Результати обласної та міської сесій: «зелене» світло - Сербайлу, невдоволення - Щадею

Минулого четверга, 17 квітня, у сесійному залі Закарпатської облдержадміністрації відбулася 18 сесія обласної ради. Серед перших питань обласні обранці розглянули відставку з посади заступника голови Закарпатської облради Андрія Сербайла ("Батьківщина"). Відтак, "за" проголосували  69 обласних депутатів.

 

Як повідомляв на своїх нещодавніх прес-конференціях голова Закарпатської ОДА Валерій Лунченко, звільнений з посади заступника голови Закарпатської облради Андрій Сербайло працюватиме в його команді першим заступником губернатора.

Ще Закарпатська обласна ради прийняла звернення до територіальних громад східних областей України про вжиття дієвих заходів щодо мирного врегулювання конфлікту, викликаного військовою агресією Російської Федерації на Сході України, та збереження суверенітету держави Україна

         Відтак, обласні депутати  закликали територіальні громади, всі політичні сили, громадськість до виваженості, патріотизму, згуртованості та мудрості у протидії зухвалим імперським зазіханням на територіальну цілісність та незалежність України.

«Ми, депутати Закарпатської обласної ради, висловлюємо глибоку стурбованість у зв’язку з проведенням російськими спецслужбами широкомасштабної сепаратистської операції на сході нашої держави. Усі ці дії спрямовані на силове захоплення влади, зміну конституційного ладу і відокремлення східних регіонів від України. Щодня у цих штучно спровокованих конфліктах страждають люди. Окремі посадовці на місцях у східних регіонах допомагають загарбникам боротися проти власного народу. На превеликий жаль, ні засудження цивілізованого світу, ні застосовані санкції не зупиняють російського агресора. Ескалація кризи в Україні триває. Існує загроза повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну.

Ми, закарпатці, представники найзахіднішої області нашої держави, заявляємо про безпідставність будь-яких закидів про сепаратистські настрої у нашому краї. У свою чергу закликаємо наших співвітчизників на сході України відкинути ворожість, щоб не дати привід  агресору скористатися внутрішнім протистоянням і суперечками, не дати Росії повторити кримський сценарій у східних областях. Ми з вами брати і сестри, у нас одна Батьківщина. Ми разом повинні конструктивно будувати наше майбутнє – без проливання крові, без кривавої «допомоги» Кремля.

Сподіваємося, що задекларована новим урядом реформа місцевого самоврядування і розширення повноважень на місцях дадуть можливість втілитися нашим із вами  прагненням мирно і цивілізовано.  Закликаємо усіх, кому небайдужа доля власних дітей, згасити ворожнечу, проявити свою громадянську позицію, виваженість, толерантність задля збереження цілісності держави, свободу якої виборювали наші з вами батьки, діди», - йдеться у зверненні, - прес-служба облради.

Також у цього ж дня під час засідання сесії депутати Ужгородської міської ради обрали заступника міського голови обласного центру, висловили невдоволення щодо непрозорості проголосованих рішень та схвалили зміни до бюджету міста.

Ним став депутат Ужгородської міської ради, бізнесмен Ярослав Шафарь. За таке рішення проголосували 39 депутатів.

Також міські обранці висловили своє невдоволення в.о. міського голови Ужгорода Віктору Щадею про те, що не відають, за що голосують.

Зокрема, зауваження стосувалося внесених на сьогодні до порядку денного сесії рішень. Відтак, депутати зауважили, що «не мають на руках проектів рішень і не розуміють, за що голосують».

Віктор Щадей відповів, що «таке буває, коли проекти рішень до порядку денного вносять на сесії», підкресливши, що надалі будуть надаватися копії документів.

«Нема копій, ми не встигаємо їх роздрукувати.  Тому я і зачитую текст. Як про звернення до міністра юстиції, так і про Леніна», – сказав в. о. мера Ужгорода. 

Також під час сесії обранці схвалили зміни до бюджету міста на 2014 рік. Зокрема, бюджет Ужгорода зменшиться на 16,5 мільйонів гривень, яких заберуть зі скарбниці. Відповідні зміни схвалив виконавчий комітет Ужгородської міської ради ще 16 квітня.

Через відповідне рішення ВРУ, до бюджету міста на 2014 рік внесли зміни: зменшити обсяг фінансування сфер освіти, охорони здоров’я, соцзахисту та органів держуправління.

Галузь освіти у 2014 році отримає на 6219,7 тис грн менше, ніж планувалося раніше (тепер загальний обсяг фінансування освітньої сфери міста на рік становить 158672,1 гривень).  Охорона здоров’я не отримає раніше заплановані 1677,6 тис грн (згідно зі змінами до бюджету, на охорону здоров’я у 2014 році піде 73062,7 тис грн). Соціальний захист та соцзабезпечення зменшать на 399,6 тис грн, культуру та мистецтво –  309,2 тис грн, фізкультуру і спорт на 95,4 тис грн, фінансування органів державного управління (оплата праці) – на 629,0 тис грн.

Як йдеться у документі, в цілому по бюджету видатки зменшено на:виплату заробітної плати – 5 776,1 тис. грн., медикаменти –  285,5 тис. грн., харчування 105,5 тис.грн.,  оплата енергоносіїв  на 364,4 тис.грн., інші виплати населенню 314,3 тис.грн. та  інші видатки 2295,2 тис.грн., в т.ч. видатків на розширення мережі дошкільних навчальних закладів, модернізацію дитячих спортивних майданчиків загальноосвітніх і дошкільних навчальних закладів  2111,7 тис.грн.

«Незважаючи на скорочення обсягу видатків, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів, контрольний показник Міністерства фінансів України залишається збільшеним на 22 200,0 тис. грн.», – йдеться у пояснювальній записці до проекту рішення.

Відтак всі бажаючі можуть ознайомитися зі змінами на офіційному сайті Ужгородської міської ради.

Ще під час сесії Ужгородської міської ради, міський депутат від «УДАРу» Ростислав Буланов зачитав звернення до ПАТ «Закарпаттяобленерго», яке згодом погодив депутатський корпус.

Основа вимога народних обранців до «Закарпаттяобленерго»  – «не придушувати бізнес» та відмінити авансові платежі.

Якщо ПАТ «Закарпаттяобленерго» в найближчий час не відреагує на депутатське звернення і не виконає їх вимоги, обранці звертимуться до вищих інстанцій влади.

Нагадаємо, цього тижня активісти, підприємці та депутати пікетували «Закарпаттяобленренго» та серйозно погрожували націоналізувати підприємство з відключенням світла. Також мітингуальники вимагали відмінити авансові платежі.

Ужгород.net

 

21 квітня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів