Погана новина для закарпатських валютних позичальників

Їхні кредити не переведуть у гривню.

 

Президент України Петро Порошенко ветує закон про конвертацію валютних кредитів у гривню, навіть якщо він буде прийнятий Верховною Радою, тому що цього вимагає Міжнародний валютний фонд.

Воно міститься в підпункті C пункту 19 нової програми кредитування МВФ, повідомила прес-служба НБУ з посиланням на першого заступника голови Нацбанку Олександра Писарука.

"Держава і Національний банк України не повинні втручатися у двосторонні переговори між позичальниками і банками. Якщо буде прийнятий закон, який передбачає примусову конвертацію валютних іпотечних кредитів у гривневі, президент України застосує право вето до цього закону", - йдеться в програмі.

Писарук підкреслив, що Нацбанк не проти реструктуризації, але вважає, що це питання виключно позичальника та його банку.

"Ми за вирішення цих проблем виключно на добровільних засадах. Так, як це, наприклад, передбачено меморандумом про врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті, запропонованому банками - найбільшими іпотекодержателями. Тим більше, що ґрунт для його практичної реалізації вже з'явилася. Мова йде про прийняті Верховною Радою України зміни до Податкового кодексу. Вони звільняють від оподаткування доходи фізичної особи-позичальника, які виникають після прощення кредитором частини боргу", - заявив Писарук.

Нагадаємо, що 9 квітня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, який зобов'язує банки конвертувати валютні споживчі кредити за офіційним курсом гривні на дату укладення договору.

Згідно з банківським меморандумом, кредити будуть переводитися в гривню за курсом на день реструктуризації, але з прощенням частини різниці між ним і договірним курсом: 50% за "соціального" житла (загальна площа - до 60 квадратів для квартир і 120 квадратів для будинків) і 25% для інших кредитів.

 

16 квітня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів