Всім бандюкам Москаль покаже «кузькіну мать»!

Як Москаль встиг два рази покерувати Закарпаттям, що він там робив, чому його звідти прибрали і що тепер буде з Луганською областю, розповідає екс-нардеп Тарас Чорновіл, який добре знав його в ті часи

 

Колишній нардеп Тарас Чорновіл добре знає Геннадія Москаля і пам'ятає період його перебування в Закарпатті на керівних посадах. Він розповів НВ, ким і чим був для Закарпаття Москаль, чого тепер варто очікувати від призначення місцевим жителям і що буде з Луганською областю після його відходу.

Призначення Геннадія Москаля на Закарпатті - адекватний крок у нинішній ситуації, він дасть ефект?

- Ми з Москалем переважно конфліктували весь час. Але при всьому при цьому, я можу тут його охарактеризувати тільки позитивно. Жити, виконуючи всі норми та приписи - Москаль для цього абсолютно не підходить. Він - це повне свавілля, випади, жорсткі дії, ігнорування правил і принципів. А у випадку з Закарпаттям на сьогоднішній день, можливо, такий варіант і буде корисний. Тому що стосується питання про Закарпаття - призначення адекватне. Він Закарпатті знає, як облуплене.

По-перше, він там міліцію очолював у 90-ті. Це був період якраз ось того старого криміналітету, і він це, фактично, погасив. Можна сказати, що великих гангстерських боїв після відходу звідти Москаля вже не було. Гангстерство він знищив. Як і великий рекет. З 2001 по 2002 рік він там був головою обласної адміністрації, і це якраз той період, коли Закарпаття як свою вотчину розглядали СДПУ (о). І він з ними не зійшовся, купити вони його не змогли. Він там трохи придушив криміналітет, але його звідти швидко забрали в 2002 році - Медведчук там поставив свого Різака.

Я пам'ятаю, Москаль показував, що зробив, будучи главою області: то дороги, то інфраструктуру. При ньому тоді ще гроші, бюджетні кошти, чи не розкрадалися так, як до і після цього. Він показав себе непоганим господарником, крім хорошого міліціонера. Єдине - його робота тоді там була обмежена. Це було при Кучмі, і клан Медведчука була тоді абсолютно всесильний. Його просто з'їли і викинули.

Нині на Закарпатті ситуація знову така ж, як і на початку 2000-х - не гірше і не краще, а саме така ж. З іншого боку, клану, який зараз був би фаворитом - ні. Медведчук і його люди, як наприклад Шуфрич, не можуть сьогодні там спиратися на владу, серйозної підтримки мати вони не будуть. Є, звичайно, Балога. З ним трохи складніше, але Балога зараз випав з основного транскордонного криміналітету, тому якихось проблем, конфліктів там виникнути не повинно. Думаю, Москаль безпосередньо з Балогою навряд чи готовий воювати, але може і буде трохи його тиснути. Балога зараз не в такій вже фаворі у Порошенка. А всі ці Ланьо та інші - я думаю, ці питання він вирішить. Він там дуже легко себе буде почувати.

- Те, що його так аврально перекинули на Закарпатті, говорить про те, що у пороші просто немає ефективних людей, коротка лава запасних? Чи не небезпечно зараз так оголяти Луганську область?

- Що стосується короткої лави запасних - це дійсно так. І Порошенко вже колись говорив, що у нас дуже короткий кадровий запас. І все тоді дуже обурювалися цій фразі. Ким буде міняти Порошенко Москаля - це непросте питання для нього. З одного боку, область дуже важка, але ...

Перше, військові питання - це не питання глави військово-цивільної адміністрації.

Друге. А що зараз представляє з себе Луганська область? Сьогодні підконтрольна України Луганська область - це вузька прифронтова лінія, де постійно гаряче, і основні об'єкти - це важливий інфраструктурний об'єкт Щастя і невеликий анклав серйозних промислових центрів - Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Попасна. Все інше - сільські райони. А це - редкозаселенние територія з мінімальною кількістю економіки і дуже нетривалим, дуже коротким ділянкою зіткнень. Тому що в Луганській області він досить короткий, на відміну від Донецької, і там практично відсутні переходи, блокпости, транспортні переходи в зону, підконтрольну ЛНР.

Виходячи з цього всього, я б не став говорити, що область повністю оголиться і ніхто із завданням не впорається.

 

15 липня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів