Що стало причиною панічної тривоги серед виноградівчан?

Виноградівські батьки забили на сполох. Кілька днів тому ЗМІ розповсюдили інформацію, у якій йдеться про госпіталізацію 10 дітей, унаслідок планового проведення проби Манту.

 

Варто зауважити, що серед наполоханих виноградівців розглядалось кілька версій: як-от неякісна проба Манту чи недосвідченість педіатра. Але, за твердження спеціалістів, упродовж минулого року цією серією туберкуліну у Виноградівському районі провели туберкулінодіагностику 1359 особам. Жодних побічних реакцій чи ускладнень не зафіксували. Не було нарікань на пробу Манту і в інших районах та містах Закарпаття.  

Втім, факт групової побічної реакції, на щастя, закарпатські медики спростували. Зокрема, за повідомленням управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА, ще минулої п’ятниці, 16 лютого, 12-ти школярам віком 8-9 років із с.Черна Виноградівського району після огляду, як це регламентовано галузевими нормативами, було проведено планову пробу Манту. За півгодини кілька дітей поскаржилися на головний біль. Відтак, десятеро із школярів доправили до дитячого відділення №2 Виноградівської районної лікарні. Пацієнтів оглянули та проконсультували завідувач дитячим відділенням та фтизіопедіатр. Оскільки медики визначили стан дітей задовільним, батьки від госпіталізації відмовилися.

Втім, вже за добу виноградівські лікарі зафіксували три випадки госпіталізації з-поміж дітей, яким напередодні провели пробу Манту. Однак, за словами ескулапів, ці випадки жодним чином не пов’язані із туберкулінодіагностикою. Натомість, в учнів виявили соматичні захворювання (ГРВІ), які у часі співпали із введенням туберкуліну (проба Манту). За оперативною інформацією, наразі всі діти виписані із медичних закладів і перебувають вдома під наглядом батьків.

Як з’ясувалося вже згодом, найбільш вірогідною причиною групової реакції на введення туберкуліну є психо-емоційна реакція дітей, оскільки вони, як відомо, не люблять і навіть бояться лікарів.

Євгенія Фанта для Uzhgorod.net.ua

 

23 січня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів