На расистський скандал в Ужгороді відреагувала омбудсмен

За фактом расової дискримінації розпочато службове розслідування.

 

Як писав Uzhgorod.net.ua, нещодавно на Закарпатті розгорівся скандал навколо темношкірої жінки з дитиною: 26 липня на одній з автостанцій Ужгорода пасажири виштовхали її з автобуса, а водій викликав міліціонерів. Правоохоронці закували африканку в наручники, а вона звивалася в істеричних криках. У той же час, натовп, за інформацією закарпатських ЗМІ, розлючено кричала: "Прив'яжіть її до паркану".

Як виявилося, 23-річна жінка на ім'я Асі півроку тому приїхала з Сьєрра-Леоне в Україні, причиною тому – складна політична ситуація в рідній країні. Вона з дитиною тимчасово живе в Україні і чекає отримання статусу біженця. Її 8-місячного сина звуть Володимир. Мати-одиначка постійно терпить складності з грошима і одягом, тому змушена просити милостиню.

2_03

На випадок расової дискримінації відреагував регіональний координатор Уповноваженого Верховної Ради України по зв'язках з громадськістю в Закарпатській області Олег Григор'єв.

"Всі шукачі притулку, які перебувають на Закарпатті, соціально незахищені. На жаль, незважаючи на закон, вони часто обмежені в своїх правах. Незрозуміло, наприклад, чому жоден соціальний працівник або фахівець по роботі з іноземцями не допоміг оформити молодій жінці допомогу по народженню дитини, адже це порушення права на соціальну допомогу, яку вона повинна отримати за законом", – говорить Григор'єв.

На відміну від чиновників, багато простих людей зі співчуттям поставилися до незавидного становища Асі і її сина: волонтери встигли зібрати речі, гроші та їжу.

3

"Олег Григор'єв разом з офіційним представником Почесного консула Сьєрра-Леоне в Україні, перекладачем і спостерігачем НДІ відвідає Перечинський пункт тимчасового розміщення біженців, де зараз знаходиться Асі, щоб передати зібрані волонтерами кошти та подарунки", – йдеться на сайті Уповноваженого ВР України з прав людини.

За фактом відкритої дискримінації щодо іноземців та осіб без громадянства проводяться службові розслідування. Справа перебуває на особистому контролі Уповноваженого з прав людини.

 

31 липня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів