Українцям спростили реєстрацію квартир та оформлення документів

Народні депутати у четвер, 26 листопада, підтримали у другому читанні законопроект №2982 "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

 

За відповідне рішення проголосували 252 депутата Ради.

Законопроект передбачає делегування органам місцевого самоврядування повноважень щодо надання послуг з реєстрації прав на нерухоме майно, а також збільшення доступності адміністративних послуг у сфері державної реєстрації речових прав шляхом надання повноважень нотаріусам і залучення до реєстрації державних виконавців та банківських установ.

Так, згідно із законопроектом, за Міністерством юстиції та його територіальними органами залишаються повноваження щодо нормативно-методичного забезпечення державної реєстрації прав, контролю за проведенням такої реєстрації; розгляду скарг на рішення дії або бездіяльності державних реєстраторів; забезпечення підвищення кваліфікації державних реєстраторів.

Також вперше в системі державної реєстрації прав пропонується ввести можливість оскарження рішень, дій та бездіяльності органів державної реєстрації прав в адміністративному порядку. Зокрема, особа, яка вважає, що його права порушені, зможе оскаржити відповідні дії або рішення територіального органу Міністерства юстиції. У разі незгоди з рішенням зазначеного органу за результатами розгляду скарги, його можна буде оскаржити в Мін'юсті. Виняток становлять рішення про державну реєстрацію прав, які можна буде оскаржити виключно в Міністерстві юстиції або в суді.

Також пропонується ввести адміністративну відповідальність за порушення строків державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Серед нововведень, які пропонується передбачити в проекті, передбачається встановити, що інформація, наявна в Державному реєстрі прав, є відкритою як за об'єктом, так і суб'єктом.

Документи, які видаються за результатами розгляду заяв у сфері державної реєстрації прав, заявник може отримувати як в електронному, так і в паперовому вигляді. При цьому документи, отримані в електронній та паперовій формі, мають однакову юридичну силу.

 

27 листопада 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів