Закарпатське місто прикрашає двохметрове яйце, зібране з трьох тисяч маленьких писанок

Унікальну писанку встановили в гірському містечку Тячів. Великоднє яйце заввишки два метри, викладене з трьох тисяч маленьких писанок. Ексклюзивний символ Пасхи власноруч зробили діти з усього району.

 

Вже вдруге міська влада Тячева встановлює подібну конструкцію на центральній площі міста. Цього року, сподіваються організатори свята, писанку шануватимуть більше, ніж минулого. Найбільша писанка Закарпаття прикрашатиме Тячів упродовж 10-ти днів.

Підготовка до свята писанки у Тячеві тривала близько місяця. Упродовж цього часу вихованці соціального центру «Парасолька» зібрали  тисячі яєць, які потім прикріпили на двометрову конструкцію. Розповідає Оксана  Лукач, завідувач  соціального  центру  «Парасолька» (м.Тячів): «Ідея виникла сама по собі. Оскільки, кожне місто прикрашає великодня атрибутика, ми вирішили зробити власну писанку. Намалювати ми не мали змоги, тож виготовили каркас і обклеїли його маленькими писанками, виготовленими та купленими учнями наших шкіл, підприємцями, просто добрими людьми. У цій писанці використано майже 3 тисячі різних писанок, вона заввишки 2 метри. Найважчим було вберегти писанку, адже минулого року її пошкодили. Нам дуже хочеться, щоб ця писанка стояла якомога довше».

Напередодні Пасхи у Тячеві площа Поштова перетворюється на велику і святкову. Писанки тут представлені найрізноманітніші – скульптурні,  шоколадні, паперові, розписані воском, вишиті бісером. Для всіх охочих також провели майстер-клас із писанкарства. Уроки майстерності давала Вікторія Острешко, педагог-організатор: «Ми сьогодні проводили майстер-клас із писанкарства технікою квілінг (паперокрутіння). Закручуються смужки різних форм, робимо пелюсточки (за допомогою зубочистки), придаємо потрібну форму. У нас еластичний папір, виготовляємо будь-які прикраси. Також ми робили Пасхальні  листівки, які потім чіпляли на пасхальне дерево. Матеріал для творіння може бути різним.  Головне, щоб це було з душею і чистим серцем».

Автори найкращих робіт у рамках конкурсу «Прикрась писанку свого міста» отримали великодні подарунки. Школярка Євгенія Прокоп виготовляє різноманітні вироби більше трьох років. Сьогодні вона готує пасхальний кошик, який наповнюватиме писанками власного виробництва: «У мене всі писанки різні: з квілінга, з крапель, з бісеру, розмальовані. Спочатку це було звичайне захоплення, але чим далі, то більше часу приділяю хенд-мейду».

На свято писанки у Тячеві зібралось кілька тисяч люду. Загалом, настрій на площі панував піднесений. Враженнями поділились тячівчани та гості міста:

  • Звичайно, дуже приємно і добре, що є така писанка-красуня. Минулого року була аналогічна, це дуже красиво. Особливо тішить, що це роботи наших учнів, з усіх класів.
  • Дуже гарна писанка, вже традиційна. Це символ Великодня, оберіг усього народу від злих духів.
  • Мені дуже хочеться, щоб її не знищили. Вона гарна і милує око, тож я буду за нею доглядати, якщо потрібно.
  • Це збереження традицій, розвиток майбутнього. Тому це дуже позитивно, особливо у цей непростий час для України. Покликання самих містян зберегти писанку, щоб продемонструвати своїм дітям, нащадкам, як потрібно відноситись до звичаїв і традицій.
  • Це весна, це радість, це Великдень. Це найсвітліше свято.
  • Мені ця писанка дуже подобається, вона прикрашає наше місто. Я люблю це свято так, ніби власний день народження. Пасха – моє улюблене свято. Це щастя, все гарне, люди ввечері святять паски, всі усміхаються. Це добре! Я думаю, ця писанка має тут стояти, на радість усім мешканцям і гостям міста.
  • Якщо люди бачать, що для місцева влада старається для них, то й вони віддячать тим же.

Минулорічну конструкцію, на жаль, пошкодили вандали. Якби цього не сталося, зробили б ще одну, а так довелось реставрувати. Відновлювали великодній символ більше тижня. Місцеві сподіваються  - цьогоріч до унікальної конструкції буде більш бережливе ставлення. «Я дуже люблю наше містечко і пишаюся ним. Я дуже рада, що туту живу. Краса й охайність міста – одна із заслуг місцевої влади і її команди. Якщо люди будуть бережно відноситись до чужої праці, то свою цінуватимуть і поготів. Тому, я думаю, що цього року писанку не ламатимуть. Це окраса нашого міста», каже місцевий підприємець Людмила  Садовнікова.

Головний організатор свята, місцева влада, вважає - спільна праця зближує та мирить. І прививає наймолодшим повагу до традицій. Твердить, Іван  Клебан, перший  заступник  Тячівського  міського  голови: «Велику писанку прикрашають діточки з усього району. Вони вносять свій вклад. Кожен клас, кожен садочок долучився. Дитина вдома виготовляє, можливо з допомогою батьків. Це об 0146єднує. Свято Писанки вже стало доброю традицією. Діти привчаються шанувати нашу старовинну українську писанку, яка існує з-тисячоліття. Це, певною мірою, привчає дітей до духовності, до української культури. Тому що, багато років (і це треба визнати) діти відлучалися від церкви, духовного розвитку. Тепер, за можливості, ми повертаємо дітей до вивчення традицій. Це наше покоління, наше майбутнє».

Найбільша писанка Закарпаття прикрашатиме Тячів упродовж 10-ти днів. Наступного року тут знову з’явиться двометрова писанка, адже  встановлення символу Великодня місцеві мешканці вважають вже доброю традицією.

Євгенія Фанта для Ужгород.net

 

19 квітня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів