Лікарняні і декретні з липня рахують по-новому!

У розрахунку лікарняних та декретних безліч нюансів, кожний з яких так чи інакше впливає на кінцевий результат. А з цього місяця урядовці ще й змінили правила нарахування цих соціальних виплат. Тож про що варто знати закарпатцям  – з’ясовував кореспондент Uzhgorod.net.ua.

 

Із 4 липня змінено порядок розрахунку лікарняних та декретних виплат працівникам, про що  йдеться в постанові Кабінету міністрів України від 26 червня 2015 № 439, опублікованому в газеті “Урядовий кур’єр” від 04.07.2015 № 119. Новації законодавства внесли свої зміни до правил розрахунку.

Основні зміни:

  • розрахунок лікарняних тепер здійснюють на підставі кількості календарних днів  з урахуваннями святкових та неробочих днів (раніше оплачувалися лише робочі дні);
  • розрахунковим періодом тепер є 12 календарних місяців, які передують місяцю настання страхового випадку (раніше було 6 місяців).

Таким чином розрахунок лікарняних уніфікували з порядком розрахунку середньої заробітної плати для оплати допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами.

Згідно з новим порядком, середньоденна заробітна плата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нараховано ЄСВ / або обов’язкові страхові внески, на кількість календарних днів зайнятості в такому розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.

На сьогоднішній день цей показник складає: 1218*17/30,44=680,22 грн.

Під “поважними причинами” в цьому випадку слід розуміти тимчасову непрацездатність (перебування працівника “на лікарняному”), відпустку з вагітності та пологів, відпустку з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустку без збереження заробітної плати.

Під “зайнятістю” в розумінні нового порядку вважається період перебування працівника у трудових відносинах, виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими договорами, проходження служби, здійснення підприємницької або іншої діяльності, пов’язаної з отриманням доходу безпосередньо від такої діяльності.

Що потрібно, щоб Вам нарахували лікарняні

Перше, на чому ми акцентуємо увагу, — лікарняні нараховуються виключно на підставі листка непрацездатності, або як його ще називають лікарняного листа. Якщо людина подає його за основним місцем роботи — це має бути обов’язково оригінал, якщо за місцем роботи, де вона працює сумісником — копія, завірена підписом керівника та бажано печаткою основного місяця роботи. Якщо людина загубила лікарняний, то вона може взяти дублікат (такий дублікат видадуть, якщо у працівника на руках буде довідка з місця роботи, про те, що виплата допомоги з тимчасової непрацездатності не здійснювалася).

Якщо людина пішла на лікарняний у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, то до лікарняного ще надаються акт про нещасний випадок (акт розслідування професійного захворювання) встановленої форми.

Крім того, пільгові категорії працівників також повинні додатково надати копії посвідчень або інших документів, що підтверджують право на пільгу (ч.1 ст.31 Закону №1105).

Рішення про призначення допомоги або про відмову в її наданні (відповідно до ст. 23 Закону № 1105), як і раніше, приймається спеціальною комісією або уповноваженим із соціального страхування не пізніше ніж за 10 днів від дня отримання документів (ч. 1 ст. 32 Закону № 1105).

Звертаємо увагу на те, що в Законі № 1105 прописано обмеження щодо періоду, коли працівник може звернутися по допомогу. Цей період становить 12 календарних місяців із дня відновлення працездатності.

Ще раз наголошуємо: жоден інший документ (наприклад, довідка про візит до лікаря), крім листка непрацездатності, не може бути підставою для розрахунків та виплати лікарняних!

Порядок виплати лікарняних

Перші 5 днів непрацездатності підприємство оплачує за свій кошт, а за період починаючи із 6 дня — за рахунок фонду соцстрахування. Строк виплати лікарняних роботодавцем — найближчий після дня призначення день, установлений для виплати зарплати (або авансу, або зарплати за другу половину місяця), — ч. 2 ст. 32 Закону № 1105.  А ось фондівську частину роботодавець виплатить, коли Фонд перерахує йому заявлену суму.

Фонд повинен перерахувати кошти на спецрахунок підприємству упродовж десяти робочих днів після одержання заяви-розрахунку (абз. 3 ч. 1 ст. 34 Закону № 1105).

Підприємство не має права платити фондівські лікарняні із своєї кишені, а потім компенсувати свої витрати за рахунок коштів, які надійдуть на спецрахунок. Тож доведеться чекати коштів від фонду, наскільки б пізно вони не прийшли.

Після надходження коштів на спецрахунок працедавець може або відразу виплатити їх працівнику, або ж за­чекати найближчого дня, встановленого для виплати зарплати. Отримані на спецрахунок кошти можна використовувати лише на виплату матзабезпечення та на перерахування обов’язкових утримань із лікарняних (податку на доходи, єдиного внеску, військового збору).

Ця формула підходить для більшості випадків, але не для всіх — за деяких обставин розрахунок буде дещо іншим.

Відсоток страхового стажу

Відразу зазначимо, що страховий стаж не має значення, якщо лікарняний пов’язаний з нещасним випадком або професійним захворюванням. Без урізання також залишається середній заробіток осіб, страховий стаж яких більше 8 років, а також пільговиків.

Із 1 січня 2015 року діють нові відсоткові розміри, на які коригують середній заробіток, залежно від страхового стажу:

50% — якщо страховий стаж до 3 років;

60% — коли страховий стаж від 3 до 5 років;

70% — якщо страховий стаж від 5 до 8 років;

100% — при страховому стажі понад 8 років.

Право на 100% розмір лікарняних, незалеж­но від стажу, мають такі категорії праців­ників:

  1. Особи, віднесені до 1—3 категорій «інвалідів», які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи;
  2. Один із батьків (особа, яка їх замі­нює), який доглядає хвору дитину віком до 14 років, потерпілу від чорнобильської ка­тастрофи;
  3. Ветерани війни та особи, на яких поши­рюється дія Закону про статус ветеранів;
  4. Особи, віднесені до жертв нацистських пе­реслідувань за Законом № 1584;
  5. Донори, які мають право на пільгу за ст. 10 Закону про донорство.

Лідія Вербицька для Uzhgorod.net.ua

 

28 липня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів