У якій команді будуть закарпатці на місцевих виборах?

В області, як і по всій країні вже почалася підготовка до виборів.

 

За минулий рік в Україні відбулися цілих два виборчих процеси – після втечі Януковича знадобилося перезавантаження влади, тому ми обрали президента та новий парламент. Однак процес оновлення ще далекий до завершення, оскільки на місцевих рівнях при владі залишилися ще десятки тисяч представників колишнього режиму. Завершити цей процес українці повинні восени, коли відбудуться вибори. 

 

Кажуть, партії починають готуватися до виборів як тільки завершуються попередні. Нині в Україні, та на Закарпатті зокрема, безумовно, вже почалася підготовка до виборів. Роблять це по-різному. В силу своїх знань та переконань. Хтось вже веде кулуарні переговори та готує адмінресурс, інші запасаються достатньою кількістю грошей, щоб вистачило на кампанію. Народний депутат України, член фракції “Блок Петра Порошенка” Валерій Пацкан публічно звернувся до закарпатців з пропозицією приєднатися до його команди. 

-    Валерію Васильовичу, розкажіть, будь ласка, що ви маєте на увазі, закликаючи приєднуватися до своєї команди?

-    Насамперед хочу сказати, що команда у нас давно є. Ще на виборах 2010 року зовсім молода партія «УДАР» сформувала свій кістяк на Закарпатті і зуміла, попри зовсім незначний досвід, провести до місцевих рад депутатів. Зараз, через 5 років, можу з гордістю відзначити, що ми зуміли зібрати команду достойних людей, які за весь цей час не дали нагоди засумніватися в своїх якостях. Нині ж настав час розширятися, поповнити команду не менш гідними представниками закарпатської громади. Тому ми й кинули цей заклик. 

В першу чергу, в мене є бажання, щоб Закарпаття розвивалося як один із найпривабливіших куточків країни. Змінити в нашому краї пріоритети можливо лише через нову владу. Ми всі прекрасно розуміємо, що перезавантаження всіх гілок місцевої влади має відбутися на виборах. Тому й закликаємо до команди всіх небайдужих закарпатців -- вони самі мають взяти участь на виборах до місцевих рад. 

Основним для нас є, щоб приходили нові люди. Немає бажання, щоб колишні керівники знову потрапили до владних кабінетів. Я вважаю, що вони й так ще досить легко відбули момент люстрації. Отож, хай не заважають новим обличчям. 

Не говорю винятково про молодь. Це можуть бути люди з досвідом в підприємництві, освіті, медицині, інших сферах. Такою є нормальна європейська практика формування команди. Головне, щоб виборці побачили, що в команду не приходять на принципах родинних стосунків, кумівства чи чогось подібного. Можливості росту в нашій команді отримає кожен. Але лише якщо продемонструє здатність працювати на благо громади та матиме чітку громадянську позицію. 

-    Чи не здається вам, що за рік війни й політичної боротьби люди знову втомилися, розчарувалися й опустили руки? Вдасться залучити достатню кількість активних представників закарпатських громад? 

-    Побоювання у мене лише одне: якщо до місцевих рад прийдуть люди без власної позиції, якими просто керуватиме хтось зверху, ми отримаємо ще більш невтішні наслідки від виборів, ніж це було у попередні рази. 

У нас давно сформувався шкідливий стереотип, що у владі постійно повинні бути люди якихось кількох визначених професій, які балотуються від виборів до виборів, набралися багато виборчого досвіду, і нібито живуть у своєму паралельному світі, який має мало спільного зі світом звичайних людей. Це не так. Ми це зуміли довести на парламентських виборах восени. Тоді мало хто вірив, що кандидат по ужгородському округу №68 Роберт Горват, який до того не мав жодного політичного досвіду, зможе обійти міських «мастодонтів». Однак ентузіазм, активна робота та відкритість дозволили Горвату зробити те, що багатьом здавалося неможливим. 

Якщо людям показати, що їхня воля, рішення залежатимуть лише від них самих, вони захочуть піти у владу, щоб змінити щось у себе вдома. 

Нині я так само, як і більшість громадян, невдоволений процесами, що відбуваються в Києві. Але якщо не починати знизу, я не вірю, що реформи втіляться зверху. Є таке прислів’я: під лежачий камінь вода не тече. Якщо нічого не робити, не рухатися, то більшість депутатів на Закарпатті знову будуть під впливом однієї чи двох сімей. 

-    Чи сформульовані у вас завдання перед командою, які слід буде впроваджувати на місцевому рівні в першу чергу?

-    Рано чи пізно країна все одно прийде до децентралізації. Можливо, вже до кінця цього року. Тому завдання в тому, щоб зібрати у місцевих радах таких депутатів, які б не мали бажання «сідати» на бюджет.  Більше того, я хочу, щоб депутати самі активно залучали інвестиції. Люди, що проживають у своїх населених пунктах і збираються йти у депутати чи очолити місцеву раду, найкраще знають, що потрібно зробити насамперед. 

Моє завдання – показати людям, що можна працювати по-іншому. І я докладу максимум зусиль, щоб це довести. Ми будемо залучати експертів всеукраїнського рівня для того, щоб вони вчили представників наступної влади, як можна працювати по-іншому. Планую також залучити фахівців із країн, у яких вже відбувалася децентралізація. Вони поділяться власним досвідом: як зробити цей процес ефективним, як повинні працювати місцеві громади. Будемо вчитися. 

-    Валерію Васильовичу, чи залежить нинішня ініціатива від того, за якою системою пройдуть вибори до місцевих органів влади, адже досі невідомо, чи буде змінено виборче законодавство.

-    Ні, не залежить. Хоч буде нове законодавство, хоч лишиться старе, наша команда формуватиметься саме так, як я розказав – на принципах відкритості, прозорості та якості людей. Ви не побачите у нас тих, хто скомпрометував себе в своєму місті, селі чи селищі. Не побачите тих, хто раніше вже працював у владі. 

Сам зможу стати модератором, який допоможе порядним, чесним, принциповим, патріотичним людям пройти у місцеві ради. І не треба боятися відсутності виборчого досвіду. Такий досвід є у нас і ми з радістю ним поділимося. Головне – аби з’явилися справді достойні кандидати, які хочуть змінити себе і Закарпаття. 

-    Кілька днів тому хтось зіпсував практично всі біг-борди із закликом приєднатися до команди. Нижню частину з текстом “Команда Валерія Пацкана” було замінено на “Команда Кличка, Фірташа та Пацкана”. Як Ви розцінюєте такі дії? Є підозри, хто замовник?

-    Звісно, підозри є. Я б сказав, навіть стовідсоткова впевненість. Однак, я б не витрачав зараз свої зусилля на це. Повірте, у Верховній Раді є достатньо роботи, аби не зважати на такі дрібні потуги спаплюжити мене і мою команду. Більше того, сприймаю це як визнання конкурентами. Вони усвідомили, що наша команда становить для них реальну загрозу. А вони так не звикли. Вони хочуть мати незміннне право керувати областю довічно. Але, знаєте, в чому їх прорахунок? Областю треба не керувати. Тут треба працювати. Треба розвивати різні сфери на благо громади. Саме над цим і працює наша команда. А такі жалюгідні спроби дескридитації — дрібниці, на які не варто й звертати уваги. 

Олексій Мартишинець

 

14 травня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів