Що виграють закарпатці від об’єднання громад? (ВІДЕО)

Повноваження та ресурси обіцяють такі, як сьогодні мають міста обласного значення.

 

Децентралізація – це передача значних повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування. Вона проводиться для того, аби якомога більше повноважень мали ті органи, що ближче  до людей, де такі повноваження можна реалізовувати найбільш успішно.

 

Урядом 1 квітня 2014 року була схвалена Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні (розпорядження КМУ №333-р) та затверджено План заходів її реалізації (розпорядження КМУ №591-р від 18.06.14).

 

Відповідно до цього плану внесено зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України, якими здійснено перший етап децентралізації. Саме це є основою для стимулювання громад до об’єднання та підвищення їх спроможності.

 

У разі об’єднання громади наділяються повноваженнями та ресурсами як у міст обласного значення. Основні фінансові та майнові ресурси, що отримає об’єднана територіальна громада, такі: 60% ПДФО (зараз 0%) на власні повноваження; державні субвенції (медична, освітня); право розпоряджатися землями на території громад; 25 % екологічного податку; 5% акцизного податку з реалізації підакцизних товарів; 100% єдиного податку, 100% податку на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності; 100% податку на майно (нерухомість, земля транспорт.)

 

Саме це є запорукою переходу місцевого самоврядування на якісно новий рівень та відмови від радянської системи.

 

Пропонуємо ознайомитися із польським досвідом децентралізації влади.

 

18 травня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів