Любителі наживи безжально вирубують ліс та розкрадають андезитовий камінь (ФОТО, ВІДЕО)

Найбільше багатство гірського Закарпаття – це наш ліс і корисні копалини.

 

Зокрема, закарпатський андезитовий камінь славиться по всій Україні.

Цим користуються різноманітні ділки, збагачуючись на вирубці лісу, незаконному видобутку каменю, гравію, піску тощо. При цьому забувають, що законом передбачено за це кримінальну відповідальність.

Зокрема, ст.240 Кримінального кодексу України (Порушення правил охорони надр) передбачає штраф до 850 гривень або обмеження волі на строк до двох років. Ті самі діяння, вчинені на територіях та об′єктах природно-заповідного фонду або повторно, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки  - караються обмеженням або позбавленням волі на строк від 2 до 5 років з конфіскацією незаконно добутого і знарядь видобування.

За незаконну порубку лісу ст.246 ККУ передбачає штраф до 1700 гривень, арешт на строк до 6 місяців, обмеження або позбавлення волі на строк до 3 років із конфіскацією незаконно добутого.

З початку року закарпатська поліція зареєструвала 90 фактів незаконної рубки лісу: найбільше (20) – у Рахівському та Тячівському (15) районах. А також 33 факти незаконного видобутку каменю, забору гравію та інших порушень правил охорони надр. 11 таких правопорушень виявлено в тому ж Тячівському районі.

Один із таких випадків було зареєстровано у Великоберезнянському районі.

- До нас звернувся майстер лісу, котрий повідомив про те, що біля села Люта невідомі рубають ліс, - розповідає начальник Великоберезнянського відділення поліції Володимир Кувик. – На місце пригоди виїхала слідчо-оперативна група. Було затримано вантажівку ЗІЛ-131 з лісоматеріалами. Біля неї перебували троє чоловік: власник авто, чоловік, який вже притягався раніше до відповідальності за скоєння аналогічних злочинів, а також особа, котра безпосередньо здійснювала вирубку. Машину затримано на спецмайданчик, приймаємо рішення про арешт майна.

В роботі правоохоронцям допомагає інформація небайдужих громадян. Так, 25 листопада в Перечинське відділення поліції зателефонував чоловік і повідомив про те, що біля с.Зарічево з русла Ужа невідомі особи забирають гравій з піском.

На місце пригоди прибула слідчо-оперативна група. Було виявлено вантажівку КАМАЗ, завантажену 4 кубами гравію, а також екскаватор, який брав із річки гравій.

Жодних документів на здійснення такої діяльності 51-річний екскаваторник, житель с.Кострино Березнянського району, та 47-річний водій КАМАЗа, житель м.Перечина, не мали.

Як розповів ст.слідчий Перечинського відділення поліції Анатолій Мицянка, за даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст.240 ч.2 Кримінального кодексу України. Вантажівку та екскаватор затримано.

Слідство має встановити організаторів цього незаконного бізнесу. Адже зрозуміло, що водій та екскаваторник були лише виконавцями.

Правоохоронці звертаються до краян із проханням повідомляти про всі випадки незаконної вирубки лісу та нищення довкілля. Реакція поліції буде негайною, а винних притягнуть до відповідальності. Адже кожне зрубане браконьєром дерево, захаращені гілляччям русла рік, розмиті видобутком гравію береги призводять до великої біди  - паводків, останній з яких ми пережили буквально днями.

Лише разом ми захистимо наше найбільше багатство – гори, річки та ліс, повідомляє Відділ комунікації ГУ Нацполіції у Закарпатській області.

 

26 листопада 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів