Як профспілки Закарпаття захищають права та інтереси спілчан? (ФОТО)

За останні роки в практику роботи Закарпатської облпрофради увійшло систематичне інформування членів обласної Ради профспілок про роботу її президії.

 

По закінченні кожного календарного року це питання розглядається на засіданні обласної Ради або президії – з надсиланням інформації усім членам Ради. Враховуючи поточний момент і чергові завдання профспілок, а також проведення звітів і виборів у профспілкових організаціях області, підготовки до наступної обласної міжспілкової звітно-виборної профспілкової конференції на черговому засіданні обласної Ради профспілок було розглянуто питання  «Про роботу президії облпрофради щодо захисту прав та інтересів членів профспілок в умовах соціально-економічних реформ».

У своїй доповіді голова облпрофради Іван Король підкреслив, що протягом 2014-2015 років президією направлено Президенту, Верховній Раді, Кабінету Міністрів України, народним депутатам від Закарпаття 14 звернень і заяв з питань захисту соціально-економічних прав та інтересів спілчан. До речі, кожен член обласної Ради отримав збірник цих заяв і звернень.

Президія облпрофради оперативно реагувала на всі новації уряду та закони Верховної Ради, які не захищають, а навпаки, погіршують соціальні стандарти працюючих та пенсіонерів. Йшлося, зокрема, про позицію профспілок у зв’язку із замороженням заробітних плат і пенсій, підвищенням пенсійного віку, суттєвим зростанням тарифів на газ та електроенергію, ліквідацією оздоровлення працюючих та дітей, фінансування санаторіїв-профілакторіїв і ДЮСШ за кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, незаконним відчуженням профспілкового майна, спробами зробити профспілки підконтрольними державі тощо. Підтримано ініціативу Федерації профспілок України про проведення Всеукраїнських акцій протесту в місті Києві. Представники профспілок різних галузей нашої області взяли участь у цих акціях, які проходили в грудні 2014 року та липні 2015 року. До вимог профспілок були включені питання розгляду у парламенті і прийняття в цілому законопроектів щодо індексації грошових доходів населення, зниження рівня оподаткування пенсій, зняття обмежень на виплату повної пенсії працюючим пенсіонерам, здешевлення ціни на природний газ для населення, відновлення за рахунок коштів соціального страхування часткового фінансування літнього оздоровлення дітей, санаторно-курортного лікування працівників.

І хоч вимоги профспілок не завжди отримували належне реагування, Іван Король навів цілий ряд прикладів, коли пропозиції профспілок були враховані. Цими днями уряд підвищив до 1378 грн. розмір мінімальної заробітної плати. В графік розгляду сесії Верховної Ради України не було включено проект закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», що створює серйозні труднощі в набутті профспілками права юридичної особи та укладанні колективних договорів. Прикладом дієвої, конкретної відповіді високопосадовця є лист заступника Голови Адміністрації Президента України Дмитра Шимківа на адресу голови Закарпатської обласної профспілкової організації працівників торгівлі, громадського харчування та послуг Галини Сваричевської на її звернення до Президента України щодо обов’язкового запровадження касових апаратів для підприємців. Верховною Радою прийнято і Президентом підписано Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів  розрахункових операцій», яким відтерміновано запровадження касових апаратів для підприємців, обсяг доходів яких протягом календарного року не перевищив 1 млн. грн. Хотілося б, щоб таких приємних повідомлень від владних структур на звернення профспілок було більше.

Профспілковий лідер Закарпаття у своєму виступі детально окреслив пріоритети діяльності обласної ради профспілок – соціальний діалог з органами влади та роботодавцями, вдосконалення колдоговірної роботи, здійснення контролю за станом виплати заробітної плати, охороною праці, дотриманням трудового законодавства, навчання профспілкового активу, оздоровлення дітей, проведення спартакіад, конкурсів журналістів, інформаційну роботу профспілок тощо.

Аналізуючи проблеми застрахованих осіб та членів їх сімей, Іван Король не оминув ситуацію, що склалася в курортній зоні Свалявського району внаслідок хаотичного, масового спорудження приватних готельних комплексів та садиб навколо санаторіїв «Сонячне Закарпаття» та «Квітка Полонини». Це дійсно може призвести і вже призводить до серйозних труднощів у зменшенні запасів мінеральної та прісної води. Адже ці приватні споруди з легкої руки Полянської та Солочинської сільських рад ростуть, як гриби після дощу, про що детально висвітлено в публікації газети «Новини Закарпаття» від 15 серпня цього року.

Саме тому, виходячи із загрозливої ситуації, яка склалася, президія облпрофради прийняла постанову, в якій звернулася до голови обласної державної адміністрації Геннадія Москаля створити компетентну комісію для вивчення ситуації, що склалася у зв’язку з інтенсивним спорудженням приватних об’єктів навколо санаторіїв «Сонячне Закарпаття» і «Квітка Полонини», наведення державного порядку в цій справі та вирішення питань, пов’язаних із поліпшенням водопостачання населених пунктів.

Надіслано також звернення  до прокурора Закарпатської області Володимира Янко провести детальну перевірку надання дозволів на будівництво готельних комплексів і садиб поблизу санаторіїв «Сонячне Закарпаття» і «Квітка Полонини», що призвело до серйозного зменшення запасів мінеральних вод та значного погіршення водопостачання, в тому числі й населених пунктів, і притягнути винних до відповідальності. Сподіваємось на дієву реакцію щодо порушених проблем.

Отже, звіт про роботу президії Закарпатської облпрофради у 2014-2015 роках засвідчив, що профспілки області намагаються в міру можливості захищати права та інтереси спілчан. І робота ця ведеться системно, в правильному напрямку. А основою цього має бути соціальний діалог з владою, від чого значною мірою залежить вирішення назрілих проблем.

Обласна рада профспілок також ухвалила постанову про скликання 9 грудня 2015 року в місті Ужгороді XXV обласної міжспілкової звітно-виборної конференції профспілок.

Сергій Баранчиков, завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи Закарпатської облпрофради, фото автора.

На ФОТО:

- виступає голова Закарпатської облпрофради Іван Король;

- президія зібрання;

- у конференц-залі – учасники засідання обласної Ради.

 

04 вересня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів