Хто забезпечить закарпатцям старість?

Як відомо, урядовці розробили нову пенсійну реформу, яка має допомогти нашим пенсіонерам не перебиватися з хліба на воду, а жити в достатку. Фінансуватися “старість” буде з трьох джерел – солідарного, накопичувального і недержавного.

 

Головна новація – накопичувальна система, яка вже давно поширена в країнах Заходу. Вона полягає у тому, у кожного буде свій особистий рахунок, на який відкладатимуться гроші на майбутнє. Ця система буде обов’язковою для тих, хто молодший 35 років, і добровільною для тих кому від 35 до 55.

Система має запрацювати з 1 січня 2017 року. На першому етапі ставка внеску складатиме 2%, потім щороку буде збільшуватися на 1% і до 2022 року – становитиме 7%. Далі ставка рости не буде. Тобто ця система розрахована на те, що кожен сам забезпечуватиме собі старість.

Крім того реформа передбачає, що з 1 січня 2016 року будуть скасовані спеціальні пенсії для суддів, працівників авіації та нацбанку, журналістів, прокурів, митників, нардепів та їх помічників, науковців та держслужбовців. Але принцип нарахування пенсій для військових і співробітників МВС і СБУ не зміниться.

“Якщо людина не дожила до пенсійного віку, то кошти, що скопилися на її особистому рахунку, отримають нащадки. Ці гроші будуть зберігатися під державним контролем – у спеціальної ради при Пенсійному фонді, але з можливістю інвестувати, наприклад, у державні цінні папери”, – розповів перший заступник міністра соціальної політики Василь Шевченко.

 

28 травня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів