Чому до Суперліги ніколи не потраплять німецькі клуби на чолі з мюнхенською «Баварією»

Чому до Суперліги ніколи не потраплять німецькі
клуби на чолі з мюнхенською «Баварією»
У квітні футбольним світом поширилася вражаюча новина – 12 найкращих клубів Європи оголосили про створення європейської Суперліги. Передбачається, що до Ліги приєднаються ще 3 клуби.

 

У медіа цю групу відразу ж прозвали «Брудною дюжиною». До її складу увійшло шість клубів із Англії та по три з Італії й Іспанії. Однак до списку не ввійшов жодний німецький клуб, оскільки провідні клуби Бундесліги, як-от мюнхенська «Баварія» чи дортмундська «Боруссія», виступили проти такого формату змагань.

Ми вирішили дізнатися причину такого негативного ставлення з боку клубів Німеччини, а також розібратися, чому вони ніколи не погодяться висловити підтримку європейському футболу.

Це протирічить їхнім спортивним традиціям

Сама по собі концепція європейської суперліги (ЄСЛ) є доволі безглуздою для фанатів, адже з неї неможливо вилетіти, тож це, по суті, суперечить самій концепції спорту як такого. Що мотивуватиме слабші команди до виграшу, якщо вони знатимуть, що у разі провалу їм нічого не грозить?

Це можна порівняти з комп’ютерною грою, до якої у вас є всі чит-коди або ж до ігрових автоматів онлайн налаштованих лише на виграш. Це абсолютно безглуздо, адже в кінцевому підсумку компанія-власник зазнає фінансового краху або втратить знуджених покупців.

У Бундеслізі традиції є понад усе. Основою вважається чесна гра, тож будь-яка спроба симуляції тут засуджується, а фанатам більше до душі ситуації, коли кожна команда має рівні шанси на перемогу.

Звісно, у плані прибутків «Баварія» таки має перевагу завдяки своїм розмірам і відданим фанатам, однак гроші за трансляції тут розподіляються досить рівномірно, що також відображає бажання німців дотримуватися правил чесної гри.

Натомість у ЄСЛ все буде з точністю до навпаки. Прибуток тут буде розділений між основними 12–15 учасниками, а через неможливість залучати нові команди просто втратиться спортивний елемент. Тобто якщо нова команда захоче долучитися до ЄСЛ, їй не прийдеться вибивати собі місце під сонцем у чесній грі. Тут це вирішується отриманням згоди від усіх існуючих членів Ліги – що явно протирічить правилам німецьких спортсменів.

Правило 50+1

Принцип чесної гри в Бундеслізі дотримується не лише на полі. Він також застосовується і до прав власності клубів у вигляді правила «50+1».

Суть його полягає в тому, що мінімум 50 % плюс одна акція клубу мають належати його членам або вболівальникам. Таким чином, у них завжди буде більшість, що виключає одноосібне прийняття рішень щодо долі клубу інвестором, як це часто трапляється у європейських гігантах.

У той час, як прибуток є важливим елементом забезпечення світлого майбутнього клубу, вболівальники завжди в першу чергу враховуватимуть його добробут. Отож як тільки на горизонті виникає можливість залучення до прибуткової схеми, яка матиме вплив на життя клубу, як-от до ЄСЛ, німецькі клуби негайно від неї відмовляються.

Доки діятиме правило «50+1», інтересам фанатів (і їх клубів) нічого не загрожуватиме.

Німецькі клуби не потребують грошей

Основною причиною виникнення ЄСЛ є саме гроші. А точніше їх відсутність.

За даними звітів, у двох найбільших клубів Іспанії є великі фінансові проблеми. «Реал Мадрид» і «Барселона» на двох назбирали 2 млрд євро боргу. Посприяла цьому, в першу чергу, пандемія, однак також слід ураховувати дорогі контракти та значні оновлення, що підтверджує наявність проблем ще до березня 2020 року.

Не все гаразд і в інших клубів. Борг «Манчестер Юнайтед» у 2020 році зріс до 450 млн фунтів стерлінгів (518 млн євро), тоді як «Арсеналу» в січні прийшлося взяти позику на суму 120 млн фунтів стерлінгів (138 млн євро).

Натомість у Німеччині все відбувається за іншим сценарієм. «Баварія», найбільший клуб Бундесліги, намагається утримувати заборгованості на рівні 5 % від прибутків клубу, а у 2020 році в них взагалі не було жодних боргів, навіть незважаючи на пандемію.  Завдяки цьому вони не потребують тепер шукати додаткові джерела прибутку для покриття боргів. Тоді як для «Барселони» ЄСЛ би могла бути порятунком.

Однак, у складному світі футболу ніколи не варто казати «ніколи». А поки що Бундесліга знаходиться в найкращому становищі для відхилення таких заманливих пропозицій, і може боротися за майбутнє європейського футболу ще багато років поспіль.

 

14 травня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів