Мандри незвіданою Європою (Фоторепортаж)

Незабутнє угорське місто-музей із таємницями Середньовіччя, лікувальними купальнями та вишуканими винами надовго причарувало закарпатців.

 

Квітучим травневим Егером, який є яскравим зразком барочного містечка в Європі, насолодилися студенти УжНУ та закарпатські журналісти, які нещодавно відвідали одне з найкрасивіших міст Угорщини.

Чудова архітектура, оздоровчі термальні джерела і неперевершені вина — все це в одному невеличкому курортному містечку, розташованому в 130 км від Будапешта. Екскурсовод наголосила: тут майже 170 столітніх архітектурних пам’ятників, які в первозданному вигляді чарують своєю красою як мешканців, так і гостей Егера. Старовинна фортеця з бастіонами, казематами і готичними спорудами віками тримає спогади про опір туркам, що так і не зуміли в бою підкорити її захисників.

Історія Егера налічує більш як тисячу років! Вплив церковного мистецтва відчувається тут на кожному кроці. Можливо тому, що це місце архієпископської резиденції. Адже кілька століть містом керували місцеві католицькі єпископи, а потім архієпископи. Тому тут збереглася велика кількість церков, храмів і монастирів. Вони, до речі, вважаються одними з найкрасивіших в Угорщині, а релігія і далі відіграє визначну роль в житті міста.

Гід розповіла про героїчний захист фортеці Егеру. Гарнізон фортеці, який разом із жінками та дітьми налічував всього 2000 осіб, відвернув штурм 150-тисячної турецької армії. І зараз, прогулюючись старими вуличками Егера, серед храмових і житлових будівель XVIII ст. у стилі бароко та рококо, можна зустріти і турецькі пам’ятники, а з середньовічної фортеці майже усюди видно вишуканий 35-метровий мінарет.

Центр старого міста був колись ринковою площею, а нині - площа Добо. Тут встановлена скульптура легендарного середньовічного захисника фортеці Іштвана Добо. Головна площа прикрашена зведеною у 1700-х роках міноритською церквою, зовнішній і внутрішній вигляд якої відображає потяг зрілого бароко до помпезності.

Неподалік також розташовані кафедральний собор Егера, будівля Ліцею в стилі пізнього бароко, сербська православна церква, міський театр ГезаГардоне, церква Св. Антонія Падуанського. А в околицях Егера є близько 200 печер, де вам залюбки проведуть цікаві екскурсії.

Проте цей регіон славиться передусім червоними винами. З винограду, що росте на схилах гір та поблизу Егера, виробляють такі чудові білі вина, як Егрі Леанька та Мушкотай. Вина сортів Егрі Бікавер і Кекфранкош можна спробувати одразу ж, прогулюючись містом. Потім не дивуйтеся, якщо на центральних вулицях вдень вам зустрінуться танцюючі іноземні гості після таких дегустацій …

А в старовинних винних льохах долини Красуня, виритих понад чотири сотні років тому, мадяри залюбки пропонують продегустувати знамениті егерські вина «Бичача кров», «Мушкотай», «Егерська дівчина».

Нашій групі довелось спробувати на собі тамтешні лікувальні води, перші згадки про які датуються 1488 роком. Відвідавши в Егерсалок «Угорський Памуккале», нас вразила головна визначна пам'ятка купальні - соляний пагорб. Це дійсно унікальне природне явище, що приваблює іноземних туристів з усього світу в Угорщину.

З 17 століття і по нині приваблює цілющими водами турецька лазня, побудована за наказом паші Арнаута. Її головний басейн знаходиться під куполом, покритим 200 000 золотих пластинок, а температура води досягає +31 градуса. Поряд з нею знаходиться великий термальний комплекс з 6-ма басейнами, розташований у затишному парку. Вода, що містить гідрокарбонат, багата кальцієм, магнієм, а через сильне випромінювання радону, відноситься до радонових термальних вод.

Мадярські лікарі кажуть, що злегка радіоактивна лікувальна вода успішно застосовується при лікуванні хронічних захворювань органів опорно-рухового апарату, ревматизмі, а також при реабілітаційному лікуванні після ортопедичних операцій. Водолікувальними процедурами можна користуватися і взимку, і літом. Тому тут завжди багато людей, особливо похилого віку. Одним словом, угорці вміють тримати своє здоров’я у формі…

Насамкінець, оздоровившись та спробувавши неперевершений угорський гуляш, а на додачу ще й прогулявшись романтичними вузькими вуличками з квітучими різнокольоровими тюльпановими алеями, розумієш,чому цей курорт є одним з найбільш відвідуваних міст Угорщини, куди, до речі, навідуються багато закарпатців…

Наталія Монда, студентка ІV курсу УжНУ

P.S. Захоплюючу та пізнавальну подорож в Угорщину студентам УжНУ організували керівник Закарпатського осередку Малої академії літератури і журналістики Ірина Гармасій та відомий меценат, депутат Ужгородської міськради Богдан Андріїв.

 

 

22 травня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів