Російські спецслужби активізувалися поруч із Закарпаттям

У сусідній Словаччині спостерігається активізація діяльності російської розвідки.

 

Про це йдеться в доповіді словацької секретної служби за 2014 рік, повідомляє aktuality.sk.

"У зв'язку із збільшенням напруженості у відносинах між Російською Федерацією і західними країнами через конфлікт в Україні значно активізувалася діяльність російських розвідувальних служб у всіх країнах НАТО і ЄС, у тому числі Словаччини", - йдеться в доповіді, яку обговорювали в Європарламенті.

Згідно з документом, минулого року, кілька іноземних розвідок намагалися проникнути в центральні державні органи влади Словаччини, сили безпеки, а також намагаються вплинути на громадську думку.

"Служба виявила підвищення інтересу до діяльності в економічній, науковій та військово областях, а також у галузі інформаційних технологій та промислового шпигунства", - йдеться в доповіді.

За даними видання, останнім часом було кілька повідомлень, що багато "прихильникфі" Москви можуть бути оплачені саме російськими грошима.

"За офіційними даними, Росія витратила $100 млн тільки на PR агентства. Інші гроші течуть через альтернативні засоби масової інформації, так що мінімальна оцінка, скільки щорічно Росія витрачає на пропаганду, це близько $5 мільярдів доларів", - сказав Ярослав Надь з інституту європейської політики.

Частина цих грошей, швидше за все, в кінцевому підсумку виявляється в кишенях словаків у вигляді грантових схем Посольства Росії або різних міністерств Російської Федерації.

Основна спеціалізація проплачених осіб – так звані кібертролі, які, за словами Надя, фінансуються російською розвідкою. Їхнім завданням є анонімне написання проросійських коментарів.

"Ці люди проживають на території Словаччини та Російської Федерації. Є інформація, що деякі словацькі студенти, які знаходяться в Москві, за гроші коментують на словацьких форумах проросійські погляди", - зазначив він.

На думку аналітика, таким чином, росіяни можуть заробити до 700 євро в місяць, люди, які володіють іноземними мовамих, отримують до тисячі євро.

Дискусії в інтернеті та викриття деяких ЗМІ щодо російським інтересам, це лише деякі з інструментів російської пропаганди.

На думку експертів, набагато небезпечніше може бути підтримка воєнізованих угруповань, які діють у Словаччині.

"У Словаччині є кілька тисяч озброєних і навчених людей, які пов'язані з Росією, оплачуються з Росії і багато з них були там на навчанні", - заявив Надь.

 

03 липня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів