Драконівське ліцензування: закарпатські винороби вимушені самоліквідуватися або йти «у тінь» (ВІДЕО)

Ліцензія в півмільйона для них - просто непідйомна.

 

Услід за дрібними пивоварами винороби заявляють: змушені будуть самоліквідуватися або піти в тінь.

У Закарпатській області цю ситуацію порівнюють з радянськими антиалкогольними кампаніями. Які ледь не знищили традиційне виноробство. Чи виживе галузь тепер? Розбиралася - кореспондент телеканалу "Інтер" Марина Коваль.

Як робити вино, в сім'ї Нодь знають добре. Кілька років тому Василь вдало купив ділянку землі разом з чотирьохсотрічного винними підвалами.

Сімейство вирішило відновити підвали. Кажуть - напій дозріває тут набагато краще і набуває особливого смаку. З часом почали вирощувати виноград. Плантація - два гектари. Із зібраного винограду виходить в середньому близько 6 тисяч літрів вина на рік. Але виробництво - це півсправи. Вино потрібно ще продати. Для цього потрібна ліцензія, яка коштує півмільйона гривень.

"Замість підтримки з боку держави ми маємо нереальне оподаткування. Виноградарство стає, по суті, продуктом, який я не маю права реалізовувати", - говорить винороб Василь Нодь.

Щоб хоч якось вижити, винороби йдуть у тінь.

"Місцевого вина в ресторанах практично немає, а якщо воно є, то це нелегальне вино, бо принести пляшку вина з етикеткою легально - неможливо", - говорить Олег Супроненко, голова громадської організації.

Дрібних виноробів власті чомусь прирівняли до великих виробників, які випускають свою продукцію мільйонами літрів. І абсолютно спокійно можуть заплатити за ліцензію.

"Ліцензія в 500 тисяч гривень підйомна для нашого підприємства. Підприємство випускає та реалізує на ринку України приблизно від 5 до 6 мільйонів пляшок на рік, плюс у нас є експорт", - говорить Геннадій Арнгольд, директор виноробного заводу.

Щоб працювати законно і не залишитися в збитку, дрібні підприємці змушені будуть підняти ціну. За літр - приблизно на сто гривень. Це просто вб'є дрібний і середній бізнес, вважають експерти.

"Вони просто не отримують доступ до ринку, питання в економічній конкуренції та входу на ринок закривається. Встановлювати якусь розумну межу цієї ліцензії, а не загальним скопом і єдиним підходом, тут повинна бути диференціація", - вважає Михайло Савчин, директор Економічно- правового інституту УжНУ.

Неофіційно на Закарпатті працюють близько трьохсот дрібних виноробів, які випускають по кілька тисяч літрів вина на рік. Обласна влада звертається до Верховної Ради та Кабміну з проханням переглянути умови роботи для дрібних і середніх виноробів, щоб вивести їх з тіні.

Відеосюжет можна подивитися ТУТ.

 

05 липня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів