Минулоріч на Закарпатті від туберкульозу померла 141 людина

Минулоріч на Закарпатті від туберкульозу померла 141 людина
За рівнем захворюваності на туберкульоз Закарпаття у минулому 2023 році посіло 4 місце в Україні.

 

Як розповів на брифінгу генеральний директор Центру легеневих хвороб Василь Скрип, на Закарпатті минулого року цей показник дорівнював 87,1 випадку на 100 тисяч населення. Середній показник захворюваності на туберкульоз в Україні сягнув майже 45 випадків на 100 тисяч населення.

«Це майже удвічі вищий показник, ніж в середньому по Україні. За рівнем захворюваності на туберкульоз наш регіон минулого року посів 4 місце в Україні після Дніпра, Одеси та Кропивницького. Така ситуація пов'язана насамперед з тим, що туберкульоз – це соціальна хвороба, на яку дуже впливає рівень життя людей», – прокоментував Василь Скрип.

За його словами, попри високі показники захворюваності на Закарпатті впродовж минулого року знизилася смертність від туберкульозу. У 2023 році від недуги в області померла 141 людина. Водночас у нашому регіоні значно кращий рівень недовиявлення випадків туберкульозу. В порівнянні з середньостатистичним показником у близько 50% по Україні, на Закарпатті він коливається від 15 до 20%.

«Зараз у медзакладах області є достатня кількість антимікробактеріальних препаратів. Хворі повністю забезпечені специфічними препаратами та препаратами супроводу. Наші лікарі застосовують нові методи діагностики, а в районах області функціонують 9 систем для молекулярно-генетичної діагностики Gene Xpert. Також минулого року в практику лікування ввели 4 нові мікобактеріальні препарати. Крім того, організували ефективний соціальний супровід хворих на туберкульоз. Майже 400 пацієнтів забезпечили харчовими та гігієнічними наборами», – підкреслив Василь Скрип.

Туберкульоз – це важка хвороба, але за умови вчасного звернення та дисциплінованого прийому ліків є всі шанси її подолати. Саме для цього протягом березня по всій Україні проходить місячник, присвячений боротьбі з туберкульозом, підкреслила генеральна директорка Обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України Галина Сітник.

«Туберкульоз – це захворювання, яке насамперед вражає легені, однак може зашкодити й іншим органам та системам організму людини. Інфекційні частинки передаються від інфікованої особи через повітря, при кашлі, чханні, співі, розмові. Ризик проникнення в легені здорової людини залежить від концентрації інфекційних частинок та тривалості вдихання зараженого повітря. Особливо вразливими перед недугою є насамперед люди з ослабленою імунною системою – хворі старшого віку, діти, особи з ВІЛ/СНІД, курці тощо», – відзначила Галина Сітник.

Вона наголосила, що часто людина навіть не здогадується про інфікованість, адже на початковій стадії захворювання має прихований перебіг. Симптоми, як правило, проявляються лише згодом. Найпоширенішими ознаками недуги є затяжний кашель, підвищення температури тіла, утруднене дихання, біль у грудях, поганий апетит, безпричинна втрата ваги, підвищена пітливість, постійна слабкість, кровохаркання та інші.

Запобігти туберкульозу можна шляхом імунізації, що входить до Національного календаря профілактичних щеплень. Вакцинацію дітям безоплатно проводять у перші 2 доби життя. Пологові будинки Закарпатської області забезпечені достатньою кількістю доз, зазначила Галина Сітник.

Захворіти на туберкульоз може будь-хто, тому закарпатців закликають відповідально ставитися до власного здоров’я та здоров’я своїх дітей, вакцинуватися проти небезпечного захворювання, дотримуватися профілактичних заходів, а в разі появи симптомів одразу звертатися до сімейного лікаря

 

25 березня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів