Ужгородські ґазди облюбували візитівку міста (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Цьогорічна холодна весна на Закарпатті спонукала магнолії і сакури розквітнути одночасно. До них приєдналося й юдине дерево...

 

Цвіт японських декоративних вишень є однією з візитівок Ужгорода, адже тут вони масово розселилися не лише в ботанічному саду, а по вулицях і площах. Кожному містянину та гостю обласного центра радує око різнобарвна дивовижна природня краса квітучих дерев. Зараз якраз пік їх цвітіння, тому багато ужгородських вулиць взяті в полон ніжно-рожевими китицями. Весняне цвітіння декоративних дерев настільки "заразило" містян, що вони висадили їх одразу ж біля своїх осель: хтось на вулиці, а хтось у дворі...

Однак, на фоні чудової квіткової панорами японських магнолій, райських яблук та вишень, особливе місце займає «юдине дерево» із Середзеномор’я. Вже кілька тижнів Ужгород вбраний у різнокольорові шати. Містяни та туристи намагаються зафіксувати на фотоапарати ексклюзив та вловити невидиму динаміку цвітіння. Але часто люди плутають і відносять до сакур дерево, квітки якого теж рожевого кольору та щільного розміщення – так зване «юдине дерево» (лат. cercis siliquastrum). Однак, це дерево має свою характерну особливість, яка і найбільш помітно відрізняє його від японських сакур. Його квіти виростають одразу з кори стовбура та гілок. Відтак, пильніше придивившись, складається враження, ніби дерево вкрите рожевим мохом. Його батьківщина - Середземномор'я. За легендами, саме на цьому дереві повісився зрадник Ісуса Христа - Юда. Звідси і назва дерева. Його розміри сягають до 8–10 метрів. Історики та ботаніки кажуть, що більшість квіткових дерев були завезені на Закарпаття ще у кінці ХІХ – на початку ХХ століть. «Деревця інтродуковували або одразу з Праги, або через Кошиці, Братиславу завозилися до нас», – розповідає доцент кафедри ботаніки УжНУ Роман Кіш. - Чи не найбільше екзотичних дерев було висаджено у колишньому саду Лаудона у ХХ столітті. Науковець виписував багато саджанців із Будапешта, куди дерева доставлялися з Відня. За радянський період багато дерев-екзотів завозилися вже з Криму та Кавказу. Саме «юдові» дерева, - каже ботанік, – насадження з радянських часів».

В Ужгороді варто організувати фестиваль квіткових дерев. Так вважає доцент кафедри ботаніки УжНУ Роман Кіш. Це було б новою вигідною візитівкою міста.

"У нашому місті багато прекрасних квітучих дерев та кущів. Більшість знає лише сакури та магнолії, однак вони – лише вершина квіткового “айсбергу” в Ужгороді. “Їх у нас кілька десятків. А скільки ще могло б бути. У нас сприятливий для них клімат: родюча земля з природним постійним зволоженням, повне сонце, півтінь, тож тут могло б бути їх ще в десятки разів більше. Однак, на жаль, пріорітети змінюються і часто густо між встановленням чергової камяної брили і деревом у нас обирають перше”, - каже пан Роман.

Попри вже всім відомі закарпатські сакури, це, безперечно, прекрасна  магнолія .  У світі нараховується близько 80 видів цього квіткового дерева. Поширені у помірно теплих та тропічних областях Східної та Південно-Східної Азії, на сході Північної Америки, Мексиці, Центральній Америці, Великі Антінські Острови. В Україні, за літературними твердження, є 8 видів магнолії, з яких 6 видів та 1 гібрид – магнолія Суланжа, поширені на Закарпатті.

Лідія Вербицька для Uzhgorod.net.ua

 

23 квітня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів