Від словосполучення “Правий сектор” – у всіх, починаючи від влади і закінчуючи міліцією, починається понос - Москаль

Про бійку зі стріляниною на курорті Драгобрат за участі бійців “Правого сектора”, резонансні судові засідання, гучні заяви...Що саме відбувається – репресії проти патріотів чи свавілля з боку нелегальних військових формувань – повідав голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль. 

 

Кажуть, власники “Хати магната” – вихідці з Донеччини, які мають тісні зв’язки з реальними сепаратистами…

- Я вас прошу! Якщо чесно вам сказати, десь більша половина цих всіх туристичних готелів належить бувшим чи нинішнім суддям Верховного Суду, Конституційного Суду. Вони це все здають в оренду. Орендар – місцевий, до того ж афганець, який у тій війні отримав поранення. І от з нього зробили і терориста, і сепаратиста… Сказали: він їв цукерку з “ДНР”. По-перше, тієї цукерки ніхто в очі не бачив. Та й взагалі, як вона сюди могла потрапити? І по-друге – з яких це пір з’їсти цукерку у нас стало державною зрадою і ознакою сепаратиста? Я вважаю, що я мав захистити область. І, судячи з нашого моніторингу західної преси, до мене претензій немає. Більше претензій і питань до Києва. А ми що могли – зробили. Далі вже справа суду. Хоча сумно від того, що молода суддя з суду першої інстанції виявилась на 10 голів вище від усього Апеляційного суду. При тому, що всі знали, скільки за ними є ще епізодів… 
 
- Ви робили не одну заяву щодо того, що всі ці епізоди необхідно об’єднати в одне провадження. Навіть в ГПУ, наскільки я розумію, зверталися з цього приводу, так? 
- Ми нікуди не рушимо в нашій країні, якщо не змінимо Кримінально-процесуальний кодекс. Це ще одна пастка, яку нам зробили Янукович з Портновим. Янукович нічого в цьому не розумів, то йому й розписали все це як реформу. Та й люди не дуже в тому розбиралися… Тепер ми не можемо об’єднати всі ці справи, які розкидані по всій території України. Такі повноваження сьогодні має лише ГПУ. 
 
- Шокін відреагував на ваше нещодавнє звернення? 
- Відреагував. В усі області виїхали працівники ГПУ. І в будь-якому разі нашу справу вони забирають собі. Я говорив про це з прокурором області. Але ж все могло бути значно простіше. Раніше просто давався запит – і всі епізоди об’єднувалися протягом дня. Якби суд знав про всі ці злочини в Києві, які підтвердили журналісти – все могло би бути інакше. То чому не зреагував ніхто абсолютно? 
 
- Маєте пояснення? 
- Чомусь у нас в багатьох областях, коли чують словосполучення “Правий сектор” – у всіх, починаючи від влади і закінчуючи міліцією, починається понос. Вони нічого не реєструють, вони нічого не бачили, нічого не чули. Людей просто відправляють. Те все, що ми зібрали щодо злочинів фігурантів подій на Драгобраті, довелося шукати через свої зв’язки. Зараз ГПУ зреагувала, нічого не можу тут сказати. Але закон такий. Вони зараз направили в кожну область процесуальних керівників, прокурорів – і ті вивчають. До нашої справи претензій нема. Наші прокурори доопрацюють певні технічні моменти – і у нас цю справу забирають. І це добре. Не вистачало ще тут, на кордоні з ЄС влаштувати судилище десь на півроку – і все. І ми можемо навіть не мріяти про якийсь вступ до Євросоюзу. От сьогодні пишуть про якісь електронні декларування картин, годинників, шкарпеток, трусів… Це вимога ЄС показувати доходи і видатки чиновників. А основна перешкода буде ось в цьому. Згадаєте мої слова, коли нас не приймуть до ЄС. Бо там такого нема. Не бігають там озброєні люди в мирній області. Хай або йдуть служити в ЗСУ, де є хоч якийсь контроль, або в Нацгвардію, в МВС, в СБУ – куди хотять. Сьогодні є маса збройних формувань, які передбачені законодавством України. Але не може сьогодні аби хто начепити на себе зброю і виконувати якісь функції. Як я маю це пояснювати сусідам? А вони запитують, що в нас таке твориться в Україні! Як пояснити європейцям те, чому я навіть для себе не можу знайти пояснення? Україна боїться “Правого сектора”? Держава їх боїться? То так і скажіть. Ми сідаємо в літак і летимо звідси. І лишиться один “Правий сектор”. 

 

07 лютого 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів