Куди відправиться «Літаюча муза»?

Мова про алюмінієву композицію радянських часів на фасаді Будинку культури на площі Кошута у м.Берегово.

 

Таке рішення прийняли у Берегівській міській раді. По-перше, "залізна леді" є аварійною і може будь-якої миті впасти на голови перехожим. По-друге, було вирішено на її місце повісити великий банер, що символізуватиме дружбу народів, які мешкають на Берегівщині.

3 вересня, у рамках підготовки міста Берегова до відзначення Днів Європейської культури, розпочали демонтаж алюмінієвої композиції "Літаюча муза", що розміщена на фасаді Будинку культури на площі Кошута.

Демонтаж здійснював досвідчений місцевий альпініст-скелелаз Олександр Сухоруков, за його роботою спостерігав заступник міського голови Михайло Ляшко.

Однак серед мешканців міста, які дізналися про демонтаж музи, немає одностайної думки на цей рахунок. Одні вважають, що ця композиція - вже давно стала одним з символів міста. Тому слід її просто відчистити від багаторічного пилу та після ремонту фасаду повернути на місце, надійно закріпивши. Інші вважають, що "залізна дама" навпаки псує вигляд центральної частини нашого містечка.

До обговорення у соцмережах підключилися не лише берегівчани. "Все-одно експонат для міста знаковий. Знайти б йому інше гідне місце. Як не як - історія ж...", - вважає кандидат історичних наук Маріан Токар.

За цією новиною згадали і про минуле Будинку культури - адже його було досить брутально перероблено з колишньої гарної синагоги мавританського стилю у 1960-70-х роках.

"Треба повернути синагогу тим, кому належить", - вважає науковець кафедри туризму УжНУ.

Однак поки що конкретних пропозицій щодо реконструкції будівлі Будинку культури немає. Хоча ще у 2013 році міський голова Золтан Бабяк заявив про те, що у приміщенні знову з’явиться затишне кафе с панорамним видом на центр міста. Нібито є й потенційний орендар, який виявив бажання взяти приміщення під своє крило та почне саме з ремонту фасадної частини. Однак досі невідомо коли ці плани почнуть втілюватися у реальність...

Утім, повернемося до музи. Слід зазначити, що це - не просто стандартна композиція, а справжній витвір мистецтва авторства закарпатських скульпторів Лариси та Івана Бровді. Участь у розробці ескізу, за деякими даними, приймала й відома місткиня Ганна Горват.

До речі, подружжя Бровді, яке нині мешкає в Ужгороді, теж можна вважати берегівчанами, адже одинадцять років вони працювали в геологорозвідці.

Скульптор згадує як розробляв проект (у інтерв'ю Василю Зубачу): "Ми мали з дружиною виконати композицію «Літаюча муза» на Будинку культури в центрі Берегова. І що ви думаєте? Маса варіантів, а вже вчетверте їх забракували. У відчаї з планшетом  пішов до Манайла додому, але тут зненацька почув: «Марш вон!» Лише за кілька хвилин Федір Федорович пожалів мене і просто на вулиці сказав: «Ваші варіанти розраховані на сприйняття з близької відстані, а треба, щоб муза дивилася здалеку, летіла назустріч людям…» Ніби завісу з очей мені зняло. Все було зроблено. Досі ту композицію можна побачити в центрі на міському Будинку культури, де колись була синагога..."

Тож головне тепер - музу не втратити. Нехай її реставрують і "залізна леді" й надалі прикрашає якусь гарну будівлю. Є пропозиція від вчителя ЗОШ №4 Ласла Секунди перенести її до музичної школи (Берегівської школи мистецтв). Отже, слово за громадою та міськими депутатами. Нашу історію маємо оберігати...

Олександр Ворошилов

 

04 вересня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів