Ужгородські ґаздині взимку рятують сім’ю «противірусною калиновою закладкою»

Насувають гострі респіраторні вірусні захворювання (ГРВІ), які є найпоширенішими «осінньо-зимовими» хворобами. Тому природно, що пік зараження застудою і грипом найбільше припадає на цей період.

 

Як "недорого", але ефективно зміцнити свій імунітет та уникнути ускладнень, знає ужгородка Вікторія. 

38-річна жіночка щорічно перед першими заморозками прямує до ужгородського "зеленого" базару, що на пл.Корятовича, і купує червону калину. Цьогоріч за один "пучок" калини приїжджі з Перечина жіночки просять від 2,50 до 3-х гривень. Пані Вікторія купує одразу 15 пучків і вдома робить дуже просту зимову закладку з "лікувальними властивостями". Вона запевняє, що для 4-х членів її сім'ї - 37-гривневої "противірусної" калинової закладки достатньо, аби взимку уникнути вірусні ускладнення та не витрачати щонайменше 800 гривень на імпортні чи вітчизняні медпрепарати. До речі, останні погано освоюються організмом та викликають інші недуги, вражаючи нирки, печінку...

"Червона калина здавна відома своїми цілющими властивостями. Тож, розумні господині знають про це і використовують їх на благо своєї родини, - розповідає ужгородка. -   Її плоди багаті аскорбіновою кислотою, вітамінами А, Е. В ній багато фітонцидів, які вбивають хвороботворні мікроби", - каже досвідчена господиня.

"Особливо популярний відвар ягід калини з медом. Він дає дуже ефективний результат при шлунково-кишкових захворюваннях, хворобах печінки, сильному кашлі. Відвар готується так: 40 г. розтертих плодів заливаємо 200 мл гарячого меду. Даємо йому настоятися близько двох годин. Приймати слід після прийняття їжі по 1 столовій ложці 4 рази на день", - ділиться пані Вікторія.

Але в основному жіночка закладує калину у власному соку. "Це дуже просто, - каже пані Вікторія і ділиться своїм секретом. - Одну третину обсягу скляної банки засипаю акуратно вичищеними та вимитими ягодами калини, а решта цукром. У такому вигляді калина добре зберігаєтьсяя упродовж півроку в прохолодному місці (наприклад, холодильник), прикрита кришками. Застосовується і до чаю (2-3 чайні лодки), і окремо, якщо сильний кашель", - розповіла господиня.

Довідково: У період цвітіння збирають квіти калини. Вони містять органічні кислоти, ефірна олія і вітамін С. Полоскання настоєм квіток або настоєм ягід і листя калини допомагають при ангінах, хворобах ясен. Навіть при висипах і вуграх їм протирають шкіру обличчя. Для приготування настою вимийте ягоди в холодній воді, підсушіть і відіжміть сік. Шкурки ягід особливо тиснути не варто, тому що саме вони самі гіркі. Сік, який вийшов, змішайте в співвідношенні 1:1 з цукром. Для зберігання розлийте по банках, закрийте і поставте в прохолодне місце. Поки сік буде зберігатися, гіркоту поступово зникне. Слід також зазначити, що ягоди калини протипоказані при таких хворобах як гіпотонія, артрит, подагра.

Валерія Громицька для Ужгород.net.

 

 

 

04 грудня 2014р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів