Угоду про асоціацію треба запроваджувати поетапно — експерт

Підписання Угоди про асоціацію принесе Україні додаткові виклики.

 

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Кость Бондаренко.

"Угода була підготовлена, виходячи із показників та реалій 2011 року. А зараз дещо інша економічна ситуація як в Європі, так і в Україні. Більше того, свого часу наші дипломати здали значну частину економічних моментів для того, щоб легше було домовлятися. Тому Угода не зовсім вигідна для України", - наголосив він.

Експерт нагадав, що згідно підписаного документу, відкриваються кордони, тому Україна може вільно обмінюватися товарами із Європою. "Але чи багато українських товарів сьогодні сертифіковано? Чи відповідають вони технічним регламентам Європейського Союзу? Очевидно, що ні. На отримання сертифікату піде рік-два. За цей час європейські товари будуть наводнювати Україну. Імпорт буде серйозно домінувати над експортом. Це перше. Друге. Якщо раніше ми ставили мита і регулювали ці потоки, то тепер їх не буде. Чим наповнювати бюджет — поки незрозуміло", - зауважив політолог.

За словами Бондаренка, в Україні потрібно скликати конференцію донорів для української економіки. "Треба, щоб вони інвестиціями, кредитами та гарантами запровадили механізм запобігання негативним явищам. Але інвестори не прийдуть в країну, де йде війна, не відрегульовані питання рейдерських захоплень та немає чіткого законодавчого закріплення гарантій зовнішніх інвестицій. Тут мають попрацювати наші депутати", - зазначив він.

Експерт впевнений, що нам треба домовлятися із Євросоюзом про те, щоб Угода вступала в силу поетапно. "Деякі її блоки мають застосовуватися через певний час. На певні повинен бути мораторій. Наприклад, ми, умовно кажучи, повинні закрити всі продуктові ринки. Як тоді виживати людям в українських селах, якщо їм завтра заборонять продавати молоко, картоплю чи ягоди? У них не буде прибутку. Тому певні пункти треба притримати. Структури, які займатимуться моніторингом з боку Єврокомісії, мали б до цього поставитися із розумінням", - додав Бондаренко.

 Ольга МОСКАЛЮК

 

27 червня 2014р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів