Москаль: Якщо ми переживаємо економічний спад – що ми будемо децентралізувати?

Чи потрібна нині децентралізація Україні, - розповів губернатор Закарпаття Геннадій Москаль.

 

- Децентралізація потрібна тоді, коли в країні йде економічне зростання. А якщо ми переживаємо економічний спад – що ми будемо децентралізувати? 

Далі. В мене є великі сумніви, що Київ взагалі хоче нам щось віддати. Наведу кілька прикладів. Свого часу Янукович монополізував землю, що знаходиться за межами населених пунктів. До того при адміністраціях були управління земельних ресурсів. І щодо земель, що не входять в адміністративні межі населених пунктів, рішення приймалося на рівні облради, а потім це все поверталося назад в управління земельних ресурсів, яке вже займалося оформленням документів. 
Сьогодні Київ взяв управління всіма землями за межами населених пунктів собі. Для чого? Так, це зробив Янукович. Але Януковича вже давно немає! Всі його реформи сьогодні критикують в пух і прах, називають їх корупційними. І це дійсно корупційні реформи. То чому їх не скасувати? 
Говоримо про децентралізацію? То давайте почнемо з землі! Давайте повернемо ці повноваження на місця! І землі – це не єдине питання. Янукович сконцентрував напряму лісове господарство, архітектурно-будівельний контроль. Слава богу, після ряду гучних корупційних скандалів архбудконтроль повернули назад – і у нас є управління, яке цим займається. І – от дивина! – нема ні корупційних, ні будь-яких інших скандалів. 
А от з земельними управліннями – скандал на скандалі. Ми на них не маємо жодного впливу – бо вони підпорядковані напряму Києву. Я днями викликав комісію, яка зараз почала роботу. Бо пороздавали землю самого бідного Воловецького району. Пороздавали студентам Львівської, Івано-Франківської області. Почали шукати – виявилось, що таких людей в природі не існує. Ясно, що людей це збурило. Бо і так малоземелля. Ліси нас прижимають так, що в нас землі немає. До того ж, там люди пасли худобу – це основне, за що вони виживають. А тут хтось захотів будувати там туристичну базу, і щоб гроші не платити за землю – вирішили по 2 га взяти на підставних осіб, типу, для ведення особистого фермерського господарства, - сказав Г.Москаль. 
- Це ще при Януковичу відбувалось? 
- Та де? Ось вже зараз! Ні сільрада, ні громада села не знала нічого… 
Комісія явно все це зараз повідміняє. Бо вони лише почали роботу – а вже знайшли порушення, третє, десяте… А я попросив перевірити всі райони. Бо завтра ще щось випливе. І ще. Да, ту жінку, яка там працювала, вже відсторонили. Але для чого це робити? Чи візьміть ліс. Мене за цей ліс убивають просто – а я не маю ніякого впливу. Жодних повноважень. Бо управління лісового мисливського господарства колись було структурним підрозділом облдержадміністрації. 
А з приходом Януковича то всьо замкнулося по вертикалі. І люди питають: чому ліс рубають? Чому те відбувається? Чому те? І що я маю робити? То ще добре, що в нас розумний, адекватний керівник управління. А в інших областях вони ж навіть не хочуть приходити на запрошення голови ОДА. Хто ти, мовляв, такий? У мене керівник в Києві сидить! 
- Ви піднімали це питання на рівні вищого керівництва держави?
Скільки я писав! Я написав майже 20 листів. Просив: відмініть це все. Це є реформи злочинної влади, режиму Януковича. Відмініть їх! Якщо ми говоримо про децентралізацію – давайте почнемо перші кроки децентралізації з відміни цього. Але те, що приносить гроші, ніхто не хоче децентралізувати. Земля і ліс сьогодні – непоганий товар. Хто хоче це віддати? Ніхто! От і все… 
- Тому й не буде 300 голосів? 
- Тому й не буде 300 голосів. Тому що якби я сьогодні вам почав розказувати про інші проблеми, то вам би не хватило інтернету все це описати. Насправді все просто: покажіть що Київ дійсно зацікавлений в децентралізації – поверніть хоча б те, що узурпував Янукович. Поверніть – і хай голова адміністрації головою відповідає за те, щоб ліс незаконно вирубувати і вивозити за кордон не будуть. Бо зараз у нас ніхто нічого не виробляє з дерева – все кругляком йшло за кордон. Добре, що після довгих дебатів Верховна Рада заборонила вивозити кругляк. Хоча остаточно проблему це не вирішує. Хай Київ покаже, що зацікавлений в децентралізації. Бо поки це просто балачки. Поки я не бачу реального бажання віддавати важелі на місця… Те, що приносить гроші, ніхто не хоче децентралізувати. Земля і ліс сьогодні – непоганий товар. Хто хоче це віддати? Ніхто! 

 

06 лютого 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів