Як будувати стосунки з підлітками, щоб уникнути самогубств

"Самогубство – це лише дія. Це реакція на важкі життєві ситуації, безвихідь. Як правило, зважуються на такі дії, коли немає з ким поговорити і люди не бачать інших виходів із ситуації», – зазначає психолог Галина Карпук. 

 

На її думку, схильність до самогубства мають усі, незалежно від віку, статі та національності, але зважуються на такий крок лише ті, які не бачать виходу із складних ситуацій та не мають з ким про це поговорити.

«Самогубство – це один із багатьох виборів, які людина робить щодня. Жити, чи не жити. Просто не всі зважуються на цей крок. Тому не можна говорити, що хтось більше до цього схильний, а хтось менше. З кожним може бути ситуація, коли людина починає про це думати. – наголосила Галина Карпук. – За статистикою, у 60% сімей, де діти скоювати самогубство, батьки навіть не підозрювали, що в дитини є криза. Якщо в батьків такі стосунки з дітьми, що у них є час поговорити, обговорити її проблеми, тоді ризик того, що дитина зважиться на цей крок, не сказавши про проблему комусь із рідних буде мінімальним».

Психолог розповіла, що підлітки в основному звертаються до тих, кому вони довіряють. Зазвичай, до ровесників. Якщо є довірливі стосунки з кимось із дорослих, то вони говоритимуть із ними. 

Окрім того, люди, у яких є особисті проблеми, можуть звернутися за консультацією до психологів чи психотерапевтів. Це також допомагає вирішити конфлікти і труднощі.

На думку психолога, на збільшення кількості випадків самогубств впливає також загальнополітична ситуація в країні, оточення і навіть погода.

«Як правило, наш емоційний фон і настрій також пов’язаний із тим, що відбувається у соціумі навколо. По-перше, зараз осінь, погана погода, сумно. Завжди восени настрій пригнічений. По-друге, суспільство знаходиться у стані кризи. Це також має вплив на життєві позиції. – вважає Галина Карпук. – Рівень агресії навколо надзвичайно високий, а самогубство – це ауто агресивна поведінка. Це агресія, скерована на себе».

Вона наголошує на тому, що батькам варто знаходити час і можливість, щоб розмовляти з дітьми. Для дорослих з позиції їхнього досвіду і віку проблеми дітей можуть здаватися дрібницями, але важливо до них ставитися серйозно.

«Ми живемо в дуже динамічний час. У нас дуже багато своїх проблем, клопотів, але потрібно знаходити час, щоб поговорити з дітьми, щоб зрозуміти, що з ними відбувається. Потрібно серйозно ставитись до того, що говорять діти, бо коли ми виросли, то в нас є вже якийсь досвід і ми розуміємо, що перше кохання, звісно, важливо, але на ньому світ клином не сходиться», – підкреслила Галина Карпук, додавши, що це допоможе зменшити кількість самогубств у підлітковому віці.

Але, за словами психолога, універсальної відповіді на питання, що спонукає людей до самогубства немає, бо в кожного своя причина і своє бачення.

 

25 листопада 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів