Головний лікар «Квітки полонини» продовжує буріння свердловин усупереч закону

І хоч депутати обласної ради не підтримали два проекти-рішення про надання дозволів на користування надрами, одне Павло Ганинець втілив у життя самотужки три роки тому…

 

Нагадаємо, на останній сесії обласної ради Заслужений лікар України хотів «протягнути» два позитивні для своєї родини рішення:

  1. Про погодження клопотання ПП-фізична особа «Ганинець Павло Павлович» щодо надання спеціального дозволу на користування надрами ділянки «Біласовиця-1» Голубинського родовища мінеральних вод (свердловина №1-р);

  2. Про погодження клопотання ПП-фізична особа «Ганинець-Шовш Олена Павлівна» щодо надання спеціального дозволу на користування надрами ділянки «Біласовиця-2» Голубинського родовища мінеральних вод (свердловина №2-р).

На цю сесію завітала і голова Солочинської сільської ради Магдалина Туряниця, яка уже більше 10-ліття безрезультатно бореться за збереження Голубинського родовища із монополістом мінеральної води у судах різних рівнів. Перед голосуванням їй надали слово. Тож далі мовою автора про найголовніше.

«Солочин давно вже славиться тим, що на території села розміщені санаторії: «Квітка Полонини», «Кришталеве джерело», ТзОВ «Сузір’я», ТзОВ «Маргіт», завод по розливу мінеральної води «Лужанська». Але, на жаль, сільська рада не може спокійно працювати через важкі відносини з головним лікарем «Квітки полонини», генеральним директор ТзОВ «Сузір’я», засновником ТзОВ «Маргіт» Ганинцем Павлом Павловичем, а тепер ще виходить із приватними підприємцями - Ганинець П.П. та Ганинець-Шовш О.П.. Більше 10 років Павло Павлович звинувачує мене, сільських депутатів, мешканців Солочина, які побудували будинки в урочищі «Біласовиця» у тому, що через них знищується родовище мінеральних вод»», - розпочала Магдалина Туряниця.

Мовою статистики. Голубинське родовище вуглекислих мінеральних вод вперше було розвідане ГП «Укргеокаптажмінвод» в 1961-1969 роках. Станом на 1 грудня 69-го затверджені експлуатаційні запаси складали 342 кубічні метри на добу.

На час проведення вказаних геологорозвідувальних робіт родовище розроблялось двома водокористувачами: санаторієм «Квітка полонини» (свердловини: 3-р, 4-р, 7-р) та заводом розливу мінеральної води «Луги» (свердловини 3-рз, 4-к). Із 1992 року структура водокористування на Голубинському родовищі та умови його експлуатації змінились. Побудований у 1987 санаторій «Кришталеве джерело» став самостійним користувачем свердловин 3-р та 12-р. ТзОВ «Маргіт» організувало цех розливу мінеральної води «Лужанська-7» та отримало ліцензію на користування надрами водозабірної ділянки, де розташована свердловина 7-р (7-к).

Протягом 2001-2004 років ДГП «Укргеокаптажмінвод» була проведена переоцінка експлуатаційних запасів мінеральних вуглекислих вод Голубинського родовища.

Сучасна структура водокористування тут наступна:

  • санаторій «Кришталеве джерело» розробляє водозабірні ділянки свердловин № 3-р (категорія «В» = 50 куб.м./добу) та №12-р (категорія «В» = 1 куб.м./добу);

  • завод розливу води «Луги» користується запасами водозабірної ділянки, де розташована свердловина 3-рз (категорія «В» = 50 куб.м/добу);

  • санаторій «Квітка полонини» використовує запаси водозабірної ділянки, де розташована свердловина №4-е (категорія «В» = 80 куб.м./добу);

  • цех розливу ТзОВ «Маргіт» - запаси водозабірної ділянки, де розташована свердловина №7-гп (категорія «В» = 80 куб.м./добу).

Усі разом затверджені експлуатаційні запаси родовища складають 216 куб.м. на добу. Відтак за останні 46 років ірраціональної експлуатації мінеральної води запаси зменшились на 37% (126 куб.м. на добу). Триває процес знищення Голубинського родовища через його дегазацію, тобто неліквідовані розвідувальні свердловини та перевищення ліміту відбору мінеральної води. Зупинити його сьогодні фактично не можливо.

«Я хочу сказати, що свердловини, які є на родовищі: №10-р, 11-р, 11-рд – незатампоновані, тож з них більше десяти років витікає мінеральна вода прямо в річку Пиня. Хоча протоколом №1392 Державної комісії України від 14.11.2007 ТзОВ «Маргіт» було рекомендовано з метою збереження параметрів кондиції мінеральних вод у межах ділянок «Маргіт-1» та «Маргіт-2» Голубинського родовища ліквідувати не задіяні у розробці спостережні свердловини.

Велика територія урочища «Лаз» заболочена. Зайдіть, будь ласка, на сайт «Ужгород-онлайн» за 24.08.2015 і там Ви побачите як знищується родовище.

Тож, шановні депутати, я, як сільський голова, депутати, громада Солочина хочемо, аби наш населений пункт розвивався, щоб до нас приїжджали туристи з інших регіонів та найближчого зарубіжжя. Це, насамперед, поповнення місцевого бюджету. Додаткові надходження сім’ям, які продають продукцію власного виробництва. Тому я проти, щоб знову і знову бурили свердловини. Бо якщо не буде мінеральної води, то кому потрібні санаторії, приватні садиби, котедже, готелі й ресторани. Мої батьки живуть у Солочині, я теж тут народилась. Тут ростуть мої діти, внуки. І я хочу, аби так було ще не одне десятиліття, щоб майбутні покоління гордились своїм селом»», - продовжує сільський голова Магдалина Туряниця.

Щодо погодження згаданих мною двох об’єктів надрокористування, які розташовані на землях Солочинської громади. Пані Магдалина тоді вперше почула, що у її селі є урочища «Біласовиця-1» та «БІласовиця-2».

«Дослідно-промислову роботу корисних копалин планується здійснювати на земельних ділянках товарного сільськогосподарського виробництва, які перебувають у власності Ганинець П.П. та Ганинець-Шовш О.П. А власники земельних ділянок зобов’язані їх використовувати виключно за цільовим призначенням. Тому громада Солочина вважає:

  1. Погодження використання надр з метою видобутку мінеральних вод з громадою Солочина не проводилось, що є грубим порушенням чинного законодавства».

  2. Збільшення видобутку мінеральних вод на Голубинському родовищі за рахунок введення нових водозабірних ділянок – неприпустиме і прискорить знищення усього родовища.

  3. Замість збільшення обсягів видобутку просимо розглянути невідкладні заходи, яких потрібно вжити, аби унеможливити катастрофу:

  • ліквідувати всі незадіяні свердловини;

  • обладнати водозабірні свердловини електронними засобами реєстрації обсягів видобутку та передавати інформацію онлайн.

І тоді, шановні депутати, не буде зменшуватись дебет та мінералізація води Голубинського родовища. Я звертаюсь до Вас, щоб Ви підтримали рішення Солочинської сільської ради не погоджувати клопотання Ганинець П.П, та Ганинець-Шовш О.П.»», - закінчила Магдалина Туряниця.

Як підсумок, депутати прислухались до громади Солочина і не задовільнили клопатання родини-монополіста. Хоча 24 проголосувало «За» знищення родовища пані Оленою та 23 – паном Павлом. Усе ж здоровий глузд переміг.

Як виявилось згодом, свердловина №2-р, яку пан Ганинець хотів просто узаконити на сесії обласної ради функціонує уже не перший рік. «Без будь-яких погоджень три-чотири роки тому свердловину пробурили й активно користуються її надрами. Наразі територія огороджена, але видно, що там видобувають мінеральну воду. І використовують її для бювету «Квітки полонини». Тобто пан Ганинець хотів навести лад з документами», - зазначила Магдалина Туряниця.

А назвали воду зі свердловини 2-р «Полянською». Тож виникають лише два запитання: звідки на території Голубинського родовища, де є запаси тільки «Лужанської» взялась «Полянська» і чому далі продовжують спати контролюючі органи? Виходить, завтра кожен хто має земельну ділянку, незалежно від цільового призначення, може бурити свердловини і спустошувати надра родовища…

Віталій Біровчак

 

03 вересня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів