Грошова державна підтримка: комусь 121 тисяча, а комусь – дуля з маком

Співвітчизникам, які визнані державою постраждалими під час громадянських протестів минулого року (Революція Гідності), виплачуватимуть матеріальну допомогу. Та не всім…

 

Відповідний закон був прийнятий ще в лютому 2013 року. Внаслідок його дії, урядовці розробили порядок отримання державної допомоги: затверджено перелік документів, необхідних для пред’явлення, визначено категорії, а також вказано як нараховуватиметься ця допомога. Одноразова матеріальна допомога надається членам сімей, смерть яких пов’язана із масовими акціями, що проходили в Україні. Також передбачена доплата до пенсії у зв’язку із втратою годувальника.

Україна своїх героїв назвала Небесною Сотнею. Зараз нею опікується і держава, і всі небайдужі. Їх пам’ять вшановують, родини підтримують морально і матеріально, надають всебічну допомогу.  На Майдані нарахували 117 загиблих: із них 100 – Небесна Сотня, 17 – військовослужбовці. Але, на державну підтримку можуть розраховувати не всі.

Так, згідно і законом, 54 сім’ї загиблих не мають такого права. Гроші пообіцяли виплатити й особам, які отримали тяжкі тілесні ушкодження. Столичні керманичі порадились і МОЗом і вирішили виплатити кожному одноразово суму у розмірі 50 прожиткових мінімумів – майже 61 тис. грн. У переліку одержувачів – 42 особи, 23 з них свої гроші вже отримали. Ще 19 поки що до органів соціального захисту не зверталися.

Підтримати родини загиблих майданівців матеріально зголосилися й закарпатські обранці.  Внісши зміни та доповнення до обласної програми «Турбота», з обласної скарбниці ще влітку виділили 5 млн. грн., які виплатили 54 сім’ям загиблих по всій Україні.

Нещодавно до загального списку Небесної Сотні приєднався ще один герой, який помер у жовтні цього року. Урядовці для уповноважених осіб сімей загиблих передбачили 121 800 гривень. Допомогу отримає 91 родина. Саме така кількість осіб визнана уповноваженими від родини загиблого. Поміж тим, у Міністерстві соціальної політики кажуть, що є кілька неузгоджених випадків. «До прикладу, мама загиблого грузинського хлопця поінформована, що претендує на виплату, але до відомства не зверталася. Що стосується інших справ, то ще 3 випадки документально не впорядковані. Одна родина зверн6улася із проханням пропорційно поділити суму між батьком і матір’ю загиблого (ця родина не знайшла компроміс щодо визначення однієї уповноваженої особи-представника померлого), - повідомила Людмила Денісова, Міністр соціальної політики України. Нині є ще кілька сімей, які не можуть визначити одноосібного представника. Але, їм потрібно знати, - щойно вони приймуть рішення, мають звернутися до органів соціального захисту за місцем проживання. Після оформлення документів, державну допомогу, передбачену законом, отримають в обов’язковому порядку».

У відомстві твердять,  що у переліку героїв є 5 загиблих, які не мають членів родин, на яких розповсюджується право отримання матеріальної виплати ( не є дружиною, батьками, повнолітніми дітьми і не перебували на утриманні загиблого за трагічних обставин). Однак, у Києві пообіцяли із 12-ти мільйонів, передбачених на виплату всім родинам Небесної сотні, понад 480 тисяч пропорційно розподілити саме між представниками 5 загиблих. Ці дії урядовці проводитимуть спільно з громадською організацією «Родина Небесної Сотні».

Окрім одноразової матеріальної виплати, члени загиблих можуть отримувати і щомісячну доплату до пенсії у зв’язку із втратою годувальника. «Наразі таке право мають уповноважені особи 63 загиблих (із 91 героя Небесної Сотні). Відтак, доплату вже отримують 109 осіб. Кошти на суму майже півмільйона віднайшли у Пенсійному фонді. Надбавку обіцяють виплачувати без затримок», - наголосила профільний міністр Людмила Денісова.

Варто додати, що Міністерство охорони здоров’я також готує законопроект, згідно з яким матеріальну допомогу отримають і важкопоранені.

 

Євгенія Фанта для Ужгород.net

 

19 листопада 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів