Закарпатцям спрощують оформлення земельних ділянок

Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру на виконання доручення Прем’єр-міністра та в рамках кампанії з дерегуляції проводить експеримент по спрощеному оформленню земельних ділянок за два візити у ЦНАП.

 

Мета експерименту – розробити механізм взаємодії органів державної влади, що дозволить громадянам України реалізувати своє право на безоплатну приватизацію за два візити до центру надання адміністративних послуг. Перший – для написання заяви, оформлення доручення та оплати послуги. Другий – для отримання правовстановлюючих документів та решти від внесеної суми.

Вся процедура має займати не більше чотирьох місяців. Оскільки необхідна законодавча база ще не сформована, на етапі опрацювання механізму, у тестовому режимі, оформлення може тривати довше. Відносини із ЦНАПами, які виступають агентами з надання послуги оформлення ділянки, регулюються меморандумом, укладеним з Головним управлінням Держгеокадастру у відповідній області.

Для максимальної прозорості всіх етапів експерименту та виключення корупційних ризиків до виконання землевпорядних робіт були залучені виключно державні підприємства, чиї тарифи є прозорими та економічно-обґрунтованими.

«Експеримент ще триває, однак уже на цьому етапі можна зробити проміжні висновки. Безумовний позитив – відсутність прямого спілкування громадян з чиновником, постійний контроль за дотриманням термінів кожного етапу оформлення ділянки, прозорість процедури. Дуже симптоматично, що основні зусилля доводиться прикладати на подолання спротиву застарілої системи, що існує у сфері земельних відносин», – зазначив Голова Держгеокадастру Максим Мартинюк.

Водночас, експеримент виявив необхідність оперативного врегулювання питань інвентаризації земель державної власності, переліку документації, необхідної для оформлення ділянки, зокрема – агрохімічного паспорта на ділянку, а також покращення взаємодії між різними органами державної влади.

Через відсутність прямих норм діючого законодавства реалізація експерименту проводиться на основі норм Конституції України, Земельного кодексу України, Закону «Про адміністративні послуги» та інших.

 

28 листопада 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів