Майстри «кулачних справ» отримають можливість навчатися у вузах (ФОТО, ВІДЕО)

До речі, раніше в Ужгородському нацуніверситеті існував факультет фізичного виховання та спорту, але його закрили.

 

В Ужгородському прес-клубі відбулося прес-конференція членів Федерації боксу Закарпатської області за участі кандидата педагогічних наук, доцента з УжНУ Валерія Товта. Головною темою став розвиток боксу в регіоні та проблеми, які потрібно подолати для досягнення необхідного результату. Тим більше, що Закарпаття вперше має свого чемпіона України з боксу.

Михайло Данило, 1-й віце-президент федерації боксу Закарпатської області, майстер спорту України міжнародного класу зазначив, що закарпатський бокс відкрив нову сторінку у своїй історії. «У березні цього року розпочалося перезавантаження обласної федерації боксу. Головою федерації було обрано Андрія Стрижака, який розпочав практично миттєво роботу спрямовану на підняття професійного рівня цього виду спорту в краї та створення умов для занять молоді боксом. Закарпаття за результатами розвитку боксу в Україні відносно попередніх років перебуває  на 25-му місці із 26-ти областей держави і цьому є ряд причин. Закарпатські спортсмени, досягнувши певного спортивного рівня, змушені продовжувати тренування і навчання в інших обласних регіонах України, що приносить нашим обласним Федераціям значний дискомфорт, оскільки ми втрачаємо талановитих спортсменів та бали які вони приносять за свої спортивні досягнення іншим регіонам», – каже Михайло Данило. Але, за його словами ситуація зрушила з мертвої точки: боксеру Роберту Мартону (закарпатцю, який тренується і вчиться у Львові) зробили перерахування балів за рахунок підписання консолідованого заліку між Закарпатською та Львівською федераціями боксу. Тепер хлопець виступатиме і за Закарпаття, що автоматично приносить спортивний авторитет краю та вкрай необхідні бали для Федерації області. «Президент федерації Андрій Стрижак особисто подбав про забезпечення заробітною платою в розмірі 5000 гривен щомісячно нашого талановитого спортсмена та подбав про додаткові фінансові премії за перемоги на турнірах класу А. Також за вказівкою президента Федерації боксу Закарпатської області розроблено програму фінансування дітей сиріт, які виявлятимуть бажання займатися боксом в регіоні. Федерація плідно працює над створенням сприятливих умов для дітей та юнаків Закарпаття, які хочуть займатися боксом, але не мають такої можливості», - каже Михайло Данило.

Роберт Мартон, спортсмен вищого класу, майстер спорту України міжнародного класу з боксу розповів, що у бокс його 5-річного привів батько. «Сім років я займався боксом у Мукачеві. Наша команда (15-20 спортсменів) їздила на змагання і привозила по 20 медалей, переважно золоті, але як правило всі поїздки оплачували наші батьки. У 12 років я переїхав до Львова продовжити свою спортивну кар’єру, на жаль, на Закарпатті закінчувався бокс. Я пішов далі і змушений був виїхати до іншої області, але мені це допомогло. Був призером Чемпіонату Європи серед юнаків в2011 р., Чемпіоном світу в 2013 р., призером Чемпіонату світу в 2014р., п’ятим на Юнацьких олімпійських іграх в Китаї в 2014 р., виграв  п’ять Чемпіонатів України, один раз був другим. Коли змінилося керівництво обласної федерації Закарпаття, я отримав пропозицію виступати за свій рідний край. На даний час мене стали підтримувати і на Закарпатті. Я особисто дуже вдячний нашому президенту Закарпатської федерації, який мене фінансово підтримує, це вперше мені надано можливість отримувати регулярну заробітну плату за спортивні досягнення та відчувати що мене як спортсмена підтримують і дома. Я думаю, що наш президент Федерації Андрій Стрижак та його команда дійсно вболівають за бокс та створюють можливості для простих хлопців реалізуватися на державних та світових аренах. Щодо своїх спортивних планів, то я зараз готуюся до Чемпіонату Європи, що відбудеться у Польщі восени. А у 2016-му маю намір привезти золоту медаль з олімпіади і я впевнений що якщо мені це вдасться то це буду перша медаль з Олімпійських ігор з боксу в Закарпатській області мабуть за всю історію незалежної України». 

Валерій Вишньов, головний тренер федерації майстер спорту СРСР з боксу  працює у цьому спорті 30 років. Він розповів, що на Закарпатті мінімум 150 дітей займаються боксом.  В Ужгороді діють три групи ДЮСШ та одна підготовча група, у Мукачеві- одна група в ДЮСШ і 4 клуби, є клуби і спортивні секції в районах. Тільки на змагання юних спортсменів збирається 100-120 осіб. «Треную дітей, а коли вони стають чемпіонами області,  далі починається великий спорт. І надалі перспективи розвитку таких талановитих спортсменів на Закарпатті закінчуються. На прикладі Роберта у львівському інтернаті при державному училищі фізичної культури, вчиться 6 закарпатців. Всі вони були чемпіонами закарпатської області, зараз представляють Львівську область на національних першостях України. Багато наших закарпатців закінчили вузи у Львові, Києві, Івано-Франківську, а не на Закарпатті. І захищають честь інших областей. Але з приходом нової команди у нас з’явилося друге дихання та надія. Бо хлопці повертаються і будуть виступати та приносити бали нашій області. Вперше за історію закарпатського боксу ми мали можливість поїхати в кількості 10-ти спортсменів на національні збори в Васильків. Цю поїздку повністю було оплачено Федерацією боксу області. Діти які отримали можливість поїхати на ці збори здобули великий багаж навиків та знань і я впевнений що в скорому майбутньому ми дамо за себе знати і прославимо наш край. Мені дуже комфортно працювати з новою командою федерації. Будь-які проблемні питання вирішуються миттєво і негайно. Я в телефонному режимі маю можливість вирішувати питання про які раніше і не мріяв, це вкрай позитивно впливає на злагодженість та оперативність роботи тренерського колективу нашої федерації», - каже Валерій Вишньов.

Федерація планує надати можливості закарпатським спортсменам навчатися у вишах області. Раніше в УжНУ існував факультет фізичного виховання та спорту, але його закрили. Про це розповів Валерій Товт, завідувач кафедри теорії і методики фізичного виховання УжНУ, кандидат педагогічних наук, доцент. Він зазначив «Якщо не буде тренерів, спорт буде залишатися епізодичним явищем. Час від часу з’являються федерації, якийсь вид спорту розвивається, стає популярним, але потім зникає, бо зникають особистості. Актуальним питанням є створення підрозділу, який буде допомагати спортсменам, що пройшли хорошу школу, продовжувати справу».

За словами Валерія Товта, в області існує проблема у підготовці спеціалізованих кадрів. У 1999 в УжНУ був створений факультет фізичного виховання, що пропрацював 11 років, а у 2013 році з незрозумілих причин перестав існувати. Тепер діє факультет здоров’я людини. Структура змінена, програма кваліфікації випускників теж.  На даний момент у програмах йдеться, що факультет готує фізичних реабілітологів, фітнес-тренерів. «Дійсно ми повинні готувати людей для роботи у сфері охорони здоров’я. Фізична реабілітація потрібна спеціалізація, особливо зараз. Але не менш потрібна спеціалізація «фізвиховання та спорт». Обласна федерація боксу допомагає відтворити факультет фізичного виховання і спорту. Це питання розглядалося на Вченій раді УжНУ 28 квітня, всі підтримали відкриття нової спеціальності із фіз.виховання і спорту. Готуємо ліцензійну справу, сподіваємося отримати підтримку у МОН», - додав Валерій Товт.

Михайло Данило зазначив, що федерація зобов’язується створити умови для надання можливості спортсменам здобувати кваліфіковану освіту. Він також розповів, що 25-31 травня в Ужгороді вперше за всю історію Закарпаття буде проводитися Чемпіонат України з боксу. «Федерація боксу України пішла на зустріч Андрію Стрижаку, який пролобіював це питання, і дала можливість провести чемпіонат України саме в Ужгороді для того щоб молодь нашого краю більше зацікавилася цим видом єдиноборства. У спорткомплексі «Юність» відбудуться грандіозні змагання, які триватимуть 7 днів. До нас приїдуть 300 спортсменів, яких будуть оцінювати судді національних категорій в кількості 30-ти чоловік. - повідомив Михайло Данило. -  Ми запросили також працювати в область Ігоря Замятіна, майстер спорту СРСР з боксу, який проводить тренування в м. Ужгороді. Набір в секції поводиться за № 0954951187».

Наразі бокс розвивається і в Тячівському районі (Солотвино, Буштино), працюють дві секції у Хусті, Чопі, Берегові, Іршаві, Сваляві. Михайло Данило зазначив, що розвиток осередків у планах федерації, повідомили з Ужгородського прес-клубу.

 

08 травня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів