Богдан Андріїв: Без дворового футболу не варто і розпочинати розмову про професійні команди (ФОТО)

Футбольний сезон в обласному центрі якраз у розпалі. Успішно фінішував Кубок Ужгорода, в якому, до слова, взяли участь десять команд. 

 

Перемогу у перших офіційних змаганнях під егідою федерації футболу святкував старожил, ФК «Радванка». Підопічні двох Юріїв – Бучка та Мандича в безкомпромісній та напруженій боротьбі впевнено переграли дебютанта турніру ФК «Минай» з рахунком 3:0. Минулого тижня стартував і чемпіонат Ужгорода. До основних змагань також долучилось десять команд. Заслуга такої кількості клубів у першу чергу належить раді президентів, яку очолює в.о. міського голови Богдан Андріїв. Саме з ним про життя футбольне в Ужгороді наше сьогоднішнє інтерв`ю.

-    Богдане Євстаховичу, важко мені пригадати коли в кубкових баталіях чи то в міському чемпіонаті змагався десяток команд. Насамперед про кубок. Ваша оцінка перших офіційних змагань.

-    Я, відверто, задоволений і приємно здивований, що насправді у скрутний для країни час небайдужі до футболу люди продовжують вкладати власні кошти у розвиток улюбленої гри всього світу. Відрадно, збереглись і аксакали, на кшталт: «Радванки», «Автомобіліста», «Вопака», «Белфаста», «Славіста». З`явились і нові клуби: «Минай», «ЕКО», «УжНУ-Трансвуд», «Фаворит» та «Лідер». Кожен з них міг приміряти нагороди вищого ґатунку. Та ряд факторів до фіналу вивів саме «Радванку» й «Минай». Перші одним складом грають вже багато років, тож команда зіграна, плюс у них досвідчений тренер Юрій Бучок.

«Минай» - дебютант змагань, проте з хорошим підбором висококласних гравців, однак їм, звісно, забракло часу на підготовчий процес. Команда не зіграна, тому і програла. Як на мене, кубок обласного центру пройшов на хорошому рівні, тож знизити планку на чемпіонат ми не мали права.

-    Що стосується саме чемпіонату, ці ж команди уже взяли старт у розіграші основного трофею. За спиною перший тур. Ваша оцінка зіграних матчів.

-    Центральний поєдинок, беззаперечно, протистояння «Минаю» та «Автомоболіста». Вони, нагадаю, розписали мирову 2:2. Це закономірний результат для цих клубів і вони обов`язково боротимуться за п`єдестал пошани. «Радванка» переграла сторожницький «Лідер» 4:0. Саме чинний володар кубка також складе конкуренцію двом попередникам. «Славіст « поступився «ЕКО» з рахунком 2:6 і лишень тому, що команда Степана Селменського впродовж всього матчу грала вдев`ятьох. Їх теж не варто списувати з трійки призерів. «УжНУ-Трансвуд» мінімально поступився «Белфасту» 1:2. І вони фаворити чемпіонату. Як би дивно це не звучало, і наступна пара включиться у фінішну футбольну гонку. Хоч «Вопак» і ніби легко переграв «Фаворит» з рахунком 6:2. Отже 10 рівних команд і феєричний чемпіонат нам гарантований.

-    Ви хочете сказати що увесь десяток має реальні шанси зачепитись за медалі?

-    Я більш, ніж переконаний, у всіх командах зібрані топ-гравці з міста, району, області. На раді президентів футбольних клубів ми ж дозволили всім футболістам з-за меж обласного центру виступати в міських змаганнях. У заявці кожної команди може бути сім гравців вищої ліги, на полі – п`ять. Тож кожен самодостатній колектив міського чемпіонату міг би поборотись за нагороди і в обласній першості.

-    Це ж виходить по п`ять поєдинків щотижня. Арбітрів вистачить?

-    Вистачить і кваліфікованих рефері, й інспекторів. У комітеті арбітрів федерації футболу Ужгорода одні з кращих представників футбольної феміди на Срібній Землі: Михайло Митровський (рефері першої ліги України), Ігор Гарлач (асистент арбітра першої ліги України), Юрій Бобаль, Валерій Шкура, Юрій Шимон, Вадим Запрутняк. І це тільки ті, кого пригадав одразу. У нас хороший тандем досвіду і молодості. Успішно працює школа молодого арбітра на чолі з делегатом федерації футболу України Михайлом Митровським старшим, який очолює ще й комітет інспекторів. Останніх ми можемо позичити і федерації футболу Ужгородського району. Тому проблем не бачу ніяких.

-    Та проблеми у футболі обласного центру, безперечно, є. І пов`язані вони насамперед із інфраструктурою. Саме Ужгородський район якраз нам зичить футбольні поля.

-    Цілком з Вами погоджуюсь. Як сто років тому, так і донедавна Ужгород мав всього лишень одне поле. Я про те, що на Радванці (ЗОШ №7). Чому донедавна, тому, що сьогодні, Ви й самі добре знаєте, ведеться повне реконструкція, навіть будівництво стадіону «Автомобіліст». Цього тижня почнемо зводити трибуни. Нарешті зібрали всю необхідну документацію. Тож наприкінці серпня «Автомобіліст» зможе приймати офіційні матчі. Саме там зіграють фінал міжнародного турніру на честь екс-голкіпера київського «Динамо» Андрія Гаваші.

З другого кола чемпіонату в рідних футбольних стінах гратиме й команда «Ужгород» і, зрозуміло, клуб міського чемпіонату з однойменною назвою «Автомобіліст». І це тільки початок. У наших планах спільно з головою ФФЗ Іваном Дураном облаштувати одне, а можливо й два футбольні поля на запущеній території, що позаду штучних майданчиків «Юності». Добре було б повернути громаді міста й землю колишнього стадіону «Приладист». Відтак, я переконаний, що вже в цьому році питання футбольної інфраструктури буде позитивно вирішено.   

-    Ви згадали про «Ужгород», який очолює турнірну таблицю вищої ліги чемпіонату Закарпаття. Існує він завдяки двом братам Андріївим. Як віце-президент, розкажіть про завдання, поставлені підопічним Михайла Іваниці цього сезону.

-    Розпочну з того, що негоже, аби в обласному центрі не було команди-учасниці вищої ліги. Тому разом з братом Андрієм ми вирішили повернути великий футбол жителям Ужгорода. Новостворена команда уже в цьому році здобула срібні медалі зимової першості, виграла кубок регіону. За підсумками семи турів чемпіонату вона здобула шість перемог і лишень один раз поступилась «Великій Бийгані». Як наслідок, цілком заслужено очолює турнірну таблицю, випереджаючи найближчого переслідувача на два очки. Завдання єдине – виграти обласний чемпіонат. А вже тоді ми поговоримо про виступи команди у другій лізі.

-    А що, Ужгород і справді може мати ще одну професійну команду?

-    Якщо все буде гаразд, то Ужгород не лишень може, а й зобов`язаний мати команду другої ліги. Де ж підвищувати свою майстерність закарпатцям? У «Говерлі» їм ігрову практику не дають. Тому шукають своє футбольне покликання ужгородці в командах з інших областей, а це, як мінімум, не правильно. Більше того стадіон «Автомобіліст» може приймати матчі навіть першої ліги чемпіонату України.

-    Відновлює Богдан Андріїв в Ужгороді не тільки стандартні поля. Знаю, нещодавно Ви подарували міні-поле мешканцям вулиць Бестужева і Легоцького. У такий спосіб плануєте відродити дворовий футбол?

-    Без дворового футболу і не варто розпочинати розмову про створення професійних команд. Адже саме на подвір`ї свої перші кроки у великий футбол робили дуже добре відомі закарпатці, які свого часу складали основний кістяк Київського «Динамо». Не кожен сьогодні має можливість віддати дитину до приватної школи футболу, не кожен складе іспити в державну. А талант у дітей розкривається по-різному і в різному віці. Дворовий футбол дає всім рівні шанси, тому загубити його не маємо права.

Віталій БІРОВЧАК 

 

 

16 червня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів