Скляні дива від львівського ректора із закарпатським корінням (ФОТО)

Ректор Львівської академії мистецтв Андрій Бокотей народився у селі Брід Іршавського району Закарпатської області.

 

Сьогодні у Будапешті, в галереї «Форраш» відкривається виставка майстра художнього скла Андрія Бокотея під назвою "Перехрестя хронік".

Андрій Бокотей – є ректором Львівської академії мистецтв, дійсним членом Академії мистецтв України, відомим українським художником скла і кераміки.

Виставка його творів у Будапешті, що відкривається у рамках культурних подій від галереї Дослідного інституту національної стратегії «Kárpát-haza» («Батьківщина Карпат»), триватиме до 6 травня.

Андрій Бокотей народився у селі Брід Іршавського району Закарпатської області 21 березня 1938 року. Художню освіту здобув у Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва на кафедрі художньої кераміки. У 1965 році, після закінчення навчання, почав викладати на кафедрі де навчався. На початку свого творчого шляху працював у галузі художньої кераміки, художнього скла та живописі. У 1970 році стає членом Спілки художників України.

"Скло – це матеріал, який не має меж. Коли працюєш з ним, то ніби борешся з живим організмом, який пульсує. Це фантастичний вулкан! У склярстві важливий не стільки результат, як сам творчий процес. Склярі найбільше подібні до алхіміків: шукають те, чого не можна знайти до кінця. Тут надзвичайно важлива імпровізація", - розповідає Андрій Бокотей про свій улюблений матеріал.

"Для мене Закарпаття і Львів – рівновеликі. На Закарпатті я сформувався як людина, у Львові – як митець. Інша справа, що вдома мені було б уже затісно...", – каже митець.

 

15 квітня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів