Дивовижні місця Карпат: все це має хоч раз у житті побачити на власні очі кожен українець (ФОТО)

Велика кількість унікальних місць - саме в нашому рідному Закарпатті.

 

Україна – надзвичайно мальовнича країна. Окрім тисячолітніх архітектурних та культурних об’єктів, у нас чимало і природних пам’яток. В славнозвісних українських Карпатах є безліч унікальних місць. Гірські перевали і водоспади, озера та мінеральні джерела – все це має хоч раз у житті побачити на власні очі кожен українець.

Щоб зробити перший крок до цього, ZAXID.NET запускає спецпроект «Гордість Карпат».

 

Долина нарцисів

Заповідник «Долина нарцисів» знаходиться в урочищі Кіреші, за 4 км від міста Хуст, Закарпатської області. Наприкінці травня, у період масового цвітіння, «Долина» вкривається майже суцільним білим килимом квітучих нарцисів, помилуватися яким приїжджають з усіх куточків світу.

Водоспад Пробій

Водоспад Пробій у місті Яремче – один з найбільш повноводних каскадних водоспадів України. Раніше його висота сягала 25 метрів, але для того, щоб сплавляти ліс по річці Прут водоспад підірвали, зменшивши його висоту до 8 метрів. Через водоспад можна перебратись як пішохідним мостом, так і підвісною переправою.

Селище Кваси

Кваси знаходяться на висоті 580 м над рівнем моря, а над ними — найвищі гори України, двотисячник Петрос і Говерла. Селище отримало свою назву через “квасну”, тобто мінеральну воду, якою багаті тутешні джерела. У селищі їх понад 80. Вода з Квасів належить до типів “Арзні” та “Єсентуки”, а саме селище стане чудовим початком подорожі в горах.

Тисячолітні дуби в селі Стужиця

В селі Стужиця, що на Закарпатті, ростуть найстарші дуби в Україні. Одному з них, Дідо-дубові, 1200 років. За легендою, він виріс з жолудя, який заніс до села величезний вепр. У іншій легенді розповідається про те, що дерево посадив один чоловік в пам’ять про загиблих під час епідемії чуми односельців. Окрім того, неподалік села є кілька мінеральних джерел, які б’ють просто з-під каменів.

Печера Дружба

Це печера в українських Карпатах є геологічною пам’яткою природи. Вона знаходиться Тячівському районі, Закарпатської області. "Дружба" вважається найбільшою печерою українських Карпат. Сумарна довжина її ходів становить понад 1 км, загальна глибина печери – 46 м.

Моршинські джерела

Моршинське родовище – одне з небагатьох у світі джерел чистої природної води, яка має ідеально збалансований для людини мінеральний склад. Моршин став популярним бальнеологічним курортом ще за часів Австро-Угорської імперії. Його порівнювали з найпопулярнішими європейськими курортами, називаючи «галицьким Спа» та «галицьким Карлсбадом» (тепер – Карлові Вари). Вода з моршинських джерел йде самоплином – найбільш природним способом. Завдяки низькій мінералізації, вона ідеально підходить для щоденного вживання.  

Озеро Герешаска та Драгобратський водоспад

Біля відомого гірськолижного курорту Драгобрат знаходиться 7-метровий гірський водоспад. Якщо піднятись на нього, можна побачити дивовижну панораму, яка відкривається з висоти 1500 метрів. Вище водоспаду розташовано озеро Герешаска – унікальної прямокутної форми. Його глибина сягає 1,2 метри, проте навіть у сонячний день вода у ньому не прогрівається вище 11 градусів.

Карстовий міст

У Карпатському біосферному заповіднику біля села Мала Уголька знаходиться одне з найбільш дивовижних місць у Карпатах – Карстовий міст. Скеля Карстовий міст – це величезна арка у вапняковій скелі Чур. Вважається, що ця скеля утворилась ще в ті часи, коли Карпати були морським дном. На Карстовому мосту знаходилось капище язичників, які поклонялися сонцю.

Букові праліси

Між Рахівськими горами (які називають також Гуцульськими Альпами) та Чорногірським хребтом розкинулись карпатські букові праліси. Цей природній об’єкт складається з десяти окремих масивів, що розташовані як в Україні, так і в Словаччині. Букові праліси є зразком незайманих лісів, де збереглась первісна екосистема. В 2007 році ЮНЕСКО внесло ці ліси до списку об’єктів всесвітньої спадщини.

Озеро Синевир

Синевир є найбільшим озером українських Карпат. Озеро утворилося в результаті потужного землетрусу, який стався близько 10 тисяч років тому. Скелі, що обвалились, перекрили потік гірського струмка, утворивши греблю. Долину затопило водою з кількох гірських потоків. Посеред озера, немов зіниця блакитного ока, розмістився невеликий острівець. Звідси й народна назва озера – Морське Око.

Говерла

Говерла – це найвища вершина українських Карпат і найвища точка України. Її висота становить 2061 м. Назва “Говерла” походить з румунської howirla, що означає «важкопрохідне підняття». Підйом на Говерлу є дуже популярним серед туристів, які відвідують Карпати. Існує чотири основних маршрути сходження на Говерлу, їх довжина становить від 10 до 16 кілометрів. Перший туристичний маршрут на вершину був відкритий у 1880 році.

Найдовша липова алея в Європі

Під час прогулянки ужгородською набережною, варто згадати, що вздовж правого берега річки Уж простягнулась найдовша липова алея Європи. Її довжина сягає 2 км 200 м. Алея була створена в 1928 році чеськими ботаніками на тодішній набережній художника Рошковича.

Водоспад Шипіт

Водоспад Шипіт розташований у глибокій ущелині річки Пилипець. Шипіт відомий тим, що починаючи з 1993 року, щоліта до нього приїжджають хіпі та представники інших субкультур з України та інших країни. Шипіт є своєрідною територією свободи. Кульмінацією цього неформального фестивалю є святкування Івана Купала в ніч на 7 липня. Події на Шипоті були описані письменником Любком Дерешем у книзі «Трохи пітьми».

Географічний центр Європи

На звання «географічного центру Європи» претендують кілька місць: у Литві, Словаччині, Польщі. Але один з «центрів» знаходиться в Україні, на Закарпатті. У 19 ст. віденські географи з Імператорсько-Королівського військово-географічного інституту визначили, що саме у селі Ділове біля Рахова знаходиться «постійне, точне вічне місце» центру Європи. Зараз на цій точці встановлено кам’яну стелу.

Мертве озеро

Інша назва Мертвого озера – Журавлине. Воно розташовано в Сколівських Бескидах, на території Національного природного парку. Кришталево прозора вода озера насичена сірководнем, тому у ньому немає ані риб, ані тварин. Довкола озера росте чимало рідкісних та цінних рослин, зокрема журавлина, яка й дала назву озеру.

Цілющі джерела Трускавця

Околиці тепер вже курортного Трускавця багаті на різні корисні копалини, зокрема нафту, сірку, озокерит, руть та різні види солі. Останні ж і створили сприятливі умови для зародження тут цілющих мінеральних джерел. Вперше їхні оздоровчі властивості  дослідив львівський вчений Теодор Торосевич у 1835. Він хімічний склад джерел та пояснив, як правильно пити мінеральну воду з трускавецьких джерел, аби вилікуватись.

Насправді кількість цілющих джерел у Трускавці вражає – їх більше 25. Тут є не тільки відома «Трускавецька» вода, але й джерела названі такими іменами як «Марія», «Софія», «Катерина», «Барбара», «Нафтуся», «Юзя», «Броніслава».  

Мінеральні джерела Сваляви

Перші згадки про мінеральні джерела Сваляви датуються 1463 роком. Через унікальний мінеральний склад джерел їх здавна називали святими криницями.  Перше дослідження цієї мінеральної води дослідили у 1775 році, а з 1872 року її почали призначати для лікування хвороб. Геологічні дослідження показали, що вік мінеральних вод Поляни перевищує 65 мільйонів років.

Існує легенда, за якою племена гунів перетнули Карпати і зупинилися на відпочинок у сонячній долині, де можна було втамувати спрагу з джерел, що б'ють з-під землі. Вода була не тільки надзвичайно смачною, але й швидко відновила сили втомлених подорожніх. Ті з них, хто омив свої рани цією водою, зцілилися, а тіло наповнилося енергією.

Ірина Скіць, Ольга Перехрест

 

29 листопада 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів