Геннадій Москаль проситиме керівництво ДФС не затягувати процес розбудови пункту пропуску «Ужгород»

Розбудову міжнародного пункту пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецьке» та подальшу співпрацю з прикордонними Пряшівським та Кошицьким регіонами стало предметом обговорення під час офіційного візиту Генерального консула Словацької Республіки в Ужгороді Янки Буріанової з головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем.

 

Словацький дипломат на Закарпатті вже три роки, тому добре обізнана з культурною та духовною спадщиною Срібної Землі. Вона також налагодила тісну співпрацю представників бізнесу обох країн. За її словами, нині Словаччина дуже зацікавлена в енергетичній галузі України, зокрема, в енергозбереженні на Закарпатті. Так, до прикладу, завдяки словацьким інвесторам, які вклали у проект 6 млн грн., у Тячеві успішно запрацювала потужна котельня на біопаливі. Вона дає змогу заощаджувати майже 250 тис.куб газу на рік, повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

Пані Янка Буріанова повідомила керівника краю, що ряд словацьких інвесторів мають намір працювати на Закарпатті.

Очільник краю пообіцяв поважній гості зелене світло всім інвестиційним проектам зі Словаччини, зокрема спрямованим на тепло- та енергозбереження, і, передусім, без корупційної складової.

«Відчуваю, що десь у листопаді мені самому доведеться приєднатися до «тарифного майдану», який Ви бачили перед адмінбудівлею, - напівжартома сказав Геннадій Геннадійович. - Бо напередодні зими настануть тяжкі часи, коли пересічним людям прийдеться віддавати понад 60 відсотків із незначних доходів на оплату житлово-комунальних послуг. Тож, вже зараз нам потрібно думати, якими альтернативними видами палива можна замінити газові котельні та ті, що на вугіллі, особливо бюджетних установ. В цьому якраз нам можуть допомогти інвестори з Європи, де вже давно стали енергетично незалежними, та поділитися досвідом».

Коли мова зайшла про розбудову найпотужнішого на кордоні зі Словаччиною митного поста «Ужгород», Генконсул відразу ж перейшла до проблемних питань. Адже для будівельних робіт українська сторона два роки тому отримала від Євросоюзу 3,6 млн євро. Словацький перехід «Вишнє Нємецьке» вже на стадії завершення, а от український – ще не розпочинали. Представниця дипломатичного відомства поінформувала Геннадія Москаля, що у разі не виконання умов спільного договору до кінця року, наша сторона втратить величезні кошти на модернізовану митно-прикордонну інфраструктуру.

Зі свого боку очільник Закарпаття запевнив дипломата, що в найближчі години матиме телефонну розмову із головою ДФС Романом Насіровим. Він спробує переконати високопосадовця, аби французька компанія, яка виграла тендер та завершує реконструкцію пункту пропуску на словацькій стороні, продовжила роботи і на українському боці, без проведення додаткових тендерів та інших бюрократичних паперових перепон.

Нагадаємо, Закарпатська митниця виступає партнером у підготовці та реалізації трьох великомасштабних проектів, які фінансують з фондів ЄС та в рамках Програми прикордонного співробітництва «Європейський інструмент сусідства та партнерства» на кордоні зі Словаччиною, Угорщиною та Румунією. Зокрема, на кордоні зі словаками діє проект «Модернізація та реконструкція пунктів пропуску на словацько-українському кордоні», метою якого є розбудова інфраструктури митного поста «Ужгород». Цей проект, зокрема, передбачає реконструкцію існуючих митних споруд на пасажирському напрямі, розширення стику доріг «Ужгород – Верхнє Немецке». Кошторисна вартість складає 73 мільйони гривень.

Бюджет проекту – 7550000 євро, в тому числі грант для Закарпатської митниці ДФС – 3625660,80 євро. Початок реалізації – з квітня 2013року. Термін реалізації проекту – 33 місяці.

 

29 липня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів