Два дні «квітуватиме» у місті над Ужем «японський» фестиваль (ФОТО)

Як відомо, сакура вважається символом Японії.

 

Як відомо, сакура вважається символом Японії. Квітування сакури довгий час сприймалося як виключно японське традиційне видовище. Однак сьогодні зовсім не обов’язково вирушати в далеку Японію, щоб побачити це диво, адже в наші дні сакура росте в багатьох куточках землі, в тому числі і в Україні, в закарпатському місті  — Ужгород. Традиційно цвітіння японської вишні збігається з культурною подією — фестивалем «Сакура Фест», який щороку припадає накінець квітня-початок травня.
 
Цього року фестиваль «Сакура Фест» триватиме з 18 по 19 квітня.
 
Програма заходів фестивалю «Сакура Фест»:
 
18 квітня

10.00 Свято «Сакура — Фест» (організатор Ротарі-клуб «Ужгород-Скала») (Пл. Дружби народів «Ротарі-Парк»)

10.00 Чемпіонат області з баскетболу «3х3» серед юнаків ЗОШ міста (СК «Юність»)

11.00 Кубок області з баскетболу серед чоловічих команд (СК «Юність»)

11.00 Свято «Сакура — 2015» Благодійна художній ярмарок (пл. Театральна) Продаж сувенірної продукції та солодощів (наб. Незалежності)

12.00 Турнір з петанку «Sakura — preview 2015» (Сквер «Героїв Майдану»)

12.30 -16.00 Концертна програма творчих колективів міста (пл. Театральна)

13.00 — Урочисте відкриття свята «Сакура — 2015» (пл. Театральна)

14.00 — Урочисте відкриття свята «Сакура — Фест» (організатор Ротарі-клуб «Ужгород-Скала»), (пл. Дружби народів «Ротарі-Парк»)

18.30 Концертна програма народного фольклорно-етнографічного ансамблю «Ужгород» і зразкового циганського ансамблю танцю «Романо Кгелібе» міського центру дозвілля (наб. Незалежності)
В рамках «Сакурова» фестивальних рухів, нагадаємо, буде працювати благодійна лавка телевізійників. Вона розміститься в Ротарі-парку і буде працювати два, вихідних дні. Крім традиційного ярд-товару, саме тут можна буде придбати квитки на першому з циклу «Весняних концертів» захід.

«ВЕСНЯНІ КОНЦЕРТИ» — спільний проект ансамблю солістів під керівництвом Олени Короленко, Закарпатського обласного художнього музею ім.Й.Бокшая, Руху підтримки закарпатських військових, Громадського об’єднання «Вільна сцена».
 
 
19 квітня

10.00 Свято «Сакура — Фест» (організатор Ротарі-клуб «Ужгород-Скала»)

(Пл. Дружби народів «Ротарі-Парк»)

11.00 Кубок області з баскетболу серед чоловічих команд (СК «Юність»)

11.00 Свято «Сакура — 2015».

Благодійний мистецький ярмарок (пл. Театральна)

Продаж сувенірної продукції та солодощів (наб. Незалежності)

14.00 — 16.00 Концертна програма творчих колективів (пл. Театральна)

17.00 Творчий вечір зразкового ансамблю танцю «Диво» (ЗОПДЮТ «Падіюн»)

18.00 Виступ естрадно-духового оркестру музичного училища ім. Д. Задора (наб. Незалежності)

21.00 Фаєр-шоу від Театру вогню «Fire Life» (наб. Незалежності)
 
 Цветение-сакуры-в-Ужгороде

Виникнення алеї сакур в Ужгороді

Японська декоративна вишня — сакура  — з’явилася в Ужгороді ще в 1923 році, її привезли з Відня. На сьогоднішній день це дерево можна зустріти в багатьох куточках міста, на вулицях Ракоці і Довженка. Найбільше дерев висаджено на набережній річки Уж. Алея сакур прикрашає Київську та Православну набережні, прилеглі до площі Пушкіна, і є найбільш довгим райським садом в Європі. Чисельність дерев складає близько 2 тисяч.

Згідно з місцевою легендою (яка не має нічого спільного із реальними подіями :), екзотичні дерева були вкрадені місцевими жителями, коли японці прямували до імператора Австрії Франца Йосифа I. Вони везли в подарунок дерева сакури і зупинилися на нічліг в місті Мукачево. Звістка про незвичайні японські вишні облетіла все місто й відважні закарпатці підмінили вночі саджанці сакури на звичайні фруктові дерева.
 
Цвітіння сакури триває близько 2 тижнів і припадає приблизно на кінець квітня — початок травня, залежно від погодних умов. У Японії цвітіння сакур асоціюється зі швидкоплинністю людського життя. У поезії дуже часто опадання листя цього дерева порівнюють з минулою любов’ю і юністю, а в часи Другої світової війни ніжні рожеві квітки використовувалися в якості пропаганди для підняття духу в Японії.

Сьогодні в Ужгород приїжджають туристи з усього світу, щоб подивитися на дивовижне видовище і зробити красиві унікальні світлини. У цей весняний період проводиться музично-творчий фестиваль «Сакура Фест».
 

Історія «Сакура-Фесту»

Ужгород належить до найдавніших містах України. Крім історичної перлини  — Ужгородського замку, чарівної алеї Сакур, багатої дендрологічної програми, місто приваблює безліч туристів навесні також і культурним заходом — музично-творчим фестивалем «Сакура Фест», який традиційно проводиться в міжнародному форматі. На цей період символом міста стає Граф Сакура.
 
В рамках фестивалю проводиться безліч заходів:
 
• висадка нових саджанців сакури;

• запуск небесних ліхтариків в пам’ять про техногенні катастрофи на Фукусімі і в Чорнобилі;

• вручення титулу «Людина року» тому, хто першим запримітить розквітлий цвіт сакури;

• проведення традиційного ярмарку під назвою «Сонячний напій»;

• виставки художньої творчості;

• концерти за участю місцевих і приїжджих дитячих колективів;

• проведення спортивних змагань;

• творчі конкурси та літературні квести;

• інші флеш-моби та майстер-класи.
 
Всі, хто вже відвідав Ужгород в цей період, змогли переконатися в неймовірній красі міської перлини — алеї Сакур з величезними рожевими суцвіттями, які в момент цвітіння перетворюють її в райський сад, оповитий рожевими хмарами. Крім того, в цей період можна стати учасником культурного заходу «Сакура Фест» і спробувати себе в одному з його численних заходів або просто стати глядачем цього дійства.
 
458988_main 9237-4d7de9f9149ad

 

18 квітня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів