Що це за прокурори такі, що у справі 700-метрового тунелю засуджено 3 людини з умовним терміном?

Депутат від "Народного фронту" Антон Геращенко в ефірі телеканалу "112 Україна" розповів про те, як просувається розслідування подій у Мукачеві. 

 

- Чим ви можете пояснити, що глава обласного МВС Закарпаття, Шаранич, не відправлений у відставку, а відправлений на підвищення до Києва, в центральний апарат?

- Наскільки мені відомо, це питання було відкладене, і він знаходиться зараз за штатом. Далі його долею буде розпоряджатися міністр. Але мене лякає, що у нас в суспільстві звикли розвішувати ярлики заздалегідь, не підтверджуючи тих чи інших фактів.

- Поки не закінчена мукачівська історія мені здається, що відправляти людину на підвищення трохи зарано.

- Наприклад, прокурор Закарпатської області, який довгий час відмовлявся видавати документи, необхідні для того, щоб проводити оперативно слідчі заходи - він знаходиться на своїй посаді. Його це не торкнулося, хоча спочатку ставилося питання про те, що всі повинні відійти в сторону і бути зняті зі своїх посад. На мій погляд, суспільству потрібно навчитися виявляти терпіння і навчитися довіряти тим слідчим комісіїям, які створюються у ВР. Наша слідча комісія покаже свій результат у першій декаді серпня - дасть вичерпну інформацію, хто винен у тому, що сталося. А що стосується Сергія Шаранича, то на сьогоднішній день його призначення було призупинене до моменту закінчення розслідування.

- У справі закарпатського тунелю притягнуто всього три людини. Комісія ВР проголосувала за пропозицію з вимогою до прокуратури провести перевірку цього.

- У мене виникло питання: що це за прокурори такі, що у справі 700-метрового тунелю, обладнаного вагонетками і іншим, засуджено три людини і всі отримали умовний термін. Зараз ми підняли рішення суду і вже з нього видно, що суд і прокуратура всіляко виправдовували організаторів цього тунелю. Там мали бути притягнуті десятки людей - всі, хто копав цей тунель. Генеральний прокурор може своїм рішенням відновити слідство у даній справі, пред'явити підозру десяткам осіб, які могли бути виявлені в цій справі, і притягнути їх до суду. А касаційні суди повинні будуть передивитися вирок, якщо він буде вважатися м'яким.

- Нам треба  притягуватине тих бідолах з лопатами, які копали, а тих прокурорів і і слідчих, з  вини яких дають умовні терміни людям, які завдали збитків державі на мільйони.

- Тому при ГПУ створено підрозділ, який очолює Сакварелідзе, з метою притягнення до відповідальності прокурорів у випадках корупції.

- Є у вас відчуття, що події в Мукачеві - це розборки між двома в ідомствами - МВС і СБУ?

- У мене є відчуття, що Закарпаття - це область, яка практично не контролювалась державою. Там є певний клан, в якому є чотири депутати, і який контролював СБУ, призначав лояльних до себе губернаторів, прокурорів, і шантажував центральну владу тим, що якщо призначать не свого, то обласна рада не буде підтримувати ті чи інші питання. Закарпаття - це якийсь сепаратизм, що не прийде в приєднання до Європи. Але там треба наводити порядок, щоб там працювали державні інститути. Міліція півроку просила дозволу у прокуратури на те, щоб проводити оперативне стеження за даною воєнізованою групою. Прокуратура відмовляла до тих пір, поки до нового прокурора області не прийшли три людини і не погрожували йому, місяць тому. А мама першого заступника прокурора Закарпатської області здає в центрі міста приміщення для "Правого сектору". І все місто знає, що значить, вони працюють під "дахом". Підполковник СБУ організовує зустріч через помічника Ланьо, і коли приміщення знімається у першого заступника прокурора області - то тоді і виходить, що хлопці були в "законі".

- Якщо вся область це знала, то і Шаранич теж це точно знав.

- Шаранич якраз намагався це документувати, щоб ці факти порушення закону були віддані до суду. І це буде.

 

29 липня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів