Незамінна ягода для знахарських справ

Калину недарма вважають одним із символів України.

 

Здавна наші люди відали про її цілющі властивості. Одним із сортів калини звичайної є калина roseum - це чагарник з пишною кроною, який має чимале значення в народній медицині завдяки своїм лікарським властивостям. Період його цвітіння - з травня по червень, а серпень-вересень  для калини roseum - період дозрівання плодів.

Збираємо все:  і кору, і цвіт, і плоди

Виявляється, лікуваньними властивостями володіють і кора, і квітки, і плоди калини. Найбільше використовуються ягоди, їх збирають у суху погоду. Рекомендується зрізати або обривати ягоди разом із плодоніжкою. Не спід переміщати плоди з однієї тари в іншу. Це пов'язано з тим, що при переміщенні ягоди можуть пом'ятися і отримати механічні пошкодження і як результат - швидко зіпсуються. Для висушування плодів необхідно зібрати ягоди в пучки і підвісити їх під навісом або на горищі. Так само сушать плоди калини в сушарках і печах при температурі до 80 градусів. Для сушіння квіток радимо скористатися сушаркою і підтримувати температурний режим в інтервалах 40-50 градусів.

Термін зберігання - 2 роки. Кору слід збирати з бічних гілок, не зачіпаючи кору стовбура. Процес сушіння кори відбувається на відкритому повітрі, в тіні та під навісом.

Лікувальні властивості калини звичайної

Ще з давніх часів корисні властивості калини roseum використовувалися знахарями при атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, нервовій збудливості і спазмі коронарних судин. Також ягоди мають сечогінну і потогінну дію, посилюють скорочення серця. При склерозі, інфекції дихальних шляхів, захворюваннях шлунка, а також при застуді рекомендується вживати настій квіток. Шкірні захворювання зокрема екзему карбункульоз і багато інших, лікують настоєм калини зовнішньо.

Як приготувати відвари

Склянкою окропу заливають чайну ложку сухої, подрібненої кори і варять на дуже маленькому вогні протягом 10 хвилин. Протягом 2 годин настоюють, далі потрібно процідити. Приймати по столовій ложці перед вживанням їжі. Такий відвар використовується в народній медицині при післяпологових маткових кровотечах і як кровоспинний та протизастудний засіб. Подібно готується і настій з ягід. Дві столові ложки сухих ягід заливають склянкою окропу. П'ють тричі на день по 13 склянки при гастритах, коліках, виразковій хворобі, інфекціях дихальних шляхів, склерозі, застуді. При шкірних захворюваннях з настою калини роблять примочки, а також додають у ванну. Настоєм з квітів полощуть горло, лікують кашель, хвороби пов'язані із сечовим міхуром, пишуть "Відомості міліції".  Uzhgorod.net.ua

 

 

 

24 жовтня 2014р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів