Москаль: Я прийшов і, як у казці про золоту рибку, опинився знову біля розбитого корита

Москаль намагається повернути в Закарпатті державне правління і віру людей у ​​зміни, але  чесно зізнається, що поки не бачить обрисів світлого майбутнього.

 

Портрети нового керівника Закарпатської облдержадміністрації Геннадія Москаля ви можете зустріти в кількох серйозних організаціях області: і на другому поверсі місцевого УВС серед генералів, і в адміністрації в портретній галереї губернаторів.

Москаль служив в Закарпатті начальником обласної міліції в "шалені 90-ті", а на початку нульових був губернатором.

У середині липня його знову терміново перекинули з Луганської області на Закарпаття. Сталося це після сумних подій у Мукачеві. Президент Порошенко, представляючи Москаля на посаді, заявив, що новий губернатор тут для того, щоб боротися з сепаратистами і контрабандистами.

Багато жителів області впевнені, що столиця Закарпаття - саме Мукачево, вотчина багаторічного негласного господаря краю Віктора Балоги та його родини.

Формальна столиця - місто Ужгород - в останні роки втратила було своє значення, перетворившись на туристичне передмістя стрімко зростаючого Мукачева. Навіть губернатор тут роками вважався посильним у Балоги.

Тепер Москаль намагається повернути в Закарпатті державне правління і віру людей у ​​зміни. Він чесно зізнається, що поки і сам не бачить обрисів світлого майбутнього, але енергійно будує нову вертикаль влади.

Ми розмовляємо в 8 ранку в його кабінеті. Зараз губернатор приходить в адміністрацію мало не з світанком, швидко вислуховує доповіді, дає вказівки, призначає зустрічі на вечір і їде в райони міняти голів адміністрацій.

Москаль у Закарпатті - як швидка допомога або командувач сил швидкого реагування. До місцевих виборів він повинен взяти область під контроль і переключити вплив з кількох місцевих, сімейних кланів на державні інститути.

Що буде далі, не знає ніхто, в тому числі і енергійний генерал-губернатор.

- Які ваші враження від області за цей місяць, що ви провели в Закарпатті? Що змінилося за ті роки, поки вас тут не було?

- Область дуже просіла - економічно, фінансово. Наприклад, днями я був у Воловецькому районі, це високогірний район - у вересні у них майже всі ресурси в бюджеті закінчуються.

Я був ошелешений. На 170000 всіх працюючих на Закарпатті середня зарплата 3100 гривень, і вона зменшується. У Воловецькому районі середня зарплата - до 2 тисяч гривень.

Уряд дороги не фінансує. "Укравтодор" ще тримає трасу Чоп-Київ, решта - це суцільні розвали. Крім того, уряд задумав таку реформу, яку ми не знаємо, як провести і прийняти. Він хоче скасувати "Укравтодор" і всі автодори, райавтодори передати нам у власність. Що ми з ними будемо робити, якщо там 99% техніки куплено до 1991 року? Що нам робити?

- ... Ситуація в цілому по країні важка ...

- Я прийшов з Луганщини. У нас такого не було! У Луганській області ми майже закінчили процес декомунізації. У Луганській області!

Тут же за цього Будьонного, Карла Лібкнехта, Розу Люксембург тримаються, як за жупел. У нас 68 осіб загиблих в АТО хлопців. Кожній сільраді, міськраді, селищній раді написали - поміняйте назву, у вас людина загинула, віддавши життя за Україну, назвіть його ім'ям вулицю ...

Ось така ситуація, тільки б нічого не міняти, нічого!

 

ОБЛАСТЬ БУЛА ЗДАНА В ОРЕНДУ ОДНІЙ ПОЛІТИЧНІЙ СИЛІ

- Які завдання перед вами поставив Президент?

- Він поставив три основні завдання: відновити вертикаль влади, перемогти контрабанду і заспокоїти людей.

У першу чергу, необхідно відновити вертикаль влади, тому що область була здана в оренду. І власне кажучи, через цю оренду відбулися мукачівські події з перестрілкою ...

- Кому саме здали Закарпаття в оренду?

- Одній політичній силі.

- Ви маєте на увазі партію "Єдиний центр"?

- Звичайно. Вона перебувала в оренді у них ...

Я ні сном ні духом ніколи не думав ... Це дежавю - 13 років мене тут не було, і стало краще? У сто разів гірше, ніж коли я в 2002 році звідси поїхав! У нас на Луганщині не було проблем з грошима. Не я формував цей бюджет, не я на нього впливав. Я прийшов і, як у казці про золоту рибку - опинився знову біля розбитого корита.

Тому ми сьогодні у владу підбираємо людей, які не належали ні до якої партії: ні до СДПУ (о), ні до Партії регіонів, ні до "Єдиного центру", ні до кого. Це йде дуже важко. Тут я всіх збирав і сказав: "В історію Закарпаття можна було увійти, але ви тут, на жаль, вляпалися. Ми не змушуємо йти ні в пропрезидентську, ні в проурядову, ні в яку іншу партію. ​​Ви, держслужбовці, займайтеся своєю роботою" .

Всі тут займалися партійним будівництвом, але тільки не роботою.

Весь час щось тут насаджувалося, що ніколи не було притаманне Закарпаттю ні ментально, ні історично. І всі вляпалися в це партійне будівництво. Це погубило багато хороших кадрів. Дійсно хороших, розумних, які мають поняття про державне управління.

Але, на жаль, тут кого не візьми, все одно якісь маленькі хвостики вилазять. Вже призначили, нехай вони чистять ці адміністрації, ставлять людей незаангажованих. Нам не потрібно, щоб робочі наради в адміністраціях починалися з партійних гімнів і співу од про велич тієї чи іншої політичної сили на Закарпатті.

- Друге завдання - боротьба з контрабандою?

- Це, скоріше, була навіть перша задача. Можливо, паралельно це треба робити.

- Ви ж як колишній міліціонер розумієте, що вся ця контрабанда сигарет, наркотиків без міліції не могла б проходити.

- Я не те, що це розумію, я вам це авторитетно заявляю! Чому взялися за сигарети сьогодні? Я спираюся на дані Європолу.

Контрабанда сигарет випередила наркотики, торгівлю людьми, зброєю тощо. Чому цей бізнес так притягує? 78% від вартості пачки сигарет - це податки і акцизи. Тільки 22% залишається товаровиробнику. А якщо товаровиробник нічого не платить, тобто жене контрабанду, значить, його дохід різко збільшується, а доходи держави різко падають.

Держава не скоро до цієї теми підійшла б, якби не ці мукачівські події. Сюди йде "лівий" тютюн, з якого роблять сигарети і відправляють контрабандою в Європу.

- Але у людей немає роботи, зарплати, це одна з причин, чому вони займаються цією контрабандою.

- Але вибачте, ті області, які не мають кордонів з Європою, у них що є робота, є зарплати? Так будь-яке зло можна виправдати. "Чому ти крадеш по кишенях?" - "А мені не вистачає на життя". - "Чому ти йдеш красти по квартирах?" - "Я не можу прожити".

У нас зарплати в державному секторі 1200-1600 гривень. І що, я повинен сказати: "Ідіть, беріть хабарі, беріть подарунки, подачки"? 3100 - середня зарплата в області. Крім того, 300 000 пенсіонерів, 90% яких отримують 1200-1300, від сили 1400 гривень. Всі повинні податися в кримінал?

- Ви оцінювали, скільки доведеться вигнати людей з міліції та СБУ, щоб очистити ці структури?

- Питання в тому, що ланцюгом в міліцію і в СБУ нікого не тягнуть. Якщо тобі ця робота не подобається, йди звільняйся і шукай себе в бізнесі, на вільних хлібах тощо. Якщо ти прийшов, відповідно працюй в рамках тих норм, які тобі прописані.

- Які методи ви використовуєте, наводячи тут порядок? Ви вмовляєте, погрожуєте, показуєте світлі перспективи?

- Світлі перспективи... Я сам їх не бачу... Область залежить від економічної ситуації в Україні. Закарпаття - сильно дотаційна область. Ми на власних ресурсах тут можемо прожити неповний місяць. Решта - з простягнутою рукою у Києва знаходимося. Якби я сам бачив світлі перспективи, то це була б дійсно велика радість.

- Так як же ви дієте?

- Вирішую проблеми адміністративними методами. Зараз дрібна контрабанда просочується, але, в основному, кордон стоїть. Словацький, угорський, десь на 90% став румунський.

Зараз йде зміна всього керівництва правоохоронної системи, йде ротація всіх начальників у міліції. Прийшов новий начальник УВС, новий начальник безпеки і підрозділу "К", який бореться з корупцією і контрабандою на кордоні. Прийшли нові два керівники прикордонслужби Мукачівського прикордонного та Чопського прикордонного загонів. Поміняні багато керівників прикордонних застав. У нас нове керівництво митниці.

ПОРТНОВСЬКІ ДЕБІЛЬНОСТІ КРИМІНАЛЬНО-ПРОЦЕСУАЛЬНОГО КОДЕКСУ ПОВ'ЯЗАЛИ  ПРАВООХОРОННУ СИСТЕМУ ПО РУКАМ

- Як ви думаєте, на скільки вистачить цих нових керівників, поки їх не корумпують по-новому? Зарплата ж залишається маленькою, а доходи від контрабанди величезні.

- Повинен бути кіт, щоб миші не ходили і не розтягували все по норах. Відповідно, поки я виконую функції цього сторожового кота. Я нікуди не лізу і стежу за собою.

Відповідно, якщо підлеглі побачать, що я кудись заліз, всі підуть... Поки тримаються. Все тримається на чесному слові. Справа в тому, що свого часу... (згадує) ... пан (Андрій-УП) Портнов пише мені з Москви різні листи...

- Привіти передає?

- Так, привіти. При ньому це хитро було зроблено - хотіли декриміналізувати контрабанду. При тому, що десь мінус 7,7 млрд. гривень недонадходжень до бюджету тільки в першому півріччі 2015 року. У нас ще немає цифр за 7 місяців.

Будь-яка країна захищає свій ринок, в першу чергу ринок підакцизних товарів. Так чому ми не можемо? Тому що портновський кримінальний кодекс зв'язує руки всім - міліції, суду, прокуратурі, прикордонникам, митникам, всім зв'язали руки цієї декриміналізацією.

Що таке декриміналізація? Це адміністративна відповідальність. Людину зловили з контрабандою, він заплатив 670 гривень штрафу, ящик сигарет у нього відібрали, і він на наступний день знову везе. Це породжує абсолютну безкарність.

Друге: міліція, СБУ, прокуратура, суди і всі інші не можуть ефективно боротися. Адміністративний кодекс не передбачає проведення гласних або негласних операцій, тільки - за відкритими кримінальними провадженнями.

Не можна взяти групу контрабандистів, засікти їх точки через телефони, не можна використовувати технічні засоби, не можна використовувати зовнішнє спостереження, не можна проводити обшуки і багато чого не можна.

Янукович дуже слабо в цьому розбирався і йому підносили ці зміни як якісь позитивні, європейські реформи. Адже жодна реформа не сприймалася громадянами України при Януковичі. Тільки люди говорили: "А, вони прийняли новий кодекс ..."

Сьогодні всі ці антикорупційні бюро можна створювати до нескінченності, але якщо ми не поміняємо портновский дебільний, чесно вам кажу, кримінально-процесуальний кодекс, то нічого не вийде. Та реформа пов'язала всю правоохоронну систему по руках.

Подивіться, на розкриття злочинів. Ми можемо створювати нову поліцію, але якщо ми не дамо їй зброю - не ту зброю, яка стріляє, а якою вони повинні керуватися, то з цим кримінально-процесуальним кодексом - це шлях в нікуди. Його треба міняти в першу чергу, приводити до реалій життя.

СПАЛИТИ МАШИНУ АБО КИНУТИ ГРАНАТУ У ДВОРІ АБО В ХАТУ - ЦЕ ТАКА СИЦИЛІЙСЬКО-ЗАКАРПАТСЬКА ВЕНДЕТА

 

- Ви з Віктором Балогою вже зустрічалися?

- З якого приводу?

- Ну він же вважається негласним господарем Закарпаття. Його партії, як ви кажете, область здали в оренду.

- У мене до нього питань немає.

- А він до вас не звертався?

- Я так зрозумів, що і у нього до мене питань немає.

- Його партія і його люди вам не заважають? Як вони поводяться?

- Ну, дрібно покусують.

- Ви не боїтеся масштабного саботажу або навіть сепаратизму? Висять повсюди плакати-лякалки "Влада руйнує мир на Закарпатті", листівки роздають, що парашутисти з Києва тут баламутять?

- "Листи щастя" ми їх називаємо. Ну, я знаю ставлення народу до цього. Люди не розуміють, що там до чого. Написано дуже розумно, хтось писав, швидше за все, в Києві.

Мене запитують, як я ставлюся до цих плакатів. Я не розумію, про яку владу йдеться? Або той, хто писав, зовсім не читав Конституцію?

Якщо законодавча, то все керівництво "Єдиного центру" знаходиться в законодавчій владі: Віктор Іванович Балога, Іван Іванович Балога, Павло Іванович Балога, Вася Петьовка - всі.

Якщо це законодавча влада мається на увазі, то я до неї не належу. Якщо це виконавча влада, так законодавча у нас формує виконавчу - уряд. Якщо ця влада дестабілізує обстановку, так ви там в парламенті поміняйте на ту, яка буде робити стабілізацію. Є виконавча, а ще є судова влада.

- Не боїтеся масштабного саботажу?

- І хто кого буде саботувати?

- Вони зараз на місцевих виборах візьмуть все ...

- Як вони можуть взяти все? А що, інші партії тут не беруть участь у виборах?

- Ну, решта отримають 10-15%.

- Чому ви так вважаєте?

- Виходячи з історії минулих виборів.

- Я якраз виконую тут третє завдання президента - заспокоїти людей. Ми не робимо якихось різких кроків.

Коли буде до кінця відновлена ​​вертикаль влади, про який сепаратизм може йти мова? Сепаратизм - це кримінально каране діяння. Якщо будуть ознаки кримінально караного діяння, то матеріали особисто мною будуть передані в Генпрокуратуру. А ось ці якісь плакати і укуси я просто не сприймаю всерйоз.

- Порошенко часто вам телефонує, з'ясовуючи яка в області обстановка?

- Ні, не часто. Звичайно, ми зідзвонюємося, але в міру необхідності. Я прекрасно розумію графік Президента. Я у себе в області не встигаю, тому уявляю, яке навантаження у Президента. Розмовляємо раз на тиждень, два рази на тиждень, але я намагаюся по дрібницях Президента не турбувати.

- Крім сигарет, тут ще одна величезна проблема - наркотики.

- Друга за обсягом проблема - це нелегальна міграція. Тут транзит на Європу, ми опинилися тут і по сигаретах, і по нелегальним мігрантам дуже великим сегментом транснаціональних організованих угруповань.

Тому що на сигарети попит формується не у нас, а у Франції, Італії, Німеччини та Англії.

Вони там формують, вони дають на цю справу гроші. Тому що у нас акциз дуже низький. Ми тут проводили нараду з усіма митниками та прикордонниками сусідніх країн і вони говорили: "Давайте зрівняємо акциз, і тоді ця проблема зникне сама".

Але вона не зникне, навіть з тим акцизом. Так, маржа буде менша, але тим не менш різниця в ціні - це все одно вигідно. Але якщо ми піднімемо ціни на акциз, то при такій жебрацької зарплаті і при такому економічному становищі, я не знаю, що станеться.

 Радянський анекдот був: "Передайте Іллічу, що нам і десять по плечу" ...

- ... Або "Ти станеш менше їсти, синку, а не я менше курити" ...

- Будуть курити, і посилиться нелегальне контрафактне виготовлення. Якщо підніметься акциз, попит впаде і надходжень до бюджету не буде, тому що у людей немає грошей.

- Якщо говорити про нарколабораторії, це ж теж величезні гроші, не менше, ніж сигарети.

- Наші сусіди, не хочу пальцем показувати, країни ЄС, будемо так говорити, щоб завтра наше МЗС не отримувало ноти протесту, поставляють нам багато хімічних компонентів для виготовлення наркотиків. Їх називають прекурсори, що використовуються для виготовлення амфетамінової групи - екстазі, там цілий перелік.

Сьогодні боротьба з наркоманією в Україні знаходиться на нульовому рівні. Підіть, зайдіть в будь-який нічний клуб, і ви купите так звані "колеса", на яких сидить Закарпаття у вигляді перевалочної бази.

- Ви вже визначили, які сім'ї тут контролюють такі лабораторії чи це все-таки не централізовано?

- Безгоспного в Закарпатті нічого немає. Тут давно визначилося, хто на якій темі сидить. Сигарети я б поставив на перше місце, нелегальні мігранти - друге, наркотики - третє. Це за обсягом втягнутих у справу. Потім - ліс.

Із 1 листопада закінчується вивезення кругляка. Що можуть, все рубають, це вже переходить рамки здорового глузду. У нас народ здурів, готовий вже свою хату зрубати, тільки щоб відвезти її туди. Ми стали сировинним придатком Європи через ліс.

Ще - незаконні врізки в нафтопроводи "Укртранснафти". Вчора сказали, що поки що за мій період жодної врізки не було. Потім сира нафта йде на міні-переробні заводи, які є по всій Україні, і паливо йде на напівсільські заправки, після чого громадяни довго і нудно ремонтують свої двигуни, міняють запчастини.

І остання тема, це вже внутрішнє - тут якщо хтось неугодний або хтось на когось має зло, він не кричить, а спалити машину або кинути гранату у двір або в хату - це така сицилійсько-закарпатська вендета. Ось це основні наші проблеми, з якими треба боротися.

"ПРАВОГО СЕКТОРА" ТУТ БІЛЬШЕ НЕ БУДЕ

- До вас уже підходили місцеві, щоб залучити в свій бізнес?

- Ні. Вони всі знають. Я ж тут працював. До мене ніхто не підходив і не підходить. Мого тут нічого немає.

- І у вас тут навіть якої-небудь бази відпочинку нема?

- У Закарпатті? Ні, про що ви говорите .... У мене нічого й не було. Інакше було б відомо.

- Тобто, у вас тут чиста совість у розмові з людьми?

- Абсолютно. Я нікуди не влажу, ні в які схеми і ні в які бізнеси. Мені це абсолютно не потрібно.

- Кнут ви вже використовуєте. А де пряник? Заводи не працюють, роботи немає, доходів немає. Вам не здається, що ця ситуація безнадійна?

- Я вам розповім таку притчу. Свого часу я стажувався в Лондоні, в Скотленд-Ярді. Нас повели на практичні заняття, ми патрулювали лондонське метро. І начальник підрозділу метрополітену розповів, що у них було дуже багато самогубств. Каже: "Людина йде і впирається в напис " Виходу немає ". І він її бачить, їде поїзд - ба-бах під поїзд. Перебуваючи в депресивному стані".

Вони тоді вирішили цю проблему просто - написали "Вихід є, але з іншого боку". І самогубства припинилися.

Тому ми теж так говоримо: "Вихід є". Я завжди говорив на Луганщині тим своїм громадянам, які залишилися на окупованій території: "Ви повинні зрозуміти, що ви йдете по трубі, яка заварена. Навіщо ви йдете?" Вони кажуть: "Ми йдемо, тому що не можна сидіти. Але наперед знаємо, що завтра буде гірше, ніж учора".

А тут такого немає. Все-таки ми не сподіваємося на гроші Києва, треба шукати ресурси самостійно. Тут недопрацьовували з нашими сусідами - з Румунією, Чехією, Словаччиною, Угорщиною, Польщею. Можна ж отримувати інвестиції, міжнародні гранти, різні транскордонні проекти тощо.

Спочатку мукачівські події розполохали туристів. Зараз вже, слава Богу, бази повні. Бачать, що стало спокійно, тихо. Але "Правого сектора", скільки я тут буду, тут більше не буде, тому що треба вести себе в рамках пристойності, а не бандитствувати.

- Де вам було складніше - на Луганщині чи тут?

- Тут.

- Чому? Там же війна.

- Там ворога видно. Будь ласка, хто вороги? ЛНР, російські окупанти, сепаратисти і проросійськи налаштоване населення. Вони не приховували, вони не говорили, що "ми щиро любимо Україну", вранці не співали гімн України і не піднімали прапор.

А тут я кажу: "Ворогів у мене на Закарпатті немає, є політичні опоненти". На жаль, політичні опоненти сьогодні у нас з депутатськими значками, в дорогих костюмах і з політичними партіями.

- Вони можуть розпалити тут якусь пожежу ...

- Нііііііііі.

- Віктор Балога заявив, що Закарпаття віддали на відкуп Яценюку.

- Яке я маю відношення до Яценюка?

- Так Закарпатську область віддали Яценюку або Порошенку?

- Закарпатську область віддали державі. Чому всі ідентифікують Україну з якоюсь групою в Києві? Я найнятий менеджер за рішенням Кабміну. Що я тут роблю особисто для Яценюка чи особисто Порошенка? Я керую областю. Відповідно, якщо керувати областю і не спілкуватися з прем'єром або Президентом, то з ким я тоді буду спілкуватися? Не ідентифікуйте держуправління з конкретними людьми.

- Як вам ваша нова поліція? Іграшка або щось з цього може народитися?

- Люди хочуть змін і люди в це вірять. Бачите, скільки заяв подали! Я б теж хотів, щоб це вийшло. Воно вийде тільки за умови, що не тільки буде їх присутність на вулицях, а чи буде людям безпечніше з їх присутністю на вулицях. Тому що пройде місяць-два, це примелькається. Якщо в районі було 20 грабежів, а після появи стало 40, відповідно, постане великий знак питання.

І друге: потрібно було відразу реформувати все. Якщо навіть вони найчесніші, найпорядніші, приведуть якогось негідника в райвідділ, він у тому райвідділі знайде виходи не через центральний вхід, а безліч запасних. Поки ми будемо реформувати одних, то інтерес до роботи може зникнути у нових. Може вийти конфлікт інтересів. Ось які я бачу загрози в цьому питанні.

- Ви тут ходите вільно, без охорони.

- Я і в Луганську не ходив з охороною.

- А якщо закарпатська мафія захоче перейти від спостереження до дій?

- На все воля Божа. Я всім кажу: хто від чого повинен померти, той від того і помре. Я в фаталізм вірю. Чому жертва з дому виходить в один і той же час, що і злочинець? Чому їх шляхи перетинаються? Я за довгий час роботи в міліції не міг знайти відповідь на це питання, а тут я її просто не шукаю.

- У будь-якому разі, живіть довго.

- Дякую.

Павєл Шеремет, Українська правда

 

28 серпня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів