однак на питання, якою мовою хотіла би слухати екскурсію, відповідає: "За екскурсовода, коли ходити по місту, – принципово українська. Я тільки за українську мову. Для мене українська мова – це дуже красива мова".

Мініскульптура "Карпатія"

За словами уповноваженого Верховної Ради України з питань захисту державної мови Тараса Креміня, Закарпаття – одна з областей, де зафіксували найменше звернень щодо порушення мовного закону.

"За результатами першого півріччя на нашу адресу надійшло 2 126 звернень і що найцікавіше — найменше таких по півдню України і по західній Україні, — розповів мовний омбудсмен. — По Закарпаттю є декілька десятків звернень. Вони стосуються як Ужгорода, так і окремих районів. Частково це стосується сфери обслуговування, частково недотримання мовного законодавства депутатами місцевих рад".

За словами Тараса Креміня, звернення щодо порушень норм мовного закону у сферах туризму та культури до них із Закарпаття не надходили.

 

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

20 серпня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів